Εντοπίστηκε στην Αμφίπολη και τέταρτος τοίχος στον τρίτο θάλαμο

Επειτα από εβδομάδες σεναρίων και υποθέσεων, που τροφοδοτούνταν από τις αποκαλύψεις που έκαναν σταδιακά, με το κάθε τους βήμα οι ανασκαφείς, φαίνεται πως οι αρχαιολόγοι πλησιάζουν στη λύση του μυστηρίου που υπάρχει γύρω από το τάφο Καστά της Αμφίπολης. Για ποιον είχε δημιουργηθεί αυτός ο μεγαλοπρεπής τάφος, ο μεγαλύτερος που έχει αποκαλυφθεί στην Ελλάδα.

Το επόμενο, σημαντικό βήμα, που έκαναν τα μέλη της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη ήταν όταν την Παρασκευή

μπήκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου, που ίσως να είναι και ο ταφικός θάλαμος. Εκεί, είδαν έναν τέταρτο τοίχο, σε απόσταση περίπου 4,5 μέτρων από τον τρίτων. Αμέσως ξεκίνησαν οι προσπάθειες αντιστήριξης αλλά και αποχωμάτωσης, οι οποίες θα πάρουν μέρες για να ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με το «Εθνος», στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα κενό από τον θόλο και μέχρι το ύψος της άμμου κι έτσι για πρώτη φορά οι ανασκαφείς είχαν αντίληψη του τέταρτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τρίτος θάλαμος. Τις επόμενες ημέρες, όταν θα καταφέρουν να απομακρύνουν μέρος των χωμάτων από τον τρίτο θάλαμο, τότε θα καταφέρουν να διαπιστώσουν αν υπάρχει επόμενος χώρος ή αν πρόκειται για τον ταφικό θάλαμο και βρίσκεται εκεί ο νεκρός.

Στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο εντόπισαν περιθύρωμα ιωνικού ρυθμού, άρα πιθανότατα, από κάτω υπήρχε ή υπάρχει ακόμα θύρα. Οι προηγούμενοι δύο τοίχοι είχαν επιστύλια, και πάλι ιωνικού ρυθμού, τα οποία στηρίζονταν από τους υπερκείμενους κίονες. Κάτω από τα επιστύλια με την αφαίρεση των χωμάτων παρουσιάστηκαν δύο θυραία ανοίγματα, ένα από κάθε τοίχο, τα οποία δεν είχαν θύρες. Καλύπτονταν και τα δύο από σφραγιστικούς τοίχους που είχαν κατασκευαστεί μπροστά τους.

Η ύπαρξη περιθυρώματος (σ.σ. αντίστοιχο με τις σημερινές «κάσες»), υποδηλώνει πιθανότατα θύρα, η οποία θα πρέπει να ανήκει στον ταφικό θάλαμο, εκεί όπου είχε τοποθετηθεί ο νεκρός με τα κτερίσματά του.

Μέσα στον τρίτο θάλαμο

Από ένα μικρό άνοιγμα, ψηλά στο διαφραγματικό χώρο, οι ανασκαφείς μπήκαν την Παρασκευή στον τρίτο θάλαμο. Διαπίστωσαν ότι είναι γεμάτος χώμα, σαν τους δύο προηγούμενους και οι τοίχοι είναι και αυτοί επενδυμένοι με μάρμαρο από τη Θάσο, όπως και οι προηγούμενοι δυο. Δεν ήταν όμως δυνατό να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τέταρτου τοίχου, και καθώς οι λίθοι της οροφής φαίνονται και αυτοί καταπονημένοι, οι επιστήμονες προτείνουν να γίνουν συγκεκριμένες υποστυλώσεις ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και κίνδυνοι από την αποχωμάτωση.

Επιπλέον, με δεδομένες τις ειδικές συνθήκες αερισμού, δεν είναι δυνατόν να εργάζονται πάνω από δύο άτομα κάθε φορά, μέχρι να δημιουργηθεί χώρος.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα χώματα

Το ερώτημα είναι αν και αυτός ο θάλαμος θα είναι γεμάτος ευρήματα, όπως οι προηγούμενοι. Κάτι που, σύμφωνα με το Εθνος, αναμένουν οι αρχαιολόγοι, καθώς αν δεν υπάρχει άλλος χώρος εκεί θα πρέπει να είχε εναποτεθεί το σώμα του νεκρού κατά την αρχαιότητα.

Ο τέταρτος τοίχος, που εντοπίστηκε με την είσοδο στο θάλαμο, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τα μυστικά του, καθώς είναι γεμάτος χώμα. Οσο θα προχωρά η ανασκαφή, θα φανεί αν ο ίδιος έχει κάποιο άνοιγμα που πιθανώς θα οδηγεί σε άλλο χώρο, όπως και τι κρύβεται στον συγκεκριμένο θάλαμο, ο οποίος φαίνεται να είναι τετράγωνος, με διαστάσεις 4,5 επί 4,5 μέτρων.

Αν πάντως αποτελεί τον κυρίως ταφικό θάλαμο, θα πρέπει να βρεθεί κάποια κτιστή κατασκευή, μέσα στην οποία θα είχε τοποθετηθεί ο νεκρός και τα κτερίσματά του, ώστε να είναι ανέγγιχτοι από το χώμα που τοποθετήθηκε μετά, εφόσον αυτό ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται να βρεθεί σαρκοφάγος με τη λάρνακα που θα έχει τα οστά, μπορεί να είναι και κάποιο αγγείο, και τα κτερίσματα. Αν όλα είναι στη θέση τους, τότε τα οστά και τα κτερίσματα θα δώσουν πολύτιμα στοιχεία για το φύλο και την ηλικία του νεκρού, όπως και για τη χρονολόγηση του τάφου.

Keywords
Τυχαία Θέματα