Κίνδυνος για όλη την Ευρώπη οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ουκρανίας

Αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη και την Ευρασία, η Ουκρανία ικανοποιεί την εγχώρια ζήτηση ενέργειας με εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά και τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της.

Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια, καθώς οι δεκαπέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες που διαθέτει καλύπτουν την μισή ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται, ενώ η υπόλοιπη καλύπτεται από τις συμβατικές

θερμικές πηγές ενέργειας σε ποσοστό 45%, από την υδροηλεκτρική κατά 7%, αλλά και από ανεμογεννήτριες.

Αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στην Ευρώπη και την Ευρασία, η Ουκρανία ικανοποιεί την εγχώρια ζήτηση ενέργειας με εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά και τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της

Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια, καθώς οι δεκαπέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες που διαθέτει καλύπτουν την μισή ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται, ενώ η υπόλοιπη καλύπτεται από τις συμβατικές θερμικές πηγές ενέργειας σε ποσοστό 45%, από την υδροηλεκτρική κατά 7%, αλλά και από ανεμογεννήτριες.

Το ερώτημα που πολλοί εκφράζουν είναι ποιος θα διασφαλίσει και θα εγγυηθεί την ομαλή λειτουργία και προστασία των πυρηνικών σταθμών που λειτουργούν στην Ουκρανία, από ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

Ήδη στις 21 Φεβρουαρίου, μεταδόθηκε και αργότερα διαψεύσθηκε η είδηση ότι «διαδηλωτές στην Ουκρανία έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα πυρηνικό σταθμό», ανέφερε το radio Voz Da Russia, λέγοντας πως 20 περίπου διαδηλωτές κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό στην πόλη Rovno της Ουκρανίας.

Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως οι διαδηλωτές κατέλαβαν κτίρια διοίκησης και έκαψαν φακέλους. Όπως μάλιστα αναφερόταν οι εισβολείς δεν γνώριζαν τι θα κάνουν στη συνέχεια λέγοντας πως έχουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό.

Την ίδια στιγμή άλλα ουκρανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, ανέφεραν ότι δεν υπήρξε ποτέ απόπειρα κατάληψης πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας απο διαδηλωτές.

Παρ' όλα αυτά, η γενικότερη αποσταθεροποίηση της χώρας καταδεικνύει ως υψίστης προτεραιότητας, τη διευθέτηση του ζητήματος, καθώς θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα