"Επεσε" το Facebook και πήγαν στο Twitter

Τη δεύτερη μεγάλη «κατάρρευση» στην ιστορία του βίωσε χθες το πρωί το Facebook, το οποίο «έπεσε» για περίπου μισή ώρα λίγο μετά τις 11 το πρωί με αποτέλεσμα εκατομμύρια συνδρομητές του από διάφορα σημεία του πλανήτη να μην μπορούν να μπουν στα προφίλ τους.

"Μας συγχωρείτε κάτι πήγε λάθος", ήταν το μήνυμα που εμφανίστηκε στις οθόνες εκατομμυρίων χρηστών στο διάστημα των 25 λεπτών που κατέρρευσε χθες το Facebook

Ωστόσο, αν και η πτώση του Facebook

θορύβησε τους εκατομμύρια χρήστες του παγκοσμίως, τελικώς δεν... πτοήθηκαν και όχι μόνο δεν έκλεισαν τους υπολογιστές τους, αλλά στράφηκαν σε... αντίπαλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούσαν κανονικά, προκειμένου να μάθουν τι συμβαίνει και κυρίως στο Twitter, ανεβάζοντας κατακόρυφα την κίνησή τους. Το hashtag #facebookdown έγινε σύντομα αρκετά δημοφιλές γεμίζοντας από πολλά σχόλια χρηστών των κοινωνικών μέσων από την Ευρώπη έως την Αυστραλία.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «παγώνει». Η πρώτη ήταν τέσσερα χρόνια πριν, το 2010, όταν εξαιτίας ενός λάθους στον έλεγχο του λογισμικού «έπεσε» όλη η κεντρική βάση δεδομένων για δυόμισι ώρες.

Από νωρίς ήταν φανερό ότι η ξαφνική «κατάρρευση» οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα, στο μέσο που κατά δήλωση του ιδρυτή του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ «δεν πέφτει ποτέ».

Τι έφταιξε

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε χθες: «Σήμερα το πρωί είχαμε ένα πρόβλημα που απέτρεπε τους χρήστες να αναρτούν στο Facebook για λίγη ώρα. Το επιλύσαμε σύντομα και επιστρέψαμε στο 100%. Μας συγχωρείτε για την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσαμε». Αργά το βράδυ το Facebook διευκρίνισε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε κατά τη διαδικασία αναβάθμισης ρυθμίσεων ενός από τα συστήματα λογισμικού.

Νωρίτερα, μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), καθηγητής Παναγιώτης Τσανάκας, είχε αποδώσει το περιστατικό σε τεχνικό πρόβλημα: «Θεωρώ ότι κάποια στιγμή το Facebook θα εξηγήσει τι συνέβη, αν και συνηθίζουν να μην εξειδικεύουν ιδιαίτερα τις ανακοινώσεις τους» . Και συνέχισε: «Δεν είναι τυχαίο ότι δεν αναφέρουν ποτέ δημοσίως πού και πόσα data centers διατηρούν προκειμένου να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους των επιθέσεων όχι μόνο ψηφιακών αλλά και φυσικών».

Η πτώση του Facebook μάλιστα δεν αφορούσε μόνο στην ιστοσελίδα αλλά και όλα τα apps (εφαρμογές) που στηρίζουν μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητάς τους στο δίκτυο, ενώ επηρεάστηκαν και οι υπηρεσίες messenger.

Τα προβλήματα, σύμφωνα με το ethnos.gr, ξεκίνησαν περίπου στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, ενώ διήρκεσαν περίπου 25 λεπτά, αφού μετά τις 11.30 η λειτουργία του άρχισε να αποκαθίσταται.

Με το θέμα ασχολήθηκαν όλα τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ εκτενές ρεπορτάζ φιλοξένησε ο «Guardian», ο οποίος χαρακτήρισε το περιστατικό ως το «μεγαλύτερο crash» που έχει αντιμετωπίσει το μέσο σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα