Μάχη σώμα με σώμα για Κάμερον με Μίλιμπαντ

Του Γιώργου Τζογόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μία βδομάδα μετά το Πάσχα των καθολικών, η Βρετανία μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Μαΐου. Θα πρόκειται για μια αναμέτρηση που θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Χαρακτηριστικό είναι πως δημοσκόπηση της εταιρείας Populus δίνει στους

Εργατικούς το προβάδισμα με 33%, έναντι 31% των Συντηρητικών, ενώ έρευνα της εταιρείας YouGov παρουσιάζει ακριβώς το αντίθετο, εμφανίζοντας το κόμμα του πρωθυπουργού Κάμερον να προηγείται με 36%, έναντι 34% της παράταξης του Εντ Μίλιμπαντ. Οσον αφορά το Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας, λαμβάνει στις δύο προαναφερθείσες δημοσκοπήσεις 16% και 13%, αντίστοιχα. Οι Φιλελεύθεροι ακολουθούν με 9% και 7%, αντίστοιχα.

ΤΗΛΕΜΑΧΙΕΣ. Στη Βρετανία έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες τηλεμαχίες στις οποίες οι ηγέτες των κομμάτων προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους, με δεδομένη τη ρευστότητα που επικρατεί στις δημοσκοπήσεις. Η πρώτη έγινε μεταξύ του Κάμερον και του Μίλιμπαντ πριν από περίπου δύο βδομάδες, με νικητή, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, τον Βρετανό πρωθυπουργό. Πάντως, ενθαρρυντικές για τους Εργατικούς ήταν τότε οι απαντήσεις στη σφυγμομέτρηση της εφημερίδας «Guardian» σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Σε ποσοστό 56% απάντησαν θετικά στην ερώτηση «είστε έτοιμοι να αλλάξετε γνώμη και να στηρίξετε τους Εργατικούς;», ενώ το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 30% για τους Συντηρητικούς.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μεγαλύτερο debate, με τη συμμετοχή επτά πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, αυτήν τη φορά δεν υπήρξε σαφής νικητής. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν, νικητές αναδείχθηκαν σχεδόν όλοι, δηλαδή ο Κάμερον, ο Μίλιμπαντ, ο ηγέτης της Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος, Νίκολα Στέρτζον, και ο επικεφαλής του Βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ. Πάντως, ουδείς από αυτούς κατάφερε το λεγόμενο «αποφασιστικό χτύπημα», που θα του προσέφερε αξιοποιήσιμο δημοσκοπικό προβάδισμα. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως σε έξι μέρες θα γίνει τηλεμαχία με τη συμμετοχή πέντε πολιτικών αρχηγών, που θα προβληθεί από το BBC, και στα τέλη του μήνα, ξανά στο BBC, θα τεθούν ερωτήσεις στον Κάμερον, τον Μίλιμπαντ και τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Νικ Κλεγκ.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ. Στο μεταξύ, ενώ η προεκλογική αντιπαράθεση εντείνεται, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια συγκινητική, ανθρώπινη στιγμή, όπου η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέβιντ Κάμερον, Σαμάνθα, μίλησε για τον θάνατο του εξάχρονου γιου τους. Ο γιος τους, Ιβάν, γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και καθημερινά υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις, μέχρι που έφυγε από τη ζωή το 2009, σε ηλικία έξι ετών. Η Πρώτη Κυρία της Βρετανίας τόνισε για τον γιο της: «Η ένταση της φροντίδας του Ιβάν μας έφερε σε οριακό σημείο. Πολλοί γάμοι δεν επιβιώνουν, ο δικός μας έγινε ισχυρότερος. Θα μπορούσαμε να είμαστε θυμωμένοι με τον Θεό, αλλά νιώσαμε ότι μας τον έδωσε για να τον φροντίσουμε και εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Η προαναφερθείσα αναφορά άγγιξε, όπως ήταν φυσικό, πολλούς Βρετανούς πολίτες. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν η Σαμάνθα Κάμερον προχώρησε σε αυτή λόγω της προεκλογικής περιόδου ή αν θα το έκανε έτσι κι αλλιώς. Είναι, δηλαδή, πιθανόν να θέλησε να στηρίξει τον σύζυγό της, εστιάζοντας στο κοινό δράμα που τους έφερε ακόμα πιο κοντά. Η φωτογράφησή τους, άλλωστε, αποσκοπούσε στην ανάδειξη των πιο προσωπικών τους στιγμών. Δεν είναι τυχαίο πως το πρωθυπουργικό ζεύγος άνοιξε τις πόρτες της κατοικίας του, στον αριθμό 10 της Downing Street, και δέχθηκε να φωτογραφηθεί την ώρα που έπαιρνε το πρωινό του μαζί με τα τρία παιδιά του, τη Νάνσι (11 ετών), τον Ελβεν (9 ετών) και τη μικρή Φλοράνς (4 ετών), που κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης αναζήτησε λίγη ξεκούραση στα γόνατα του πατέρα της.


Επανεμφάνιση Μπλερ με μήνυμα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημόσια επανεμφάνιση του Τόνι Μπλερ. Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό υπέρ του κόμματος των Εργατικών, λέγοντας πως υποστηρίζει τον Εντ Μίλιμπαντ 100%. Παράλληλα, υποστήριξε την πολιτική του ατζέντα: πως οι ανισότητες είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της σημερινής εποχής. Ο Τόνι Μπλερ έθιξε το θέμα ενός πιθανού δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οδυνηρή για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή θα θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις οι οποίες για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επιβιώσουν υπό τον κίνδυνο της ανασφάλειας. Και, δεύτερον, γιατί θα υποβαθμίσει φυσιολογικά πολύ πιο σημαντικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, οι αναγκαίες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην Εκπαίδευση. Κατά την άποψη του Μπλερ, ο Κάμερον δεν σκοπεύει να βγάλει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμα και αν σε επίπεδο Βρυξελλών δεν αλλάξει κάτι τα επόμενα δύο χρόνια. Αντιθέτως, προσπαθεί απλώς να πάρει ψήφους από το Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας. Σε κάθε περίπτωση, αν ο Κάμερον κερδίσει τις εκλογές και προχωρήσει τελικά σε δημοψήφισμα το 2017, θεωρείται πιθανό πως τελικά οι Βρετανοί πολίτες δεν θα ρισκάρουν να δουν τη χώρα τους εκτός Ευρώπης, παρά τη γνωστή δυσαρέσκεια και τον παραδοσιακό σκεπτικισμό τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα