''Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα του κόσμου''

Την άποψη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να βαδίσει στα βήματα της Ελλάδας, εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Ζαν-Λικ Ντεάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γαλλόφωνη εφημερίδα Soir, με τίτλο «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα του κόσμου».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου, αν οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να έχουν μία φωνή, θα είναι μία «ευρωπαϊκή φωνή». «Εάν δεν το πετύχουμε, τότε οι

άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς. Είναι η διαφορά ανάμεσα σε μία Ευρώπη παγκόσμιος παίχτης, με πραγματική επιρροή ή μία Ευρώπη που έγινε η Ελλάδα του κόσμου» δηλώνει ο Ζαν-Λικ Ντεάν και συνεχίζει λέγοντας: «Η Δημοκρατία είναι ένα εύθραυστο λουλούδι, που απέδειξε ότι μπορεί να αυτοκαταστραφεί, με δημοκρατικό τρόπο. Ελπίζω ότι, όπως μετά από την κρίση του ‘30, δεν θα χρειαστούμε και πάλι να ξαναρχίσουμε από το μηδέν».

Σχετικά με το χάσμα Βορρά-Νότου, ο Ντεάν απαντά: «Πριν από 15 χρόνια είχαμε πολλές διαφορές σχετικά με την ένταξη των χωρών του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ: τότε, το αναπτυξιακό χάσμα Ανατολικών-Δυτικών χωρών μας φόβιζε. Τώρα, η κρίση χρέους προκάλεσε ένα νέο χάσμα, όπου αντιπαραθέτονται οι χώρες οι οποίες θεωρούνται συνετές σε δημοσιονομικά θέματα και εκείνες που υποτιθέμενα, δεν είναι. Ας θυμηθούμε ότι αντιμετωπίστηκε σοβαρά η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου-Βασιλείου, μέλος του "Βόρειου κλαμπ", αν και δεν ανήκει στην Ευρωζώνη, θέλει να υποβάλει σε δημοψήφισμα την ίδια την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αποσχιστικές τάσεις στη Σκοτία, στην Καταλονία και κυρίως το υποτιθέμενο φλαμανδικό αποσχιστικό κίνημα, ανησυχούν τους Ευρωπαίους ηγέτες πολύ περισσότερο απ' ό,τι το παραδέχονται δημοσίως. Ανάμεσα στο σχεδόν ουτοπικό ιδανικό μιας ενοποιημένης ηπείρου, και την ικανότητα σύγκλισης, περιορισμένης σε μία πιο μικρή ομάδα χωρών, ο καθένας μπορεί να βάλει τον πήχη όπου τον βολεύει. Θα λυθεί το ερώτημα αυτό ποτέ; Δεν είμαι βέβαιος».

Τέλος, σχετικά με την πρόσφατη τραγωδία της Λαμπεντούζα, ο Ντεάν αναφέρει: «Δεν μπορούμε να αφήνουμε την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων στο κράτος-μέλος όπου εκείνο βρίσκεται. Πρέπει να υπάρξει κοινή χρηματοδότηση και ένα ευρωπαϊκό σώμα φυλάκων των συνόρων».

Keywords
Τυχαία Θέματα