Δίστομο: 70 χρόνια από τη σφαγή των 218 κατοίκων του από τους Γερμανούς Ναζί

Η επέτειος της συμπληρώσεως των 70 ετών από τη σφαγή του Διστόμου και τη δολοφονία των 218 κατοίκων της μαρτυρικής κωμοπόλεως στις 10 Ιουνίου 1944 από τα τακτικά στρατεύματα της Ναζιστικής Γερμανίας, γιορτάστηκε σήμερα παρουσία των τοπικών πολιτικών, δημοτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την επέτειο αυτή πραγματοποιήθηκαν μία σειρά δράσεων τόσο στην Αθήνα

όσο και στο Δίστομο.

Με την δική τους καλλιτεχνική ματιά οι μαθητές του Λυκείου Διστόμου και της Γερμανικής Σχολής Αθηνών σε ένα κοινό πρόγραμμα που διήρκεσε μήνες συνεργασίας, έδωσαν το βράδυ της Κυριακής 8 Ιουνίου στο ανοιχτό Θέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου, ένα θεατρικό δρώμενο με πολλά μηνύματα και σύγχρονες αναγωγές. «Ποτέ πια Πόλεμος» -NO MORE WAR! Όχι άλλα «Δίστομα»» ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδηλώσεως που οι μαθητές των δύο σχολείων θέλησαν να περάσουν στο κοινό με το δρώμενό τους!

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δυο σχολείων, με τη μορφή σχεδίου στο πλαίσιο μαθητικής ανταλλαγής, που έχει ως κοινή αφετηρία την κοινή αντιμετώπιση και εξέταση των τραγικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, όμως η θεώρηση αυτή δεν περιορίζεται στο παρελθόν. Οι μαθητές των δύο σχολείων, μέσα από τη συγκεκριμένη θεατρική ανάγνωση, μετέφεραν το πρόβλημα των παιδιών που βρέθηκαν είτε στο παρελθόν είτε σήμερα σε θέατρα πολέμου. Παράλληλα αφηγούνται τις γεμάτες πόνο ιστορίες των δικών τους παππούδων.

Επίσης στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε και φέτος συγκέντρωση και πορεία προς την γερμανική πρεσβεία, εις μνήμην των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, από το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», την «Ομάδα Δράσης ΑΚ Δίστομο» από το Αμβούργο και την «Ομάδα Εργασίας: Επίθεση ενάντια στην παράδοση των βετεράνων». Πρόκειται για δυο από τις δεκάδες αντιφασιστικές οργανώσεις Γερμανών διανοουμένων που δρουν υπέρ της απόδοσης Δικαιοσύνης για τα εγκλήματα των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελούνται στην πλειονότητά τους από δικηγόρους και ιστορικούς.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα