"Μην ανακατεύετε τη βασίλισσα στο θέμα της Σκωτίας" λέει το Μπάκιγχαμ

Ενόχληση έχουν προκαλέσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ οι αναφορές βουλευτών και πολιτικών στο ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ στην υπόθεση της Σκωτίας. Με ανακοίνωσή του το Παλάτι υπενθυμίζει σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ότι η βασίλισσα δεν ανακατεύεται στην πολιτική, ούτε ποτέ ανακατεύτηκε στα 62 χρόνια της βασιλείας της.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος των Times του Λονδίνου: «Μην με ανακατεύετε σε αυτή την υπόθεση».

Στην ανακοίνωση του Παλατιού σημειώνεται: «Η συνταγματική

ουδετερότητα του μονάρχη είναι βασική αρχή της δημοκρατίας μας και η βασίλισσα την έχει σεβαστεί σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.

» Με βάση αυτή, ο μονάρχης είναι πάνω από την πολιτική και όσοι κατέχουν πολιτικά αξιώματα έχουν το καθήκον να εξασφαλίσουν ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.

»Οποιαδήποτε αναφορά ότι η βασίλισσα επιθυμεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εκστρατείας για το δημοψήφισμα είναι κατηγορηματικά λανθασμένη. Η βασίλισσα πιστεύει ακράδαντα ότι το θέμα αφορά τους πολίτες της Σκωτίας

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ντέιβιντ Κάμερον αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Daily Mail καλώντας τους σκωτσέζους να μην κάνουν ένα βήμα στο άγνωστο, διαλύοντας μια ξεχωριστή Ένωση.

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο διαλυθεί, διαλύεται για πάντα. Η επιλογή που σας προσφέρεται είναι συνεπώς ξεκάθαρη: ένα άλμα στο άγνωστο με το 'ναι' ή ένα καλύτερο μέλλον για τη Σκοτία με το 'όχι'» υπογραμμίζει.

Το γεγονός ότι το «ναι» έχει αποκτήσει σημαντική δυναμική σε μια υπόθεση που μέχρι πριν από λίγους μήνες αντιμετωπίζονταν με απάθεια, τουλάχιστον από τους συντηρητικούς του Κάμερον, έχει θορυβήσει την πολτική και οικονομική ελίτ στο Λονδίνο.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία -Κάμερον, Μίλιμπαντ, Κλεγκ- σπεύδει στη Σκωτία την Τετάρτη προκειμένου να ενισχύσει την εκστρατεία του Better Together.

Την ίδια ώρα βέβαια συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση Συντηρητικών-Εργατικών για το ποιος φταίει για την εξέλιξη των πραγμάτων.

Χαρακηριστική ήταν η παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού των Εργατικών, Γκόρντον Μπράουν ο οποίος «έδειξε» ανοικτά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον πρώην πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ, τον άνθρωπο που διαδέχθηκε στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ο Μέιτζορ έριξε την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Σκωτία στις πολιτικές των Εργατικών και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), δεδομένου ότι για πολλά χρόνια υπήρξαν κυβερνητικοί εταίροι.

«Θα είναι πραγματικά ειρωνικό αν η Σκωτία ψηφίσει την απόσχιση και οι Εργατικοί χάσουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους στη Βουλή. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, κανείς δεν πρέπει να κλάψει για αυτούς» σημειώνει με άρθρο του στους Times.

Ο ίδιος πάντως, καλεί το Λονδίνο να μην υποτιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χτυπώντας δυνατό καμπανάκι για τις συνέπειες που αυτό θα έχει στην πορεία της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα