Μετά τον Θεοχάρη ποιός;

Δύσκολο ομολογουμένως έργο θα έχει ο αντικαταστάτης του Χάρη Θεοχάρη, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς θα αναλάβει καθήκοντα σε περίοδο αιχμής, με όλες τις υποχρεώσεις, που συνδέονται με το φόρο εισοδήματος , τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, τη μεταρρύθμιση του συστήματος παρακράτησης φόρου, τη στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την πορεία των εσόδων να είναι σε εκκρεμότητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να δείχνει προτίμηση σε μια λύση

εκ των έσω, αφενός για να μην απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος προσαρμογής για το νέο Γενικό Γραμματέα, αφετέρου για να διασφαλισθεί ότι ο νέος επικεφαλής της ΓΓΔΕ θα έχει εμπειρία από διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Πληροφορίες φέρουν το Γιάννη Στουρνάρα να έχει ζητήσει από το Στέλιο Κουτνατζή, νομικό σύμβουλο του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, και πολύπειρο στέλεχος σε θέματα φορολογίας, να αναλαμβάνει την ηλεκτρική καρέκλα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου επιθυμεί ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Τσαβδάρης, να παραμείνει στη ίδια θέση, καθώς θα διαδραματίσει ρόλο κατά τις επικείμενες αλλαγές στο οργανόγραμμα του υπουργείου. Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι ο κ. Στουρνάρας θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του.

Σημειώνεται πως ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα κληθεί να διαχειριστεί τις κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική διοίκηση έως το 2019. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα υπογράψει συμβόλαιο αποδοτικότητας με τον υπουργό Οικονομικών, όπου περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του και οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι, οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως επίσης και σε ετήσια βάση.

Ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει - μεταξύ άλλων - σε διάστημα έξι μηνών να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το νέο σύστημα για την παρακράτηση φόρου εισοδήματος, το οποίο προβλέπει πως η παρακράτηση θα γίνεται με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου (αν τελικά συμφωνηθεί).

Με το νέο αυτό σύστημα, πρακτικά, το λογιστήριο της επιχείρησης, στην οποία εργάζεται ο μισθωτός, ή το λογιστήριο του ασφαλιστικού ταμείου του συνταξιούχου, θα ενημερώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για το ύψος του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου, με βάση το περυσινό εισόδημα του, και θα δίνεται εντολή να υπολογίζεται η παρακράτηση με το σύνολο του φόρου, που αντιστοιχεί στο εισόδημα.

Πάντως, το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να επιλύσει και ζητήματα, που σχετίζονται με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα