Όταν έχασαν την ζωή τους 350.000 Πόντιοι (VIDEO)
Η ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.
Την ημερομηνία αυτή του 1919 και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και άρχισε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων. Οι Ελληνoπόντιοι που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους
Οι Έλληνες του Πόντου
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα, το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Οι Νεότουρκοι
Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.
Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Το 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».
Η "τελική λύση"
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Δείτε το ντοκιμαντέρ: Η Γενοκτονία των Ποντίων
sansimera.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Σίμος Κεδίκογλου "άδειασε" στο Mega τον Μιχαλολιάκο!
- Ο πόνος της Κλέλιας Πανταζή σε ένα status που συγκλονίζει
- Δυτική Ελλάδα: Οι πρώτοι "σταυροί" των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων
- Θρήνος στο Βόλο για τον 21χρονο Αλέξανδρο
- Αίσθηση από τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής!
- Πανάς - Κωνσταντέλος στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη
- EΛΛΑΔΑ - Αυτός είναι ο δήμαρχος με το μεγαλύτερο ποσοστό
- Οι πρώτες δηλώσεις Ψινάκη ως Δημάρχου Μαραθώνα
- «Βόμβα» με Κυριάκο Παπαδόπουλο!
- Νέα θεωρία για την πτήση MH370 σοκάρει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Παραπολιτικά
- Αίσθηση από τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής!
- Πανάς - Κωνσταντέλος στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη
- Χάσαμε τον Γιάννη Μπουτάρη, stop!
- Εκλογικό... θρίλερ σε Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη
- Το σχέδιο των επτά ημερών από τον Σαμαρά
- Σε ποιες περιοχές της Αθήνας πήρε υψηλά ποσοστά η Χρυσή Αυγή
- Παντρεύονται Μαρακάκης-Μαντούβαλου!
- Πάτρα: Εγχείρηση ρουτίνας του κόστισε την ζωή
- Θρήνος στη Μαγνησία: 21χρονος πέθανε το βράδυ των εκλογών
- Δήμαρχος Μαραθώνα από τον α' γύρο ο Ηλίας Ψινάκης (VIDEO)
- Τελευταία Νέα Παραπολιτικά
- Όταν έχασαν την ζωή τους 350.000 Πόντιοι (VIDEO)
- Stretch limos, στο συνεργείο του Προκρούστη!
- Προς συγχώνευση "Βήμα" και "Νέα"
- Πρωτιά στο Βόλο ο Αχιλλέας Μπέος
- Εκλογικό... θρίλερ σε Καβάλα, Δράμα και Ξάνθη
- Ανδρέας Παπαμιμίκος: “Οι πόρτες μας είναι ανοικτές για όσους έφυγαν”
- Πάτρα: Εγχείρηση ρουτίνας του κόστισε την ζωή
- Πανάς - Κωνσταντέλος στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη
- Ο Τζιτζικώστας ρεζίλεψε τον Σταμάτη
- Μίζα πέντε εκατ. ευρώ σε πρώην βουλευτές για τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eταιρεία αναψυκτικών θα κάνει την πρώτη διαφήμιση στη Σελήνη [photo]
- Υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης η Buba
- Γάτα «ντήλερ» μετέφερε ναρκωτικά!
- Βρήκαν νεκρό άνδρα στη Ζέα
- Οι χαμένοι των εκλογών ήταν οι… δημοσκόποι
- Πως ψήφισαν οι Αθηναίοι
- Οι πρώτες δηλώσεις Ψινάκη ως Δημάρχου Μαραθώνα
- Δήμος Αγρινίου - TEΛΙΚΟ: Παπαναστασίου 38,33% - Μοσχολιός 31,03%
- Αγρίνιο - Παύλος Μοσχολιός: "Καλούμε τον κάθε δημοκράτη, τον κάθε πολίτη να δώσουμε μαζί τη μάχη"
- Πόσο ενισχύθηκε η Χρυσή Αυγή σε πραγματικούς αριθμούς