Μνημόνιο και το 2015

Αρνητική προδιάθεση -για άλλη μια φορά- επέδειξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέναντι στην ελληνική αποστολή. Το μοναδικό μέλος του Eurogroup που συμπαρατάχθηκε στο πλευρό του Γιάννη Στουρνάρα ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος για τους λόγους πολιτικής σκοπιμότητας επέλεξε την κάθετη διαφοροποίησή του από τις (επικρατούσες)

θέσεις της Γερμανίας.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες και πριν αναλάβουν τα team των επικοινωνιολόγων την «στρογγυλοποίηση» των αναφορών στις συνεντεύξεις Τύπου, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, προέβλεψε ανοιχτά ότι «τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα για την Ελλάδα ΚΑΙ για το 2015». Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για επιστροφή στις αγορές εντός του 2014…

Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε, με βάση τις εκτιμήσεις των μελών του Eurogroup, ήταν πως «δεν μπορεί να δοθεί παράταση χρόνου στην εφαρμογή των νέων μέτρων», καθώς «το δημοσιονομικό κενό παραμένει μεγάλο». Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επέμεινε: «Πρέπει να σεβαστείτε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου». Η απάντηση που έλαβε ήταν: «Από τα αρκετά βήματα μέχρι τα χιλιόμετρα υπάρχει διαφορά…».

Εκτός από την ανάληψη δράσεων στα τέσσερα γνωστά πεδία, όπως τα περιέγραψε άλλωστε ο ίδιος ο Ντάϊσελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα των συνεδριάσεων έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στη φορολογία, στις δομές και στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών, αλλά στα επίπεδα διαφθοράς και γραφειοκρατίας που παραμένουν υψηλά.

Μορφή κοινής διαπίστωσης εξέλαβε η πεποίθηση πολλών μελών του Eurogroup ότι η χώρας μας έχει απόλυτη ανάγκη από ένα «ενιαίο και ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό πλαίσιο, αντάξιο ευρωπαϊκής χώρας, προκειμένου να κινηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών».

Διαβάστε περισσότερα: moneypro.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα