Μήπως είσαι σεξομανής και δεν το ξέρεις;

Ο μέσος προμετωπιαίος φλοιός (mPFC), είναι η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων και στην ευελιξία αναφορικά με την υιοθέτηση συμπεριφορών. Παράλληλα έχει αναγνωριστεί ως πιθανός διαμεσολαβητής της αναστολής των διαφόρων συμπεριφορών.

Σε μια νέα μελέτη εξετάζεται η συμμετοχή του mPFC στην αναστολή μιας σεξουαλικής συμπεριφοράς, η οποία έχει σχετισθεί με δυσάρεστες συνέπειες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πειραματικό μοντέλο με αρουραίους κ βρήκαν ότι βλάβες στ mPFC μπορούν να οδηγήσουν σε καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Οι βλάβες όμως δε βρέθηκε να επηρεάζουν τη σεξουαλική επίδοση ή τη μάθηση που σχετίζεται με τν ανταμοιβή κ τα απωθητικά ερεθίσματα. Αυτό αποτελεί ένδειξη όπως δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία του ακέραιου mPFC γι τη φυσιολογική έκφραση της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Αντιθέτως τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν την υπόθεση που θέλει τον mPFC, να αναστέλλει μια σεξουαλική συμπεριφορά, όταν αυτή σχετίζεται με δυσάρεστες συνέπειες. Τα ζώα με βλάβες στο mPFC τους, μπορούσαν να συσχετίσουν τη συμπεριφορά τους με τις δυσάρεστες συνέπειες, δν μπορούσαν όμως να καταστείλουν τν αναζήτηση της σεξουαλικής ικανοποίησης εξαιτίας των συνεπειών αυτών.

Με λίγα λόγια, τα δεδομένα αυτά προτείνουν για τον mPFC το ρόλο του ρυθμιστή της καταναγκαστικής αναζήτησης της ανταμοιβής και μπορεί να συνεισφέρουν στην κατανόηση ενός ευρύτερου πεδίου διαταραχών που σχετίζονται με τν έλεγχο των παρορμήσεων.

Η καταναγκαστική, ανεξέλεγκτη σεξουαλική συμπεριφορά στους ανθρώπους, συνυπάρχει συχνά με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάχρηση ουσιών και οι διαταραχές της διάθεσης. Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει πως η δυσλειτουργία του mPFC μπορεί να συνεισφέρει στην υιοθέτηση επικίνδυνης, ή καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Αν κ τα ευρήματα αυτά παρέχουν τροφή για σκέψη και περεταίρω έρευνα, δεν μπορεί κανείς να πει αν ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα