Η Ευρώπη των αριθμών

του Νίκου Σίμου

Τελικώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει σταθερά ότι δεν είναι η Ευρώπη των λαών αλλά των αριθμών. Το χειρότερο δε είναι ότι την πολιτική των αριθμών –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δανειστες δεν πρέπει να παίρνουν πίσω τα λεφτά τους- την επιβάλλει η Γερμανία, θέλοντας να εφαρμόσει με άλλους βεβαίως όρους την οικονομική της κυριαρχία στην Γηραιά Ήπειρο, που δεν μπόρεσε να επιβάλλει σε συνδυασμό με την εδαφική της εξάπλωση σε δύο Πολέμους.


Το γεγονός ότι στο κέντρο της οικονομικής

μητρόπολης της Γερμανίας, στην Φραγκφούρτη, έγιναν διαδηλώσεις με εκτεταμένα επεισόδια, για να καταδικαστεί η λιτότητα την ίδια ώρα που η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα περηφανεύεται για τον πύργο της, δείχνει σαφώς δύο πράγματα: Πρώτον ότι η ευθύνη από τους ευρωπαίους πολίτες αποδίδεται στη Γερμανία που επιβάλλει στην ΕΚΤ ποια πολιτική θα ακολουθήσει. Δεύτερον ότι αυτό που προέβλεψαν από το 2010 ο Γιούνκερ και ο Όλι Ρεν, ότι δηλαδή με την πολιτική που ακολουθείται θα ξεσηκωθούν οι κοινωνίες, έχει αρχίσει να πραγματοποιείται. Και μάλιστα πλέον και στην καρδιά της Ευρώπης και όχι μόνο στον πολύπαθο Νότο της.


Με όλα αυτά να συμβαίνουν αποδεικνύεται ότι ο ...τρελός του χωριού δεν είναι η Ελλάδα και ο Τσίπρας της. Ασφαλώς και η ρητορική και η στάση που έχει επιλέξει για να διαπραγματεύεται ο επιφορτισμένος από τον πρωθυπουργό με τις διαπραγματεύσεις, εξελίσσεται σε ελάχιστα διπλωματική συμπεριφορά και περισσότερο προκλητική, στα όρια της περιφρόνησης, κάτι που εκνευρίζει αυτούς που μας δίνουν τα λεφτά. Από την άλλη πλευρά όμως αποδεικνύεται ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο τηρούν μία άκρως τιμωρητική στάση απέναντι στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της μόνο και μόνο γι’ αυτήν την διαπραγματευτική αντίσταση που έχουμε κρατήσει, ενώ παραβλέπουν την αιτία του όλου κακού. Και που δεν είναι άλλη από τον λόγο για τον οποίον και οι λοιποί Ευρωπαϊκοί λαοί ξεσηκώνονται. Ακόμη και Γερμανοί, διότι στην Φραγκφούρτη κυρίως Γερμανοί αποτελούσαν τον βασικό όγκο των διαδηλωτών.


Η ασφυξία των κοινωνιών, ως οικονομική πολιτική του Βερολίνου δεν θα βγει σε καλό στην Γερμανία. Και θα έλθει η στιγμή, όταν η κοινωνική έκρηξη σε όλη την Ευρώπη θα έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις του Γιούνκερ και του Όλι Ρεν, που δεν θα μιλάμε για grexit αλλά για την ανάγκη ενός gerxit. Δηλαδή να αποχωρήσει η Γερμανία από το ευρώ...

Keywords
Τυχαία Θέματα