Λουκάς Παπαδήμος: Το προφίλ της "χρυσής εφεδρείας"

Tου Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Η συζήτηση γύρω από το όνομα ενός πρώην πρωθυπουργού δεν θα μπορούσε να μην είναι και πολιτική. Ο Λουκάς Παπαδήμος, εξάλλου, ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων που εξακολουθεί να έχει μεγάλη πολιτική επιρροή, τους εκσυγχρονιστές, οι οποίοι -με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη- κυβέρνησαν την Ελλάδα

για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος, πάντως, φροντίζει να έχει έντονη παρουσία σε διεθνή συνέδρια και fora και να τροφοδοτεί εκ νέου συζητήσεις για επιστροφή του είτε σε κάποιο πολιτικό πόστο είτε στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας. Οποιος, όμως, τον γνωρίζει καλά λέει πως αυτό θα γίνει μόνο όταν ο ίδιος κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή, συνεχίζοντας μέχρι τότε τις περιοδείες του και καλλιεργώντας το προφίλ της «χρυσής εφεδρείας» για τη χώρα.

Η πρωθυπουργία του κράτησε μόλις λίγους μήνες, αλλά θεωρήθηκε από πολλούς ιδιαίτερα πετυχημένη, σε μια εποχή μάλιστα πολύ δύσκολη για την Ελλάδα, όταν όλα κρέμονταν από μία κλωστή. Ο Λουκάς Παπαδήμος από άνθρωπος που κινούσε τα νήματα πίσω από τα γραφεία βρέθηκε εν μία νυκτί να κυβερνάει την Ελλάδα. Και το ίδιο αθόρυβα, όταν ολοκλήρωσε την αποστολή του, έφυγε. Η μεταβατική συγκυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Νοέμβριο του 2012 διαλύθηκε τον Απρίλιο του 2013 και ο Παπαδήμος επέστρεψε πίσω από τα φώτα, όπως είχε μάθει να είναι στη μακρά καριέρα του ως τραπεζίτης.

Το όνομά του βρισκόταν στις παραπολιτικές στήλες αρκετές φορές, ως του ανθρώπου που μπορεί να ξαναπαίξει ρόλο σε μια παρόμοια περίοδο με εκείνη που τον έφερε στην πρωθυπουργία.

Αυτό μπορεί να μην έγινε ποτέ, αφού δεν χρειάστηκε, αλλά ο Παπαδήμος δεν σταμάτησε ποτέ να κινείται -όπως, άλλωστε, συνήθιζε πάντα- στο εξωτερικό, διατηρώντας τις υψηλές επαφές του. Τελευταία η κινητικότητα αυτή έχει ενταθεί, με τον πρώην πρωθυπουργό να ετοιμάζει κάποιες διαλέξεις τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη και να εγείρει εύλογα ερωτήματα.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός την περίοδο των Εορτών βρέθηκε στις ΗΠΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ταξιδεύει έως την άλλη όχθη του Ατλαντικού, λόγω των πολλών υποχρεώσεών του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συγκεκριμένα το Kennedy School, όπου είναι επισκέπτης καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης, ήδη από το 2010. Με ορμητήριο τις ΗΠΑ, όπου καλλιεργεί και τις υψηλές επαφές του, και με εφόδιο τις πολλές γνωριμίες του, ο Λουκάς Παπαδήμος παίρνει το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την ευρωζώνη. Ο πρώην πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν φαίνεται να μένει μόνο στα όρια του ξακουστού Πανεπιστημίου των ΗΠΑ.

Την Παρασκευή που μας πέρασε βρέθηκε στην Ολλανδία για μια σημαντική εκδήλωση, καθώς, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την ίδρυσή της, η Κεντρική Τράπεζα έκανε μια σειρά διαλέξεων. Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου δέσποζε στο πρόγραμμα, χωρίς, ωστόσο, να έχει κάποια ιδιότητα. Το μέγεθος, πάντως, της συγκεκριμένης τράπεζας, καθώς πρόκειται για μία από τις παλαιότερες στον πλανήτη και με τεράστια επιρροή, φούντωσε ξανά τα σενάρια για κινήσεις του Παπαδήμου με στόχο το come back στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η συγκεκριμένη τράπεζα είχε ετοιμάσει ήδη από το 2012 σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο διάσπασης της ευρωζώνης, ιδιαίτερα μετά την προαναγγελία δημοψηφίσματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, που λίγο κόντεψε να ταρακουνήσει συθέμελα ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Κάποιοι λένε, άλλωστε, πως δεν είναι τυχαίο το ότι αμέσως μετά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέλαβε τις τύχες της χώρας ο Λουκάς Παπαδήμος, που διατηρεί προνομιακές σχέσεις με πολλούς κορυφαίους τραπεζίτες της Ολλανδίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είχε τον Λουκά Παπαδήμο στο ίδιο πάνελ με τον David Marsh και τον Paul de Grauwe -κορυφαίος οικονομολόγος και μέγας τραπεζίτης αντίστοιχα. Η συζήτηση που έγινε ήταν γύρω από τη νομισματική πολιτική. Η σχέση, πάντως, του Παπαδήμου με τον ολλανδικό κολοσσό δεν είναι καινούργια, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρό της Κlaas Knot από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ οι δυο τους συμμετείχαν το 2008 στη συγγραφική ομάδα βιβλίου το οποίο είχε θέμα τις πολιτικές συνταξιοδότησης στην Ευρώπη στο μέλλον.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Λουκάς Παπαδήμος δεν θα σταματήσει, όμως, εκεί, καθώς οι πληροφορίες τον θέλουν να συνεχίζει στο ίδιο μότο και το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες ακόμα δύο εκδηλώσεις. Η μία, μάλιστα, θα αφορά στην απασχόληση στην Ευρώπη και η άλλη στην τραπεζική ένωση, στη νομισματική πολιτική και στην οικονομική ανάπτυξη, φροντίζοντας να έχει πάντα στο πλευρό του ανθρώπους με μεγάλο κύρος στην παγκόσμια αγορά, όπως ο Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Ο Παπαδήμος, εξάλλου, έχει γίνει μέλος του διάσημου αμερικανικού γραφείου American Talent Group -κάτι το οποίο δεν κρύβει και φαίνεται στο βιογραφικό του- το οποίο διοργανώνει διεθνή fora. Η παρουσία του, μάλιστα, σε πρόσφατο συνέδριο στην Ελβετία, όπου παρευρέθηκε ως ομιλητής σε συζήτηση για τους τρόπους εξόδου από την οικονομική κρίση, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Οι ομιλίες του εκεί είναι συχνές και συνήθως αφορούν στην Ελλάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ομιλία του, αναφέρθηκε στα οικονομικά και τη Δημόσια Διοίκηση υπό το πρίσμα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο καθιερωμένο ευρωπαϊκό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε εκεί τον Μάιο του 2013 ο κ. Παπαδήμος ήταν συντονιστής σε μία συνεδρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα