Κανένα ραντεβού με FIFA δεν υπάρχει για τον κ. Κοντονή!

Την περασμένη Τετάρτη, το Υφυπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε : «Αντιπροσωπεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με επικεφαλής τον Υφυπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Σταύρο Κοντονή, θα μεταβεί τη Δευτέρα (9-3-15) στη Νιόν της Γενεύης προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί και εκπροσώπους της FIFA.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο".

Η ανακοίνωση αυτή, είναι κατά ένα μέρος της ανακριβής. Ο κ. Κοντονής δεν έχει κανένα απολύτως ραντεβού με εκπροσώπους της FIΦΑ, επομένως δεν πρόκειται να έχει καμία απολύτως επαφή μαζί τους. Η μόνη συνάντηση πού θα έχει, είναι αυτή με τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί, αλλά και σ’ αυτήν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα πού αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και για να ακριβολογούμε, δεν είναι γνωστή η διάθεση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, ούτε και ο χρόνος πού θα αφιερώσει ο Πλατινί στη συνάντησή του με τον Ελληνα υφυπουργό.
Κατά την άποψη των επαϊόντων, η συνάντηση θα είναι μικρής διαρκείας, όσο περίπου διαρκούν ανάλογες συναντήσεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Ο Πλατινί θα συναντήσει τον κ. Κοντονή, θα μιλήσει λίγο μαζί του, θα του πεί αυτά πού λέει πάντα, σε παρόμοιες περιπτώσεις και θα του ευχηθεί καλό ταξίδι, με την υπόσχεση ότι κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως συναντηθούν πάλι στην Αθήνα.

«Κάν’ τε ό,τι θέλετε με τη βία, αλλά μακριά από το ποδόσφαιρο» !

Δεν γνωρίζω τι το ουσιαστικό περιμένει ο υφυπουργός να αποκομίσει από την συνάντησή του με τον Πλατινί. Εκείνο πού μπορούμε να πούμε, θα έλεγα μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια, είναι αυτό πού ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙ απ’ αυτόν.
«Κάν’ τε ό,τι θέλετε με το πρόβλημα της βίας, αλλά ΜΑΚΡΙΑ από το ποδόσφαιρο ! Να μην αναμιχθείτε σε θέματα ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, διότι αυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από τους διεθνείς κανονισμούς και τα καταστατικά των Εθνικών Ομοσπονδιών», θα του πεί.
Και θα του το πεί με τόσο κατηγορηματικό τόνο, πού δεν θα επιδέχεται άλλης ερμηνείας και απάντησης. Ανάλογη θα είναι και η απάντησή του, εάν ο Ελληνας υφυπουργός Αθλητισμού του ανακοινώσει την πρόθεσή του να κάνει νέο νόμο πού θα αφορά τον Αθλητισμό.
«Κάνε ό,τι θέλεις, αρκεί να μην υπάρχει παρέμβαση του κράτους στο ποδόσφαιρο», θα του απαντήσει με τον ίδιο λακωνικό και κατηγορηματικό τρόπο.
Τα πράγματα για τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς, είναι ξεκάθαρα. Όταν ομιλούν για ποδόσφαιρο, εννοούν βασικά ό,τι αφορά την διοργάνωση και την διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων.
Η διοργάνωση ανήκει αποκλειστικά στην Εθνική Ομοσπονδία ( ΕΠΟ ) και αφορά βασικά :
* Το πρόγραμμα των αγώνων
* Την διαιτησία
* Την Αθλητική Δικαιοσύνη
* Ο,τι άλλο προκύπτει και αφορά την διοργάνωση
Τα θέματα γηπεδικής βίας, αφορούν την ποδοσφαιρική αρχή, ΜΟΝΟΝ ως προς την επιβολή ποδοσφαιρικών κυρώσεων. Το ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ, ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ και ΠΟΙΝΙΚΟ μέρος της βίας, αφορούν την Πολιτεία, τα θεσμικά της όργανα και το νομικό της πλαίσιο.
Όταν λοιπόν ο κ. Κοντονής θα ( επιχειρήσει να … ) αναπτύξει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων κατά της βίας, ο Πλατινί θα του απαντήσει ότι οι κανόνες και η εφαρμογή τους, ανήκει στην Πολιτεία : «Αναπροσαρμόστε το νομικό σας πλαίσιο, ή εφαρμόστε αυστηρότερα το ήδη υπάρχον», θα του πεί.
Η βία, σαν κοινωνικό φαινόμενο, δεν αφορά το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, διότι δεν είναι μέρος του παιχνιδιού, ούτε και γεννιέται απ’ αυτό.

Σαν την ψευτο- ομοσπονδία ποδοσφαίρου του ψευτο-κράτους των τουρκοκυπρίων

Κάπου εκεί, με «φιλικές συμβουλές», με «παροτρύνσεις
», αλλά και «προειδοποιήσεις» πού θα έχουν να κάνουν με το πραγματικό ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, θα κυλήσει αυτή η συνάντηση. Και εδώ, θα πρέπει να εξηγήσουμε μερικά βασικά πραγματάκια, ουσιαστικής φύσεως.
Ο Μισέλ Πλατινί, δεν … φλέγεται από επιθυμία να συναντηθεί με τον νέο υφυπουργό Αθλητισμού. Ούτε καν, θα έλεγα, με την ΤΥΧΗ του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Δεν τον πολυενδιαφέρει, αν η Ελλάδα θα συνεχίσει να μετέχει στο διεθνές ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, ή αν θα βρεθεί ένας Κοντονής πού θα αποφασίσει, για περίεργους και περιπεπλεγμένους λόγους, να καταστήσει τη χώρα μας ποδοσφαιρικά, ακριβώς όπως η Ψευτο- Ομοσπονδία του Ψευδο- κράτους της κατεχόμενης Κύπρου. Δηλαδή, μίας Ομοσπονδίας ελεγχόμενης πλήρως από την ψευτο – κυβέρνηση, πού δραστηριοποιείται μόνον εντός των συνόρων της επικράτειάς της.
Σαν τον κ. Κοντονή, υφυπουργούς, υπουργούς, πρωθυπουργούς, ακόμα και ηγέτες κρατών, ο Μισέλ Πλατινί έχει συναντήσει πολλούς. Σε όλους λέει τα ίδια. Και τελικά, όλοι προσαρμόζονται με τα ισχύοντα διεθνώς. Δεν θα έχει όμως κανένα δισταγμό, καμία αναστολή, κανένα απολύτως πρόβλημα, αν η κυβέρνηση της Ελλάδας αποφασίσει να απομονώσει το ποδόσφαιρό της. Είναι κάτι, πού τόσο η UEFA, όσο και η FIFA, ούτε να το εμποδίσουν μπορούν, ούτε και να το αποτρέψουν.
Τη στιγμή πού γράφω αυτό το κείμενο, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν πράγματι ο Πλατινί θα συναντήσει Ο ΙΔΙΟΣ τον κ. Κοντονή, ή θα επιφορτίσει σε υπηρεσιακά στελέχη το καθήκον αυτό. Το πιθανότερο, κατά την εκτίμησή μου, είναι να τον δεχτεί ο ίδιος ( το ραντεβού ως γνωστόν το έκλεισε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο κ. Γιώργος Γκιρτζίκης ) αλλά για πολύ περιορισμένο χρόνο.
Ο κ. Κοντονής, όπως προαναφέραμε, δεν έχει κλείσει ΚΑΝΕΝΑ ραντεβού με τον πρόεδρο της FIFA ή εκπροσώπους της. Χωρίς ραντεβού, δεν νομίζω ότι θα πάει στα γραφεία της. Ισως κάποια άλλη φορά, στην πορεία, να έχει και μία τέτοια εμπειρία.
Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το ποδόσφαιρο στη χώρα μας θα συνεχιστεί, ως μέρος της επίσημης παγκόσμιας ποδοσφαιρικής δραστηριότητας.

Μανώλης Γαβαθιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα