Έρχεται μεγάλη κακοκαιρία σε κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Σαρωτική, ιστορική κακοκαιρία θα πλήξει την Ευρώπη το Σαββατοκύριακο με ανεμοθύελλες, χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες. Οι άνεμοι στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 11 μποφόρ.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι το Σαββατοκύριακο θα έχουμε ισχυρούς ανέμους, νοτιοδυτικούς που θα φτάσουν τα 9 και τοπικά τα 10 και 11 μποφόρ κυρίως στο Ιόνιο και τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Επίσης σοβαρές

χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας αλλά από 1.000 μέτρα υψόμετρο και πάνω καθώς οι νοτιάδες θα επιτρέψουν να υπάρξει χιονόστρωση σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Αυτοί οι σαρωτικοί άνεμοι που θα επηρεάσουν την Ελλάδα οφείλονται σε μια ιστορική καταιγίδα που θα πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη η οποία θα συνοδεύεται από σοβαρές χιονοπτώσεις. Αναμένεται να παραλύσει σχεδόν όλη η κεντρική και ανατολική Ευρώπη ενώ ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά και θα υπάρξουν χαμηλές θερμοκρασίες με πολικές τιμές".

Αναλυτικότερα η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη 28/01/2015

Τοπικές βροχές, με καταιγίδες στα ανατολικά και νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Από το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν.

Αττική

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και τη νύχτα είναι πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα γύρω ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στη Θράκη σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο 700-800 μέτρα. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας (ενδεικτικό υψόμετρο 800 μέτρα. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ οι οποίοι βαθμιαία θα στραφούν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Κρήτη, Κυκλάδες

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα τις πρωινές ώρες, βαθμιαία θα ασθενήσουν, όμως από το βράδυ στη δυτική Κρήτη θα ενταθούν ξανά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν νότιοι.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόβλεψη του καιρού της ΕΜΥ για το τριήμερο

Νεφώσεις και βροχές, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά αναμένονται το επόμενο τριήμερο στη χώρα. Η θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή.

Τετάρτη 28/1

Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια όπου πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές στα βόρεια. Την Πέμπτη σταδιακά από τα δυτικά τα φαινόμενα Θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις με την ιδία ένταση.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη 29/1

Στα βορειοδυτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά χιόνια μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα και στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σταδιακά στα δυτικά θα ασθενήσουν και στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά κεντρικά και βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ οι οποίοι από το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν. Στην υπόλοιπη χώρα νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή 29/1

Στα δυτικά και στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι. Από τις απογευματινές ώρες στα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοδυτικής χώρας. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες με σποραδικές βροχές και χιόνια στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Keywords
Τυχαία Θέματα