Έχει επιταχυνθεί η άνοδος της στάθμης των θαλασσών

Ίσως πρέπει να αναθεωρήσετε τη σκέψη να αγοράσετε εκείνο το θαυμάσιο εξοχικό σπίτι πάνω στο κύμα. Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών του πλανήτη φαίνεται να επιταχύνεται, αντί να επιβραδύνεται, όπως νόμιζαν πολλοί επιστήμονες. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που αποδίδει την επιτάχυνση κυρίως στο εντεινόμενο λιώσιμο των πάγων, ιδίως της Δυτικής Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι νέες εκτιμήσεις των ερευνητών, με επικεφαλής τον ειδικό στη γεωδαισία δρα Κρίστοφερ Ουάτσον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Τασμανίας, που έκαναν τη

σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature Climate Change", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το "Science" και το "New Scientist", δείχνουν ότι μεταξύ 1993-2014 η άνοδος της στάθμης είναι από 2,6 έως 2,9 χλιοστά ετησίως (με περιθώριο σφάλματος συν/πλην 0,4 χιλιοστά).

Το 2013, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είχε εκτιμήσει ότι μεταξύ 1901-2010 η μέση παγκόσμια άνοδος της στάθμης των θαλασσών ήταν συνολικά γύρω στα 19 εκατοστά ή 1,7 χιλιοστά το χρόνο και είχε αυξηθεί στα 3,2 χιλιοστά μεταξύ 1993-2010.

Μια μελέτη του 2014, που είχε στηριχθεί σε δορυφορικά δεδομένα, είχε δημιουργήσει αισιοδοξία, καθώς είχε υποστηρίξει ότι την τελευταία δεκαετία η άνοδος της στάθμης φαινόταν να έχει μειωθεί σε σχέση με την προτελευταία δεκαετία. Όμως η νέα μελέτη, που συνυπολόγισε έναν πρόσθετο γεωλογικό παράγοντα (την φυσική κάθετη ανύψωση ή καταβύθιση της ξηράς) αντιτίθεται σε αυτή την πιο αισιόδοξη εκτίμηση, θεωρώντας ότι η τελευταία βασίσθηκε σε λανθασμένους υπολογισμούς των δορυφορικών στοιχείων.

Τμήματα του βορείου ημισφαιρίου συνεχίζουν να ανυψώνονται ακόμη, αργά αλλά σταθερά, μετά το τέλος της εποχής των παγετώνων, χιλιάδες χρόνια αφότου έλιωσαν μαζικά εκείνοι οι πάγοι, ξαλαφρώνοντας έτσι την ξηρά από ένα τεράστιο βάρος, γεγονός που την κάνει σταδιακά να κινείται προς τα πάνω. Αντίθετα, σε άλλα μέρη της Γης, όπως στην Αυστραλία, η ξηρά κινείται προς τα κάτω, καθώς η τεκτονική πλάκα της ακολουθεί αργή πορεία καταβύθισης. Αυτές οι ανοδικές ή καθοδικές κινήσεις της ξηράς δυσκολεύουν τους υπολογισμούς για το πόσο πραγματικά ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων.

Και η νέα μελέτη αδυνατεί να προβλέψει πόσο ακριβώς θα ανέβει η στάθμη στο μέλλον. Η επιτροπή IPCC έχει προβλέψει ότι έως το 2100 η μέση παγκόσμια στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 40 έως 63 εκατοστά, ανάλογα με το πόσο σοβαρό θα είναι το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Επειδή όμως αυτή η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει περιθώριο σφάλματος, τελικά η άνοδος θα μπορούσε να πλησιάσει το ένα μέτρο. 'Αλλοι πιο απαισιόδοξοι επιστήμονες δεν αποκλείουν η άνοδος να ξεπεράσει τελικά ακόμη και τα δύο μέτρα.

Όσο περισσότερο ανέβουν τα νερά, τόσο περισσότερο θα κινδυνεύσουν εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, που ζουν σε παράκτιες χαμηλές περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: nature.com

Keywords
Τυχαία Θέματα