Επισφαλείς οι επενδύσεις σε... ντουβάρια

του Νίκου Σίμου


Αναπτύχθηκε τελευταία μία καινοφανής οικονομολογική άποψη περί της χρησιμότητας ή όχι μιας επένδυσης σε ακίνητα, τα οποία επί το ...ποιητικότερον αποκλήθηκαν ντουβάρια. Με δεδομένο ότι πρέπει, σύμφωνα, με υπολογισμούς, να υπάρχουν επρί τα 6.000.000 ιδιοκτησιών και ότι παγκοσμίως οι επενδύσεις σε ..ντουβάρια ανθούν, ως επενδύσεις εγγείου προσόδου και μαζί με αυτές και το real estate, η καινοφανής άποψη περί ακινήτων ως ντουβαριών χρήζει ερμηνείας από τους ειδήμονες. Συγκεκριμένης ειδικότητας επίσης συγκεκριμένης επιστήμης.

Ειδικώς

όσον αφορά στη χώρα μας η οποία αποτελεί ενα διαχρονικό ...σούργελο με ευθύνη αυτών που κατά καιρούς την κυβερνούν, η αντίληψη των νοικοκυραίων που ήταν κάποτε, «να βάλλουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας» εξελίχθηκε, επειδή χάθηκε η εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος, σε διέξοδο επενδυτικής ασφάλειας. Είπαν λοιπόν νοι νοικοκυραίοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ας τοποθετήσουμε τις οικονομίες μας σε ακίνητα διότι δεν ξέρουμε τι θα σκαρφιστεί κάποια κυβέρνηση, κάποια μέρα και τις θα γίνουν τα λεφτά μας. Έτσι άλλωστε η οικοδόμηση ντουβαριών υπήρξε η ατμομηχανή της αποβιομηχανοποιημένης ελληνικής οικονομίας.

Αν έκαναν λοιπόν εσφαλμένη οικονομική πρόβλεψη οι πολλοί που επένδυσαν σε ..ντουβάρια, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς το κράτος και τις κυβερνήσεις του και τελικώς βλέπουν την επριουσία τους να εξαϋλώνεται λόγω ΕΝΦΙΑ, έχοντας προηγουμένως πληρώσει και άλλους φόρους για τα ακίνητά τους, τι θα πρέπει να σκεφτούμε για τους αφελείς που εμπιστεύθηκαν το ελληνικό κράτος, το δάνεισαν αγοράζοντας ομόλογά του και τελικώς έχασαν με τα κουρέματα τις οικονομίες τους;;
Η γη, σκέτη ή με οικοδόμημα επ’ αυτής θα παραμείνει σε βάθος χρόνου ασφαλής επένδυση. Υπό μία προϋπόθεση. Εξαρτάται, τελικώς, σε ποιό κράτος αγοράζεται το ακίνητο. Αν πρόκειται για την Βουζουαζιλάνδη της Ευρώπης ασφαλώς όχι. Και υπ΄’ αυτήν τηνν έννοια έχουν απόλυτο δίκιο όσοι υποστηρίζουν –πολλοί ή ένας- ότι δεν πρέπει να επενδύεις σε ντουβάρια. Σε τελευταία ανάλυση όποιος το είπε δεν επέκρινε την επένδυση αυτήν καθεαυτήν, αλλά το μέρος που γίνεται αυτή. Υπέδειξε με άλλα λόγια το κράτος-καραγκιόζη!

Keywords
Τυχαία Θέματα