Η κυβέρνηση χτυπάει την πόρτα Βραζιλίας και Ινδίας για δανεικά

Της Ελένης Καλογεροπούλου – Εφημερίδα Παραπολιτικά


«Οικονομικά όπλα» που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να αντέξει τη σύγκρουση με τους δανειστές αναζητά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Με δεδομένο ότι οι παροικούντες το Μαξίμου έχουν αποφασίσει να μην κάνουν πίσω στις απαιτήσεις των εταίρων -και παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του πρωθυπουργού ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχει βρεθεί λύση στο θέμα των διαπραγματεύσεων-,

όλα δείχνουν ότι η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να φτάσει πουθενά... Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιθυμούν με κανέναν τρόπο να υπάρξει λύση ούτε στο Eurogroup αλλά ούτε και στη Σύνοδο Κορυφής, θεωρώντας ότι μόνο έτσι η κυβέρνηση θα πιεστεί και θα υπαναχωρήσει προκειμένου να αποδεχθεί τα υφεσιακά μέτρα. Ετσι το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, και κυρίως για να εξασφαλίσει χρήματα που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση μέχρι και το καλοκαίρι.

Ο ΙΟΥΛΙΟΣ

Η ανεύρεση χρημάτων, ωστόσο, δεν είναι ούτε απλή ούτε και εύκολη διαδικασία. «Εάν, πάντως, η κυβέρνηση καταφέρει να φτάσει μέχρι και τον Ιούλιο χωρίς οικονομική βοήθεια από τους δανειστές και αποπληρώνοντας όλες τις υποχρεώσεις της, τότε τα πράγματα θα είναι σίγουρα διαφορετικά για την Ελλάδα και το μήνυμα απολύτως σαφές τόσο για τους Ευρωπαίους όσο και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις», έλεγε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτού του σεναρίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής η οποία θα πρέπει να επανεξετάσει το ελληνικό ζήτημα κάτω από άλλο πρίσμα. Εάν όλα αυτά δεν συμβούν, τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα. Με αυτό το σκεπτικό ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι μόνο η εξωστρέφεια μπορεί να βοηθήσει αυτήν τη στιγμή την κατάσταση. Η εξωστρέφεια και το ρίσκο. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους υπουργούς του να λειτουργήσουν ως αγγελιοφόροι, προκειμένου να διερευνήσουν τις προθέσεις μεγάλων funds, ακόμα και κυβερνήσεων, για το εάν θα επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα ή σε κοινοπραξίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία είναι οι χώρες τις οποίες έχουν επισκεφθεί κατ’ επανάληψη κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αναζητώντας συμφέρουσες οικονομικές συμφωνίες για την Ελλάδα. Αυτές οι χώρες μαζί με την Ινδία και τη Νότια Αφρική είναι οι χώρες BRICS, που αποτελούν το... αντίπαλον δέος της Ευρωπαϊκής Eνωσης και θεωρoύνται από πολλούς οικονομολόγους πολύ πιο υγιής και εύρωστος οργανισμός. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές τις χώρες, όπως επίσης και με τη Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης που έχουν δημιουργήσει, θα είναι πολύ πιο εύκολη.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά τη συμφωνία για τον ρωσικό αγωγό, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται πλέον στην Κίνα. Την εβδομάδα που μας πέρασε, μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, προκειμένου να του δηλώσει την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συνεργασία. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να βρεθεί στα μέσα Μαΐου στο Πεκίνο προκειμένου να άρει την κινεζική επιφυλακτικότητα η οποία προέκυψε μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν πρόκειται να παραχωρηθεί ολόκληρο στην COSCO.
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι οποιεσδήποτε νέες συμφωνίες υπάρξουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα θα γίνουν έπειτα από επαφές των δύο πλευρών και όχι μέσω μεσαζόντων, όπως γίνεται μέχρι τώρα, που η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει να κάνει τις συζητήσεις με τις δύο πλευρές. «Σίγουρα όλο το λιμάνι δεν μπορεί να δοθεί στους Κινέζους», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης και συμπλήρωνε: «Υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις για τις οποίες ενδιαφέρεται η κινεζική πλευρά και τις οποίες θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Εμείς και αυτοί. Οχι μέσω τρίτων».

Tι έψαχνε ο Ησυχος στο μακρινό Ρίο
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Κώστας Ησυχος, βρέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βραζιλία, προκειμένου να διερευνήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η Βραζιλία θεωρείται, άλλωστε, κορυφαία στον τομέα των εξορύξεων, αφού τα μηχανήματα που διαθέτει πηγαίνουν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος από αυτά που διαθέτουν οι Αμερικανοί και οι Νορβηγοί. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σύντομα θα γίνουν έρευνες στο Ιόνιο και το Αιγαίο για την ανεύρεση πετρελαίου, το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την άλλη πλευρά. Η Βραζιλία είναι ακόμα μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες χώρες οπλικών συστημάτων, γεγονός που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά, σε όλες αυτές τις συζητήσεις πρωταρχικό ρόλο έχει και το κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας -θέμα που συζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα-, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι χώρες BRICS αποτελούν ίσως τον σημαντικότερο στόχο προκειμένου να ενισχυθεί η ροή των ταξιδιωτών από τις αναδυόμενες αγορές της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Κίνας και παράλληλα να αναθερμανθεί το τουριστικό ενδιαφέρον της ρωσικής αγοράς. Η Ρωσία αποτελεί την πλέον ανερχόμενη τουριστική δύναμη της Ευρώπης, με τη μεσαία τάξη να εξοικειώνεται όλο και περισσότερο με τα ταξίδια αναψυχής, ενώ η Κίνα αναδείχθηκε το 2014 στη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού του κόσμου. Ινδία και Βραζιλία αναπτύσσονται δυναμικά, αφού περισσότεροι από 20 εκατομμύρια πολίτες αυτών των δύο χωρών ταξίδεψαν πέρυσι σε όλο τον πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα