Η οικονομική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην "Ευρώπη", δοκιμάζεται...

Η χρυσή εποχή -στις αρχές της δεκαετίας του ’90- που οι γειτονικές χώρες και εκείνες της «Νέας Ευρώπης» αποτελούσαν προνομιακό χώρο επέκτασης για μικρές και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις «θαμπώνει», καθώς σήμερα, μετά από μια τετραετία βαθιάς και απότομης ύφεσης στην εγχώρια οικονομία, οι επενδύσεις υποχωρούν και οι πωλήσεις θυγατρικών και θέσεων αυξάνουν.

Η χώρα εξακολουθεί να διατηρεί ηγετικά μερίδια όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στις γειτονικές χώρες. Ωστόσο, χάνει τη δυναμική της και ενδεχομένως τις ευκαιρίες μελλοντικής ανάπτυξης. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν

να επιστρέψουν κεφάλαια από τις θυγατρικές εξωτερικού στους εν Ελλάδι οργανισμούς τους, προκειμένου να σώσουν τη θέση τους, σε μια εποχή συρρίκνωσης της ζήτησης και χρηματοδοτικής ασφυξίας» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος. «Πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης, η οποία εντείνεται όσο δεν σταθεροποιείται η κατάσταση στην Ελλάδα» συμπληρώνει ο κ. Δασκαλόπουλος.

Το ασθενές τραπεζικό σύστημα

Το χειρότερο από όλα είναι το αρνητικό διεθνές περιβάλλον. «Ποτέ δεν ήταν εύκολα» σημειώνει ο Κώστας Ροζακέας, CFO του ομίλου Σαράντη, ο οποίος βρήκε το… Ελ Ντοράντο του στη ΝΑ Ευρώπη, όπου συνεχίζει να ακμάζει και να πραγματοποιεί το 62% του κύκλου εργασιών του. «Μπορεί η δική μας παρουσία εκεί να μην αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά το ευρύτερο περιβάλλον είναι αρνητικό τόσο για τις μεταποιητικές όσο και για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα αφορά τόσο τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις –που συνθλίβονται στη μέγγενη της πτώσης της ζήτησης και της αύξησης των υποχρεώσεών τους– όσο και εκείνων που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια κίνησης. Όταν ο τραπεζικός κλάδος νοσεί, αναπόφευκτα η έλλειψη ρευστότητας επηρεάζει και την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα».

Στην έλλειψη ρευστότητας των ελληνικών τραπεζικών θυγατρικών εστιάζει το πρόβλημα και ο Άγγελος Συρίγος, γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπ. Εσωτερικών και επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. «Αυτή τη στιγμή η ελληνική τραπεζική παρουσία τηρεί στάση αναμονής έως ότου λυθεί το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των μητρικών στην Ελλάδα».

Διαβάστε περισσότερα: fortunegreece.com

Keywords
Τυχαία Θέματα