Διπλωματικός πόλεμος Αθήνας-Ουάσινγκτον

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης μέσω του νομοσχεδίου να αποφυλακίσει καταδικασμένους για τρομοκρατικές ενέργειες όπως ο τρομοκράτης της 17 Νοέμβρη ξεκίνησε το μπαλάκι των διπλωματικών δηλώσεων για το θέμα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πιρς προέβη αιφνιδιαστικά σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και προβλέπει,

«φωτογραφικά», την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, Σάββα Ξηρού.

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση των ΗΠΑ, ο κ. Πιρς δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στο νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση Ξηρού (σ.σ. έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ανθρώπους που «έχουν βάψει τα χέρια τους με το αίμα μελών της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα»), αυτό θα θεωρηθεί «μη φιλική πράξη» από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον.

Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με ένα νυκτερινό non paper το οποίο τόνιζε ότι δεν αποφυλακίζει τρομοκράτες αλλά κρατούμενους με βαριές αναπηρίες στους οποίους θα τοποθετεί και ειδικό βραχιολάκι. Προσπαθούσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ενώ μιλούσε για κράτος δικαίου το οποίο λειτουργεί δημοκρατικά με σεβασμό στον άνθρωπο. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η θύελλα των αμερικανικών αντιδράσεων θα κοπάσει και υποβαθμίζουν το γεγονός αλλά στο θέμα επανήλθε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος είχε συνάντηση με τον ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Ήδη από τις δηλώσεις καλωσορίσματος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο State Department, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι έθεσε το ζήτημα της τρομοκρατίας, αναφέροντας πως «οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή». Ο κύριος Κέρι, διά του πλέον επίσημου τρόπου, επισφράγισε τη θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, βάσει των διατάξεων του νέου νόμου του Νίκου Παρασκευόπουλου, μετά την δήλωση του πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς πως «η απελευθέρωση του Ξηρού δεν είναι φιλική πράξη».

«Οι κοινές προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ακόμα πιο σημαντικές στο μέλλον. Προβληματιζόμαστε πολύ γιατί αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή», ανάφερε ο κύριος Κέρι, ενώ ο κύριος Κοτζιάς στην ανταπάντησή του επιχείρησε να εξηγήσει πως «μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν τρομοκράτη να αφεθεί ελεύθερος. Θα πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος».

Αμέσως μετά την συνάντηση, σε δηλώσεις του προς τους Έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, ο κύριος Κοτζιάς επανέλαβε πως εξήγησε τη θέση της χώρας: «Είναι μια στάση που καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν 11 αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές και εξήγησα ότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες δεν θα αφεθεί ελεύθερος αλλά θα είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες».

Παρατηρητές τονίζουν ότι με την επιμονή της ελληνικής πλευράς "χάνουμε" έναν ισχυρό σύμμαχο της χώρας ειδικά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα