Μ. Μιτζικός: Αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του Δ. Βόλου

Με αφορμή την από 7 Οκτωβρίου 2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2013, ο κ. Μιχάλης Μιτζικός επισημαίνει τα εξής:

H παρούσα Δημοτική Αρχή είχε θέσει ως ετήσιο στόχο απορρόφησης κονδυλίων για επενδύσεις το ποσό των 19.754.243 ευρώ. Δυστυχώς, για το πρώτο εξάμηνο του έτους έγινε απορρόφηση κονδυλίων ύψους 3.236.616 ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή απόκλιση 32% περίπου του αρχικού στόχου.

Ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν σημαντικές υστερήσεις εσόδων. Σε κάποιες περιπτώσεις

η απόκλιση αυτή φτάνει έως και το 21%. Δεδομένου τη θεσμική και νομική υποχρέωση του Δήμου, οι αποκλίσεις (εσόδων / εξόδων) του προϋπολογισμού να μην υπερβαίνουν το 10%, η Δημοτική Αρχή υποχρεώθηκε να περικόψει βάναυσα δαπάνες συνολικού ποσού 3.758.215 ευρώ, ώστε να μπορέσει να εμφανίσει απόκλιση στον προϋπολογισμό μικρότερη του 10%. Εν προκειμένω εμφάνισε απόκλιση 9,57%.

Τίθενται ευλόγως τα εξής ερωτήματα:

1. Για ποιους λόγους η Δημοτική Αρχή Βόλου αδράνησε και δεν απορρόφησε κονδύλια που προορίζονταν για επενδύσεις, που τόσο χρειάζεται ο τόπος μας, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;

2. Για ποιους λόγους δεν υπήρξε η χρήζουσα και απαραίτητη εγρήγορση της Δημοτικής Αρχής, ώστε να εισπραχθούν οι προβλεπόμενες από τον προϋπολογισμό οφειλές;

Η καταφανής ολιγωρία είχε ως συνέπεια η Δημοτική Αρχή να μην προβεί σε πληρωμές και εξοφλήσεις και τοπικών επιχειρήσεων στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα αυτού υπήρξε η έτι περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ήδη δεινοπαθούντων επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δίνει πρώτη το καλό παράδειγμα της χρηστής διοίκησης, η οποία δεν εξαντλείται μόνο στην τήρηση της νομιμότητας και θα έπρεπε να είχε καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να συμβάλει θετικά στην οικονομία της πόλης και όχι να καταφεύγει σε περικοπές. Οι περικοπές αυτές είναι σίγουρο ότι θα αποφεύγονταν αν η σημερινή Δημοτική Αρχή του Βόλου έπραττε τα δέοντα, ιδιαίτερα για την απορρόφηση κονδυλίων για επενδύσεις στην πόλη μας.

Σε όλα τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα και ερωτήματα που τίθενται, η Δημοτική Αρχή είναι υπόλογη και υπόχρεη απαντήσεων και εξηγήσεων απέναντι στους συμπολίτες μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα