Ηλίας Ψινάκης: “Σχεδιάζω διεθνές φεστιβάλ με Ταραντίνο”

Στον Δημήτρη Κουνιά, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για όλους και για όλα μιλά στο «S» ο Ηλίας Ψινάκης λίγους μήνες μετά την εκλογική του νίκη στον Δήμο Μαραθώνα και έναν μήνα πριν από την επίσημη ανάληψη των νέων του καθηκόντων, αποκαλύπτοντας πως ήδη προετοιμάζει την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών, με στόχο την ανάδειξη του Μαραθώνα.

Σε λιγότερο από έναν μήνα ορκίζεστε δήμαρχος. Πόσο έτοιμος είστε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα ενός από τους μεγαλύτερους

σε έκταση δήμους της χώρας;

Tα προβλήματα της περιοχής δεν τα μαθαίνω τώρα. Ηταν το πρώτο πράγμα που έκανα πολύ πριν μπω σε αυτή την υπέροχη περιπέτεια. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζω άλλωστε κι εγώ ο ίδιος, σχεδόν 18 χρόνια κάτοικος της περιοχής. Κι αν η επιστημονική ομάδα με την οποία εξ αρχής συνεργάζομαι δεν με διαβεβαίωνε ότι υπάρχουν λύσεις, δεν θα έμπαινα στη λογική των εκλογών. Δεν μπορείς άλλωστε να βοηθήσεις αν σκέφτεσαι με το παλιό σκεπτικό.

Μαθαίνουμε ότι έχετε βάλει ελεγκτές για το ποια κατάσταση επικρατεί στον δήμο.

Είναι αλήθεια. Γιατί στον συγκεκριμένο δήμο τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ίχνος διαφάνειας. Κι είναι δυστυχώς λυπηρό να βλέπεις σε κάθε κομμάτι που ερευνάς ασάφειες και σκοτεινά σημεία. Εγώ βάζω εταιρεία ορκωτών λογιστών για να ξέρω τι ακριβώς παραλαμβάνω. Από εκεί και πέρα, δεν είμαι δικαστής ούτε εισαγγελέας. Το κάνω για την προστασία του δήμου και τη δική μου. Μην πάω και φυλακή για λάθη... άλλων!

Δηλαδή, ο Ηλίας Ψινάκης έχει ήδη σηκώσει τα μανίκια ψηλά και δουλεύει εν μέσω καλοκαιριού;

Είμαι εδώ και δουλεύω όλο το καλοκαίρι. Θέλω να είμαι συνεπής κι έτοιμος για το... χάος που θα παραλάβω! Εχω άλλωστε μια παραλία 40 χιλιομέτρων... τούμπανο, από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες στον τόπο μας, γι’ αυτό και όσοι από εσάς δεν έχετε τη δυνατότητα να πάτε φέτος στα νησιά μας για διακοπές σας καλώ να περάσουμε ένα καυτό καλοκαίρι!

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, βρεθήκατε για λίγα εικοσιτετράωρα κοντά σε διάσημες προσωπικότητες, φίλους σας που έφτασαν στην Ελλάδα.

Ναι, τα Σαββατοκύριακα φεύγω «σφαίρα» και συναντώ τους επώνυμους φίλους μου που έρχονται στην Ελλάδα. Ολοι αυτοί είναι μερικοί από τους opinion makers του πλανήτη - ο καθένας στον τομέα του. Εχω φίλους σημαντικούς, που αγαπάνε πολύ τη χώρα μου και χρειάζονται απλώς να τους οργανώσω, για να εφαρμόσω όλα όσα θέλω να κάνω στον Μαραθώνα. Κι αυτή είναι άλλωστε η μεγάλη μου «περιουσία»: Οι φίλοι μου, οι δικοί μου άνθρωποι σε Ελλάδα κι εξωτερικό, που έχουν τη διάθεση να με βοηθήσουν. Κι από τη θεσμική πλέον θέση που θα βρίσκομαι από 1ης Σεπτεμβρίου, θα μπορώ να κάνω πολύ πιο εύκολα αυτό που έτσι κι αλλιώς έκανα ως πολίτης: Το να διαφημίζω δηλαδή και να προβάλλω τη χώρα μου μέσω αυτών των φίλων μου στο εξωτερικό. Ο τουρισμός είναι η μοναδική ελληνική «βαριά βιομηχανία». Αρκεί να επενδύσουμε οργανωμένα, με σχέδιο.

Μάθαμε ότι μία από τις συμφωνίες που κάνατε είναι και η δημιουργία του πρώτου ετήσιου Διεθνούς Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στον Μαραθώνα, στο οποίο, αμέσως μετά το Φεστιβάλ των Καννών, θα απονέμονται τα Marathon Awards. Μιλάμε για ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός, που θα προσελκύει προσωπικότητες αλλά και media από όλο τον κόσμο. Αληθεύει ότι βρίσκεστε σε επαφές με τον Κουέντιν Ταραντίνο αλλά και με τους Τομ Χανκς, Ελτον Τζον, Ούμα Θέρμαν και άλλους, ώστε να στελεχώσουν την οργανωτική και κριτική επιτροπή;

Είστε πολύ καλά πληροφορημένος, αλλά ας μη δηλώνουμε κάτι επισήμως πριν αυτό να οριστικοποιηθεί με κάθε λεπτομέρεια.

Σε αυτά τα έργα, πόσο πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και η νέα περιφερειάρχης;

Σχεδόν από τις πρώτες μέρες μετά την εκλογή μου γνώρισα την κυρία Δούρου στο Γραμματικό. Η Δούρου είναι μάγκας και τη γουστάρω τρελά! Ακόμη κι αν για κάποιους μπορεί να φαίνεται οξύμωρη αυτή μας η συνύπαρξη, εκείνο που κατάλαβα είναι ότι αυτή η γυναίκα είναι δυναμική και ντόμπρα και θέλει να βοηθήσει πραγματικά και ουσιαστικά την περιοχή μου.

Αντίπαλο έχετε;

Ο μόνος αντίπαλός μου είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και αντίπαλός μου θα γίνει όποιος εμποδίσει τη λύση τους. Εγώ δεν ήρθα για να χωρίσω, αλλά να τους ενώσω όλους σε έναν κοινό σκοπό. Δυστυχώς, το προηγούμενο καθεστώς, για να επιβιώσει επί 16 χρόνια, ήταν της πρακτικής «διαίρει και βασίλευε».

Μαθαίνουμε ότι έχετε πάρει «συμβουλές» και από τον Γιάννη Μπουτάρη.

Τον Μπουτάρη τον εκτιμώ αφάνταστα. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι μια δύσκολη περίπτωση, μια πόλη με πολλά ζητήματα και προβλήματα, κι εκείνος πέταξε τα λαμόγια γρήγορα και με τις κλωτσιές, όπως ακριβώς θα κάνω κι εγώ! Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει τεχνογνωσία και μου παρέχει τη βοήθειά του, όχι μόνο σε θέματα διοίκησης, αλλά και σε πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τα όρια ενός ή δύο δήμων. Οπως αυτή με τα συσσίτια των απόρων και των αστέγων, για τα οποία ήδη συνεργαζόμαστε. Θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό. Το «για ένα πιάτο φαΐ», που ξεκινήσαμε μαζί με την Αρχιεπισκοπή και τη ΜΚΟ «Αποστολή» και το οποίο κορυφώθηκε στη μεγάλη και επιτυχημένη συναυλία που κάναμε στο ΟΑΚΑ (και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τη Δέσποινα Βανδή, τον Αντώνη Ρέμο, τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Μιχάλη Κουινέλη που εθελοντικά προσφέρθηκαν), θα το κάνουμε και με τον Μπουτάρη, αλλά και με τον μητροπολίτη Κηφισιάς Κύριλλο. Κι είμαι τυχερός που σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια υπάρχουν εταιρείες και επιχειρηματίες που δηλώνουν ενεργά «παρών», όπως ο κ. Καραμπέρης της Alcatel, που από κάθε συσκευή που πουλάει τρώει κι ένας άνθρωπος. Κι ακολουθούν κι άλλοι...

Διαβάσαμε σε εφημερίδες ότι θέλετε να φέρετε στις παραλίες του Μαρθώνα... ηλιοκαμένους τουρίστες. Κάνατε τέτοιες δηλώσεις;

Θεωρώ πολύ χυδαίο να μου αποδίδονται πράγματα με στόχο τον αποπροσανατολισμό του κόσμου. Ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι αηδία θέλει. Δεν μπαίνω όμως ποτέ στη διαδικασία να διαψεύδω αηδίες.

Κλείνοντας, η Πέγκυ Ζήνα, αν και αρχικά είχε πει ότι θα βαφτίζατε την κορούλα της, τελικά αποκάλυψε ότι δεν θα γίνετε εσείς ο πνευματικός πατέρας της. Τι συνέβη τελικά;

Οντως θα βάφτιζα εγώ την Ηλέκτρα! Το μόνο που ήθελα για τη βάφτιση ήταν το Μυστήριο να γίνει στον Μαραθώνα. Τελικά, η Πέγκυ και ο Γιώργος αποφάσισαν να βαφτίσουν τη μικρούλα στο Καβούρι, ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το παιδάκι. Κι εγώ εκτός Μαραθώνα ούτε βαφτίζω ούτε παντρεύω κανέναν!...

Εχετε μιλήσει και για ένα εντελώς καινούργιο μοντέλο διοίκησης.

Τα γραφεία με τα οποία συνεργάζονται οι επιχειρήσεις της οικογενείας μου στο εξωτερικό, που βρίσκονται στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και το Χονγκ Κονγκ, έχουν καταλήξει σε ένα οργανόγραμμα που πιστεύω ότι όντως θα αποτελέσει παράδειγμα. Ο δήμος πρέπει να γίνει αυτόνομος, γι’ αυτό απαιτείται η διοίκηση να γίνεται ευέλικτη, διαφανής και οικονομικά αποδοτική, στα πρότυπα μεγάλων ιδιωτικών, επιτυχημένων εταιρειών και μακριά από τη μιζέρια του Δημοσίου. Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους κάποιος θέλει τα αξιώματα και τις θέσεις στο Δημόσιο: Ή για να βοηθήσει πραγματικά ή για να κάνει τον έξυπνο στο καφενείο ή για να τα πάρει κάτω από το τραπέζι. Στο δικό μου οργανόγραμμα, δεν θα μπορεί κανείς να κάνει τα δύο τελευταία. Το δύσκολο ήταν να πετάξω τα λαμόγια με τις κλωτσιές. Σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τους πάντες, ανάλογα με τις ικανότητές τους, ανεξάρτητα από το πού ανήκαν προεκλογικά.

“Γλύτωσα το Κέντρο Υγείας από το λουκέτο”

Ακριβώς! Το Κέντρο Υγείας από το 1988 που δημιουργήθηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπολειτουργούσε. Εδώ και καιρό μάλιστα το οριστικό λουκέτο θα έμπαινε... φουλ! Κι αυτό γιατί οι δύο έως τρεις γιατροί-ήρωες, που υπήρχαν μόνο δύο φορές την εβδομάδα για να εξυπηρετούν τις ανάγκες σχεδόν διακοσίων χιλιάδων ανθρώπων -μαζί με τους τουρίστες και τους επισκέπτες της Νέας Μάκρης-, θα έφευγαν στις 8 Αυγούστου, καθώς οι συμβάσεις τους έληγαν. Δηλαδή τον Σεπτέμβριο θα είχα έναν δήμο δίχως Κέντρο Υγείας, αφού όλοι γνώριζαν και κανείς δεν νοιαζόταν για να βρεθεί λύση. Ε, λοιπόν, σας λέω ότι λύση βρέθηκε μέσα σε μόλις 24 ώρες για ένα πρόβλημα χρόνων! Θέλω να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη μου στον υποδιοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας, Σωτήρη Ζώτο, ο οποίος μαζί με τον διοικητή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ήρθαν σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, και τον αναπληρωτή υπουργό, Λεωνίδα Γρηγοράκο, και κινητοποιήθηκαν μέσα σε 24 ώρες. Και όχι μόνο δεν έκλεισε διά παντός το Κέντρο Υγείας, αλλά τώρα θα λειτουργεί κανονικά. Τοποθέτησαν μόνιμα, όχι έναν, ούτε δύο, αλλά 11 γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, μαζί με τους τρεις των οποίων έληγαν οι συμβάσεις! Και δεν σταματάμε εδώ. Το Κέντρο Υγείας απέκτησε μέχρι και ακτινολογικό μηχάνημα, που φυσικά δεν υπήρχε. Κι όλα αυτά τη στιγμή που κάποιοι είχαν καταδικάσει το Κέντρο Υγείας σε κλείσιμο.

Keywords
ηλιας ψινακης, ψινακης, φεστιβαλ, χονγκ κονγκ, συγκεκριμένο, εταιρεία, καλοκαιρι, ελλαδα, media, τομ, νέα, λύση, θεσσαλονικη, μκο, οακα, alcatel, μυστήριο, βρυξέλλες, μιζέρια, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ηλεκτρα γαλανου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, δουρου, μιλα, αηδια, γυναικα, ζηνα, ιχνος, λονδινο, μκο, νησια, οακα, ανθρωπος, ασλανιδου, βανδη, βοηθεια, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, γιατροι, γραφεια, δεσποινα βανδη, δεσποινα, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δυστυχως, διοικηση, δικη, ευκολα, εβδομαδα, ενεργα, εργα, ερχονται, εταιρεία, εφημεριδα, εξυπνο, ιδια, υπηρχαν, ηρωες, καβουρι, καφενειο, κηφισιας, κυρια, λαθη, λύση, λουκετο, μακρια, μιζέρια, μηνες, μυστήριο, μπορεις, νικη, ομαδα, ορια, οργανογραμμα, ουμα θερμαν, ουσιαστικα, πεγκυ ζηνα, προβληματα, συγκεκριμένο, σκεφτεσαι, σχεδιο, τουρισμος, τομ, φυλακη, υλοποιηση, φυσικα, χαος, χονγκ κονγκ, χυδαιο, ωρες, αηδιες, alcatel, φιλοι, γινετε, ηρθα, χωρα, κομματι, media, τυχερος, τρωει, θελω να, θεματα, θεσεις, υγειας, υπεροχη
Τυχαία Θέματα