Η σοσιαλίστρια του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Του Γιώργου Νόκου

Μια δεύτερη έκπληξη, γένους θηλυκού, έκρυβε η ανακοίνωση των ονομάτων που θα απαρτίζουν το επιτελείο του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Κομισιόν. Η πρώτη δεν ήταν άλλη, από την ανάληψη της θέσης της διευθύντριας από μία έμπειρη υπάλληλο της Κομισιόν, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να την αναλάβει κάποιος από το περιβάλλον του Ελληνα επιτρόπου. Στους περισσότερους το όνομα της Diane Schmitt, από το Λουξεμβούργο, προκάλεσε έκπληξη, παρόλο που βρίσκεται στην Κομισιόν από το 1992 και έχει διαγράψει μία πετυχημένη καριέρα.

Η έκπληξη ωστόσο ήταν μεγαλύτερη όταν

ανακοινώθηκαν όλα τα ονόματα που θα απαρτίζουν το επιτελείο του Δ. Αβραμόπουλου. Ανάμεσα σε αυτά, εκτός από το δεξί του χέρι, Π. Αδαμίδη, βρίσκεται και μία Ελληνίδα. Η Σοφία Αστεριάδη. Η απορία φυσικά δεν αφορά ούτε το ότι είναι γυναίκα (ο κανονισμός άλλωστε είναι αυστηρός στην ποσόστωση συμμετοχής γυναικών στα επιτελεία των επιτρόπων), ούτε το ότι είναι Ελληνίδα, αλλά το ότι προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ήταν στενή συνεργάτις του Στ. Λαμπρινίδη και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η Σ. Αστεριάδη μετράει ήδη πάνω από δέκα χρόνια παρουσίας στις Βρυξέλλες, με τα περισσότερα να συνδέονται άμεσα με το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις σπουδές της στη Νομική Αθήνας και το μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Regensburg της Βαυαρίας, η όμορφη μελαχρινή δικηγόρος αποφάσισε να πάει στις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, οι ευρωεκλογές του 2004 μπορεί να σηματοδότησαν για το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη συνεχόμενη συντριβή, μετά τις εθνικές εκλογές, αλλά για τη Σ. Αστεριάδη άνοιξαν διάπλατα, όπως αποδείχθηκε, τις πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου. Ο στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Στ. Λαμπρινίδης, εξελέγη ευρωβουλευτής και η όμορφη δικηγόρος διορίστηκε επιστημονική συνεργάτις του. Η δραστηριότητά της μάλιστα δεν περιορίστηκε αποκλειστικά στις υποχρεώσεις της στο γραφείο του, αλλά επεκτάθηκε και στην ομάδα ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο Στ. Λαμπρινίδης παρέμεινε στις Βρυξέλλες και μετά τις ευρωεκλογές του 2009, όταν και εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Σοφία Αστεριάδη εργάστηκε ανελλιπώς στο γραφείο του μέχρι και τον διορισμό του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, το 2011, στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Η δικηγόρος τότε επέλεξε να παραμείνει στις Βρυξέλλες ως υπάλληλος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών και συγκεκριμένα ως σύμβουλος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ακόμα και σήμερα, τρία χρόνια, μετά έχει συχνή επικοινωνία με τον Στ. Λαμπρινίδη, αφού ο τελευταίος είναι ειδικός εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα φοιτητικά της χρόνια ωστόσο κρύβουν και μια άγνωστη σχέση με τον Δ. Αβραμόπουλο. Το μακρινό 2001, όταν ο Ελληνας νυν επίτροπος είχε ιδρύσει το βραχύβιο Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών (ΚΕΠ), ο πυρήνας της Νεολαίας του κόμματος, των «Ελεύθερων Νέων», αποτελούνταν από φοιτητές και φοιτήτριες της Νομικής Αθήνας. Ανάμεσά τους ήταν και η Σ. Αστεριάδη, χωρίς να περνάει τότε από τη φαντασία της ότι 13 χρόνια μετά θα ήταν στο επιτελείο του Δ. Αβραμόπουλου. Η ίδια μάλιστα είχε εμφανιστεί και σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων να τραγουδάει μαζί με άλλους νεολαίους του κόμματος τον ύμνο του ΚΕΠ στη Θεσσαλονίκη.

Στις πρόσφατες εκλογές για την προεδρία της Κομισιόν δεν έκρυψε την προτίμησή της στο πρόσωπο του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, αφού μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter η όμορφη Σοφία υποστήριξε την υποψηφιότητά του. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η άποψή της για τον Αλ. Τσίπρα, αφού όταν πραγματοποιήθηκε το debate μεταξύ των υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν, δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει ως έναν «Ελληνα υποψήφιο χωρίς τα κότσια να εκτεθεί δημοκρατικά, παραδεχόμενος πανευρωπαϊκά την ανεπάρκειά του».

Πολλές συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Το άκουσμα του ονόματος της Σοφίας Αστεριάδη ως συνεργάτιδας του Δημήτρη Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες πάγωσε όλους τους εκεί Ελληνες υπαλλήλους, οι οποίοι γνωρίζουν εδώ και χρόνια πρόσωπα και πράγματα στην Κομισιόν. Η δυσαρέσκεια ήταν ακόμα μεγαλύτερη στον κόλπο των Ελλήνων υπαλλήλων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τα σχόλια για την επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου δεν ήταν λίγα, αφού όπως τονιζόταν στις συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων των Βρυξελλών «υπήρχαν αξιόλογα άτομα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Ελληνες από τη Νέα Δημοκρατία για να στελεχώσουν το επιτελείο του επιτρόπου».

Αρκετοί ήταν μάλιστα εκείνοι που γύρισαν δέκα χρόνια πίσω, όταν ο τότε επίτροπος της Ελλάδας, Σταύρος Δήμας, επίσης προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, είχε επιλέξει για το επιτελείο του κάποιον που δεν ανήκε στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς, γεγονός που είχε προκαλέσει απορίες και σχόλια. Τελικά, όμως, δικαιώθηκε, αφού όταν βραβεύθηκε ως ο καλύτερος επίτροπος, όλοι ένιωσαν υπερήφανοι για την ελληνική επιτυχία. Πρόσωπα από το περιβάλλον του Δημήτρη Αβραμόπουλου τονίζουν ότι ο ρόλος του στην Κομισιόν δεν περιορίζεται σε αυστηρό κομματικό πλαίσιο, αλλά αφορά και την εκπροσώπηση της Ελλάδας, κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται από τη διακομματική αποδοχή της υποψηφιότητάς του. Ετσι, σύμφωνα με τους ίδιους, η επιλογή της Σοφίας Αστεριάδη για τη θέση της συνεργάτιδας δεν υπόκειται σε κομματικά κριτήρια, αλλά σε αξιοκρατικά, αφού επί σειράν ετών η δικηγόρος έχει ασχοληθεί με ζητήματα όπως η μετανάστευση, το άσυλο και οι εσωτερικές υποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα