Η "γαλάζια πολυκατοικία" σε ...συνέλευση

Του Θανάση Φουσκίδη-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και οι μυστικές συζητήσεις με φόντο τα σενάρια περί κεντροδεξιάς πανστρατιάς. Την ώρα που οι σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, τα δεδομένα αναδιαμορφώνονται συνεχώς, λόγω τόσο των παραγόντων που μπαίνουν μέρα με τη μέρα στην εξίσωση όσο και του τρόπου προσέγγισης της όλης διαδικασίας από τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις διεργασίες.

Κύριο

στοιχείο των τελευταίων ημερών είναι η ξεκάθαρη πλέον διχογνωμία που επικρατεί στους κόλπους της Ν.Δ. αναφορικά με τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το κάλεσμα ενότητας που σχεδιάζει να απευθύνει ο Αντώνης Σαμαράς, όταν θα κρίνει ο ίδιος πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα τέτοιο εγχείρημα. Βασικοί άξονες των διαφωνιών που εντοπίζονται στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι εάν το εν λόγω προσκλητήριο θα απευθύνεται και στο σύνολο της κεντροδεξιάς βάσης, αλλά και στην κατεύθυνση συγκεκριμένων πολιτικών στελεχών, καθώς και η κατεύθυνση της προσπάθειας διεύρυνσης.

ΤΟ «ΑΝΟΙΓΜΑ»

Οπως είχαν γράψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το προηγούμενο διάστημα, υπέρ της λογικής του «ανοίγματος» αποκλειστικά σε επίπεδο κοινωνίας και με την κομματική πυξίδα στραμμένη προς το Κέντρο είναι ο γραμματέας της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος. Το σκεπτικό του περικλείεται στη φράση «Κυψέλη Μεταρρυθμιστών» (που θα λειτουργεί ως αντίβαρο στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και στην «Ελιά»), στην οποία θα χωρούν όλοι όσοι συμμερίζονται την ανάγκη συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης. Αντίστοιχες θέσεις διατυπώνουν και οι πέριξ του Κώστα Καραμανλή «γαλάζιοι» βουλευτές, προεξαρχόντων των Προκόπη Παυλόπουλου και Κώστα Βλάχου. «Δεν μπορεί να γίνει συνεννόηση προσώπων, αλλά συμφωνία σε πολιτικές», επεσήμανε ο τελευταίος, μιλώντας στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FΜ.

Αναλόγως διχασμένο, όμως, εμφανίζεται και το Μέγαρο Μαξίμου, μια και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά βλέπουν από διαφορετική οπτική γωνία την όλη συζήτηση. Από τη μία, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Κώστας Μπούρας, και ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργος Μουρούτης, εξακολουθούν να τονίζουν την ανάγκη επικάλυψης από τη Ν.Δ. των αντιμνημονιακών σχηματισμών που ευδοκιμούν στα δεξιά της και από την άλλη ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, δείχνει να κινείται περισσότερο προς την επιχειρηματολογία της αμφίπλευρης διεύρυνσης. Για πρώτη φορά από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και μετά, την ίδια άποψη φαίνεται να υποστηρίζει εσχάτως και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος εδώ και καιρό, και ενόψει του κρίσιμου πολιτικού διαστήματος που έρχεται, κάνει λόγο για υιοθέτηση ρητορικής που θα συνδυάζει τον πατριωτικό με τον μεταρρυθμιστικό-ευρωπαϊκό λόγο.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Οπως και να ’χει, στο στενό περιβάλλον του συστήματος Σαμαρά έχουν καθορίσει δύο μεγάλους σταθμούς στην πορεία για την επανασυσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς. Αφενός την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αφετέρου το κάλεσμα συστράτευσης στο οποίο αναμένεται να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση των κεντροδεξιών ανεξάρτητων βουλευτών (αλλά και των δυσαρεστημένων που παραμένουν στους κόλπους των ΑΝ.ΕΛ.), ενώ στη δεύτερη περίπτωση σε επίπεδο ηγεσίας των σχηματισμών πέριξ της Ν.Δ. Το μότο της όλης κινητικότητας που αναπτύσσεται εντός της ευρύτερης παράταξης περικλείεται στη ρήση Καρατζαφέρη για αποφυγή της πρωθυπουργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο όχι μόνο έχει υιοθετηθεί -έστω και ανεπισήμως- από τη «γαλάζια» ηγεσία, αλλά συνιστά και το κεντρικό επιχείρημα αναφορικά με την πρόσκληση Σαμαρά για την ανάληψη των ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων μερών έναντι της παράταξης. Ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων, είναι πια ξεκάθαρο πως άπαντες παραδέχονται την ωρίμανση των συνθηκών, για να ιχνηλατηθεί, αν μη τι άλλο, το τοπίο για κεντροδεξιές συγκλίσεις.

ΖΩΗΣ-ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Χρήστου Ζώη στα «Π», που για πρώτη φορά αφήνει ορθάνοικτο «παράθυρο» για συζητήσεις και πιθανόν συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο. «Εγώ δεν ανήκω στην Αριστερά. Είμαι γέννημα-θρέμμα της Ν.Δ., με την οποία με χώρισε το μνημόνιο. Αν υπήρχε ένα νέο αφήγημα και πρωτοβουλίες δημόσιες και διαφανείς με πολιτικούς όρους, θα συμμετείχα. Αλλά δεν μιλάω για τον εαυτό μου, αλλά για τη συνολική επανένωση της παράταξης», τονίζει ο εκ των επικεφαλής της «Ενωσης για την Πατρίδα και τον Λαό». Από την πλευρά του, συνεχίζοντας στο μότο των προηγούμενων ημερών, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισημαίνει: «Εγώ έχω πει ότι δεν θέλω κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα, για να υπάρξει ζύμωση πρέπει να έχουμε το αλεύρι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Τονίζει, δε, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποκλεισμοί από όλη αυτή την προσπάθεια, ενώ αναφέρει πως δεν έχει αντιληφθεί τυχόν αντιρρήσεις του καραμανλικού περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά την πιθανή επιστροφή του στη Ν.Δ. «Σημασία έχει πώς βλέπει ο Καραμανλής τα πράγματα, και όχι αυτά που λένε διάφοροι τρίτοι».

Αυτοί που ζητούν αλλαγή πολιτικής

Σε διαδικασία προσδιορισμού της στάσης τους έναντι των διαδικασιών για τη διαδοχή του Κάρολου Παπούλια βρίσκονται οι προερχόμενοι από την Κεντροδεξιά ανεξάρτητοι βουλευτές, αλλά και τα κοινοβουλευτικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., που συχνά-πυκνά διαχωρίζουν τη στάση τους από τον Πάνο Καμμένο. «Θα ψήφιζα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν είχα πειστεί πως η προσφυγή στις κάλπες και μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Παναγιώτης Μελάς, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. «Η εκλογή Προέδρου και η συζήτηση για την Κεντροδεξιά είναι απόλυτα συνυφασμένες με την αλλαγή πολιτικής», ξεκαθαρίζει η αντιπρόεδρος της Βουλής, Μαρία-Κόλλια Τσαρουχά, βάζοντας το πλαίσιο της πιθανότητας επαναπροσέγγισής της με τη Ν.Δ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιώργος Νταβρής, που μαζί με τον Κώστα Γιοβανόπουλο έχουν συστήσει την κίνηση «ΝΟΣΤΟΣ», με στόχο την εξέλιξή του σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό. «Δεν προτιθέμεθα να συμβάλουμε στη συνέχιση αυτής της κυβερνητικής πολιτικής», υπογραμμίζει. Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνει απόλυτα το ρεπορτάζ των «Π» για ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Βασίλη Καπερνάρο, ενώ τονίζει πως αυτή η πολιτική πρωτοβουλία δεν έχει καμία σχέση με την κινητικότητα που αναπτύσσει ο Τάκης Μπαλτάκος (όπως είχε ακουστεί).

Keywords
Τυχαία Θέματα