Κλείνει την πόρτα η ΔΗΜΑΡ

Του Γιάννη Αργυρού, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αρνητική απάντηση δίνουν στην πρόταση Μιχελάκη για επιστροφή της ∆ΗΜ.ΑΡ. στην κυβέρνηση, µέσω των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», κορυφαία στελέχη του κόµµατος, κλείνοντας την πόρτα για δεύτερη φορά µέσα σε λιγότερο από 30 µέρες. Παρά τους έντονους κλυδωνισµούς που προκαλούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο η διαγραφή του Βύρωνα Πολύδωρα και οι εσωκοµµατικές αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, στην Αγίου Κωνσταντίνου, διά στόµατος Θόδωρου Μαργαρίτη, θεωρούν πως το ζήτηµα έκλεισε οριστικά µετά τις αποφάσεις του

πρόσφατου Συνεδρίου. Ο στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη χαρακτηρίζει την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη αδιάφορη και προσθέτει: «Το Συνέδριο ξεκαθάρισε µε κατηγορηµατικό τρόπο ότι δεν µπορούµε να γυρίσουµε πίσω. Θα προχωρήσουµε αυτόνοµα, µε την ανασυγκρότηση του τρίτου πόλου ∆ηµοκρατικού Σοσιαλισµού, µακριά από τον νεοφιλελευθερισµό και τον αριστερό λαϊκισµό».
Το περιβάλλον του προέδρου της ∆ΗΜ.ΑΡ. θεωρεί ότι «αποφάσεις που υπερψηφίστηκαν µε ποσοστό 80% είναι νόµος» και δεν µπορούν να ανατραπούν επειδή η κυβέρνηση συνεργασίας οδεύει προς αδιέξοδο. ∆εδοµένη θεωρείται, επίσης, η αυτόνοµη κάθοδος στις επερχόµενες ευρωεκλογές.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ. Το όλο ζήτηµα της σταθερότητας και της κυβερνητικής συνοχής συζητήθηκε σε άτυπη σύσκεψη στο γραφείο του Φώτη Κουβέλη µε στενό κύκλο στελεχών, όπου εξετάσθηκαν όλες οι παράµετροι που µπορούν να οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις µετά τις Γιορτές. Η πρόταση Μιχελάκη κρίθηκε από πολλούς ενδιαφέρουσα όχι για το περιεχόµενό της, αλλά κυρίως για το πρόσωπο από το οποίο υποβλήθηκε. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης, µιλώντας στους συνεργάτες του, τόνισε πως «η συµµετοχή της ∆ΗΜ.ΑΡ. σε κυβερνητικές λύσεις πρέπει να έχει αντίκρισµα στις εφαρµοζόµενες πολιτικές. ∆ιεκδικήσαµε και διεκδικούµε την αλλαγή των πολιτικών».

Ο πρόεδρος του κόµµατος επεσήµανε ακόµη ότι η ∆ΗΜ.ΑΡ. επιζητά την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών στάσεων αλλά και των πολιτικών συσχετισµών που πρέπει να αποτυπωθούν εκλογικά. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι θεωρεί λάθος η αντιπολίτευση να ζητά την προσφυγή στις κάλπες από την εποµένη των εκλογών. Τα κορυφαία στελέχη του κόµµατος επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που έχει προκληθεί στο ΠΑΣΟΚ, εκτιµώντας ότι σταδιακά χάνεται η δυναµική η οποία είχε αναπτυχθεί από την πρωτοβουλία των «58» και, κατά συνέπεια, η εσωστρέφεια θα επιστρέψει στη Χαριλάου Τρικούπη µε µεγαλύτερη ορµή. Εκτίµησαν, µάλιστα, ότι η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου περιορίζει εξαιρετικά τη δυνατότητα πολιτικών ελιγµών, ενώ «αφυδατώνει» την «Ελιά» και περιορίζει τον ζωτικό της χώρο.
Για επικοινωνιακές στρακαστρούκες κάνει λόγο ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης στα «Π», σχολιάζοντας την πρόταση Μιχελάκη, και προσθέτει πως «πετάνε έτσι µια πρόταση στο αέρα, χωρίς να έχει γίνει καµία αυτοκριτική. ∆εν φύγαµε από την κυβέρνηση χωρίς λόγο. Ουσιαστικά µας λένε: είµαστε ανοικτοί να κάνουµε τα ίδια». Ο καθηγητής Εγκληµατολογίας δεν εµφανίζεται αισιόδοξος για το ζήτηµα της κυβερνητικής σταθερότητας. «Το πρόβληµα το οποίο έχουν µε τις πολιτικές που ακολουθούνται δεν θα το λύσουν µε µαξιλαράκια δεξιά και αριστερά. Αν ήθελαν πραγµατικά την επιστροφή της ∆ΗΜ.ΑΡ., αυτό δεν θα γινόταν µε δηµόσιες προτάσεις».

Εµπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, µιλώντας στα «Π», εκτιµά ότι, όσο προχωρά η εφαρµογή των νέων επώδυνων φορολογικών µέτρων, θα φαίνεται το ειδικό βάρος της ∆ΗΜ.ΑΡ. που έδινε το κόµµα στην κυβέρνηση και σε έναν µήνα τα µισά κυβερνητικά στελέχη θα ζητούν την επιστροφή της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Παπαδόπουλος θεωρεί φυσιολογικό και αυτονόητο «η κυβερνητική πλειοψηφία να θέλει να έχει 167 ή 170 βουλευτές, ωστόσο η θέση της ∆ΗΜ.ΑΡ. είναι σαφής».

Σύµφωνα µε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόµµατος, Βασίλη Οικονόµου, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βουλή και οι εσωκοµµατικές αναταράξεις σε όλα τα κόµµατα -ακόµη και σε αυτά της αντιπολίτευσης- προσδίδουν µεγάλο ενδιαφέρον στην πρότασή του για σχηµατισµό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς σε όλο το πολιτικό φάσµα υπάρχουν πυρήνες συνεννόησης, ώστε, µε συγκεκριµένο σχέδιο, να σωθεί η χώρα και να ξεφύγει από την οικονοµική κρίση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
Πετάνε µια πρόταση στον αέρα, έτσι, χωρίς να έχουν κάνει αυτοκριτική

ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΠΑΠΑ∆ΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι λογικό να θέλουν µια άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά οι θέσεις µας είναι σαφείς

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Τώρα παρουσιάζει νέο ενδιαφέρον η πρότασή µου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Οι εξελίξεις στο µέτωπο Λυκούδη


Στην Αγίου Κωνσταντίνου, µετά τα καθοριστικά µηνύµατα που έστειλε το Συνέδριο, απολαµβάνουν την εορταστική νηνεµία και αναµένουν τις προτάσεις του Φώτη Κουβέλη για την ηγετική πυραµίδα του κόµµατος. Η πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα πραγµατοποιηθεί στις 11 Ιανουαρίου, για την εκλογή του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Σπύρο Λυκούδη. Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον κ. Κουβέλη θεωρούν δεδοµένο πως µετά την Πρωτοχρονιά θα ανοίξει τα χαρτιά του τόσο για τον υποψήφιο που θα προτείνει για τη Γραµµατεία όσο και για το Γραφείο Τύπου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για αξιοποίηση στη θέση αυτήν του έµπειρου αρθρογράφου και παλιού προέδρου της ΕΡΤ Πάνου Παναγιώτου, ωστόσο όλα θα κριθούν ανάλογα µε το ποιες θέσεις θα καταλάβουν στη νέα δοµή πρόσωπα όπως ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Παράλληλα, αναδιατάσσονται οι εσωκοµµατικές ισορροπίες, καθώς τις επόµενες εβδοµάδες η οµάδα των στελεχών που έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ µέσω της ελληνικής «Ελιάς» θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Προς το παρόν, οι προεδρικοί αντιµετωπίζουν τον κ. Λυκούδη ως επικεφαλής της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αν τα στελέχη που µετέχουν στο συντονιστικό της πρωτοβουλίας των «58» αποφασίσουν να αποχωρήσουν, η οµάδα του κ. Λυκούδη θα χάσει εσωκοµµατικά ακόµη περισσότερο έδαφος. Το επιτελείο Κουβέλη παρακολουθεί µε εξαιρετικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς, εάν τελικά τα στελέχη αυτά παραµείνουν, τότε η πλειοψηφία θα µπορεί να µιλά για ένα σηµαντικό επικοινωνιακό και πολιτικό πλήγµα στο ανταγωνιστικό σχήµα της πρωτοβουλίας των «58». Αν φύγουν, τότε οι αντίθετες φωνές θα συρρικνωθούν και ουσιαστικά θα εκλείψει το εσωκοµµατικό ρήγµα που προκλήθηκε µετά την αποχώρηση της ∆ΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα