Η διαφθορά καλά κρατεί...

του Νίκου Σίμου

Είχε μόλις διανύσει ενάμισυ χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2006, όταν ένας εκ των τότε υφυπουργός Οικονομικών είχε κάνει μία πρωτοφανή έκκληση προς τους τελωνειακούς υπαλλήλους: Να περιορίσουν με... δική τους πρωτοβουλία, το «γρηγορόσημο». Δηλαδή το «λάδωμα» που ζητούσαν για να επιταχύνουν τον εκτελωνισμό εισαγομένων ειδών!

Μπορεί η δήλωση αυτή να ήταν ατυχέστατη πλην όμως αναδείκνυε μία πραγματικότητα που υπήρχε στην κρατική μηχανή. Πραγματικότητα η οποία δυστυχώς φαίνεται ότι εξακολουθεί «να βασιλεύει» όπως προκύπτει από την έρευνα

του Ευρωβαρόμετρου και την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στα κράτη-μέλη της ΕΕ, που δόθηκαν τη δημοσιότητα, χθες, στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες διαφθοράς στην ΕΕ μετά από δύο μνημόνια και πλήθος επιτροπών με τη συμμετοχή μάλιστα ξένων εμπειρογνωμόνων για την καλύτερη λειτουργία και τη διαφάνεια στο κράτος.

Αν θέλαμε να αποκρυπτογραφήσουμε αυτή την πραγματικότητα της κρατικής μηχανής πρέπει να καταγράψουμε τα εξής:

(α) Από το 1981 και μετά δεν στοιβάζονταν στο Δημόσιο μόνο υπάλληλοι, εν δυνάμει ψηφοφόροι, αλλά και απατεώνες που, κατ’ ευφημισμόν, τους ονομάζουμε ... «επίορξους», για να είμαστε και πολιτικώς ορθοί και μη θίξουμε τα κατ’ επάγγελμα λαμόγια. Όλοι αυτοί φρόντιζαν να κάνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναδιανομή εισοδήματος ...υπέρ αυτών, επις σειράν ετών διδάσκοντας και τη σχετική τέχνη και σε άλλους!.

(β) Μεταξύ των ρουσφετολογικών αυτών επιλογών ήταν φυσικό να ευδοκιμεί και ο μεγαλύτερος αριθμός των χαμηλής ηθικής αντίστασης υπαλλήλων.

(γ) Επί τόσα χρόνια οι πάσης κομματικής προέλευσης κυβερνώντες ανέχονταν την κατάσταση αυτή της ηθικής σήψης, κάνοντας –στην επιεικέστερη των περιπτώσεων- την στρουθοκάμηλο, τη στιγμή που όλη η κοινωνία βοούσε για τη διαφθορά στην κρατική μηχανή, της οποίας θύμα ήταν οι ίδιοι οι πολίτες.

(δ) Η τότε σύσταση του υφυπουργού της ΝΔ, προς τους τελωνειακούς να περιορίσουν με δική τους πρωτοβουλία(!) το «γρηγορόσημο» ανέδειξε μεν εμμέσως την αδυναμία της τότε κυβέρνησης να καταπολεμήσει ΑΜΕΣΑ και δραστικά την σήψη στην κρατική μηχανή. Πλην όμως κατέδειξε και οι σημερινές κοινοτικές Εκθέσεις επιβεβαιώνουν την έκταση και τις βαθειές της ρίζες της εγχώριας διαφθοράς, την οποία το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, με την ανοχή κατ’ αρχάς και στη συνέχεια με την αδράνεια του, άφησε –άλλοτε αφελώς και άλλοτε ιδιοτελώς- να απλώσει τα πλοκάμια της σε όλο το Δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα