Ένα ΝΑΤΟϊκό AWACS θα συμμετάσχει στον εορτασμό της ΠΑ (ΦΩΤΟ)

Και το ΝΑΤΟ πρόκειται να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που ξεκινούν από 7 του μηνός και θα διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με ένα από τα πασίγνωστα αεροσκάφη ιπτάμενα ραντάρ E-3A Sentry τύπου AWACS.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την Πολεμική Αεροπορία, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου προσγειώθηκε στην 131 Σμηναρχία Μάχης, στην Αεροπορική Βάση του Ακτίου, ένα ΝΑΤΟϊκό Αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως Ε-3A Airborne Warning and Control System

(AWACS). Το αεροσκάφος αυτό θα συμμετάσχει, από 7 έως 10 Νοεμβρίου, στη στατική έκθεση της Μονάδος, στο πλαίσιο εκδηλώσεων εορτασμού του Προστάτη της Π.Α.

Ας σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη αυτά, με αερονηολόγιο Λουξεμβούργου (!), έχουν αγοραστεί με κοινά χρήματα από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, και εδρεύουν σε ΝΑΤΟίκή βάση στη Γερμανία και επιχειρούν με μικτά πληρώματα από όλες τις χώρες-μέλη. Η πτέρυγα των AWACS αποτελείται από δύο Μοίρες αεροσκαφών, στις οποίες παραδοσιακά οι διοικητές είναι Αμερικανοί ιπτάμενοι αξιωματικοί, ενώ οι υποδιοικητές (αξιωματικοί επιχειρήσεων) είναι ένας Έλληνας και ένας Τούρκος αντίστοιχα σε κάθε Μοίρα.

Η Αεροπορική Βάση του Ακτίου είναι μία από τις «προωθημένες επιχειρησιακές βάσεις» (“Forward Operational Base”/FOB) του ΝΑΤΟ απ’ όπου το κάθε AWACS μετασταθμεύει για την εκτέλεση της αποστολής που αναλαμβάνει και επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Λ.Σ.Μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα