Ένας δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα



Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να αφοδεύουν δημόσια, όπως λένε ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών.

Μόνο στην υποσαχάρια Αφρική, 39 εκατ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτες το 2012, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για πολλές μολυσματικές ασθένειες. Αν και το νούμερα έχουν μειωθεί σε σχέση με το 1990, το γεγονός ότι οι άνθρωποι αφοδεύουν σε δημόσιους χώρους παραμένει πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξάπλωση ασθενειών.

Μια νέα έρευνα του ΟΗΕ

σχετικά με το πόσιμο νερό και την αποχέτευση αποκαλύπτει ότι κοινότητες με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα απειλούνται από τη χολέρα, τη διάρροια, τη δυσεντερία, την ηπατίτιδα Α και τον τύφο. Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγιεινής στις φτωχές χώρες έχουν επικεντρωθεί στην κατασκευή αποχωρητηρίων, όπως λένε τα Ηνωμένα Έθνη, πολλοί άνθρωποι δε θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν.

«Με κάθε ειλικρίνεια τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά» είπε Rolf Luyendijk της στατιστικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τους ειδικούς «τα χρήματα θα ήταν καλύτερα να επενδύονται στην εκπαίδευση, έτσι ώστε οι άνθρωποι να αντιληφθούν τα θέματα δημόσιας υγείας. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αφόδευση σε δημόσιους χώρους συνεχίζει να αυξάνεται σε 26 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής».

Για παράδειγμα, στη Νιγηρία το 2012 υπήρχαν περίπου 39 εκατ. άνθρωποι που δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1990 ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν στα 23 εκατ. γεγονός το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι οι χώρες της Αφρικής -εν προκειμένω- δεν ήταν έτοιμες και δεν πρόλαβαν να φτιάξουν τις απαιτούμενες υποδομές για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση των τοπικών πληθυσμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα