Η εσωστρέφεια που "σκοτώνει"…

Για μια ακόμη φορά από τη στήλη αυτή ,θα γίνει λόγος για ένα ζήτημα που δεν αποτελεί εμμονή του γράφοντος ,αλλά επίμονη επισήμανση έμπειρων διπλωματών καθώς και πολιτικών κα στρατιωτικών αναλυτών .Πρόκειται για τα προβλήματα που αργά συσσωρεύονται γύρω απ τη χώρα μας εξαιτίας διεθνών μεταβολών , νέων σχεδιασμών και κινήσεων ορισμένων κρατών - ζητήματα σοβαρά, τα οποία η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα κρατούν εκτός της πολιτικής «ατζέντας» (τους)ή τα θίγουν περιστασιακώς ,λόγω μίας μιντιακής «επικαιρότητας» και μόνο. Η μονοδιάστατη πολιτική ενασχόληση όλων με τα οικονομικά προβλήματα της

χώρας και οι διακομματικοί «καβγάδες» γύρω από αυτά, έχουν ουσιαστικά αποκλείσει από το πολιτικό πεδίο τις πλέον σημαντικές εξωτερικές υποθέσεις ,τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και τα θέματα που οδηγούν στην ανάγκη στρατηγικών επιλογών . Και γνωστό είναι βεβαίως το μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα ,της παντελούς ελλείψεως μίας στοχευμένης εθνικής στρατηγικής με διακομματική συναίνεση.

Όμως ,ο καιρός περνά και στο διεθνές περιβάλλον της Ελλάδας συμβαίνουν πολλά και διάφορα κα σημαντικά, τα οποία δεν είναι δυνατόν πλέον να αντιμετωπίζονται με τη τακτική «βλέποντας και κάνοντας» και με σκόρπιες δηλώσεις και ανακοινώσεις πολιτικών παραγόντων – κι’ αυτό ακόμη ,συνήθως «κατόπιν εορτής».

Στα Δυτικά Βαλκάνια ,στη Θράκη ,στο Αιγαίο, στην Κύπρο ,στην Ανατολική Μεσόγειο ,στη Μ. Ανατολή πολλά ζητήματα είναι «εκκρεμή» και εξελισσόμενα ,παλιές στρατηγικές «σταθερές» δοκιμάζονται ,ένοπλοι Ισλαμιστές τρομάζουν Αραβες γείτονες και Δυτικούς και σχεδιάζουν νέους χάρτες .Και την ίδια ώρα ,η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει να βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση, μπλεγμένη στα γρανάζια του νέου «ψυχρού πολέμου» μεταξύ των ευρω-ατλαντικών δυνάμεων και της Ρωσίας. Δυστυχώς ,η Αθήνα σοβαρά απασχολημένη με τις(εν πολλοίς ασυνάρτητες) φορολογικές πολιτικές της ,και με το μέτρημα «κουκιών» για την επόμενη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στέκει σε απόσταση από αυτά .

Οι πιο έμπειροι διπλωμάτες προφητεύουν μεγάλες «περιπέτειες».Αλλά ,ποιός τους ακούει;…

Keywords
Τυχαία Θέματα