"Ναι" του Φώτη Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας με τρεις όρους

Του Σωτήρη Ξενάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Φώτης Κουβέλης παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες με προσοχή όλη τη συζήτηση για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποφεύγοντας να πάρει δημόσια θέση. Θα το κάνει πιθανότατα σήμερα, Σάββατο, στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία εμφανίζεται διχασμένη, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σε σχέση με τη συγκεκριμένη προοπτική.

Ανεξάρτητα από το τι θα

πει δημοσίως, πάντως, οι ελάχιστοι συνομιλητές του, στους οποίους έχει εμπιστοσύνη και μιλά ανοιχτά, λένε πως ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. έχει στην άκρη του μυαλού του την πιθανότητα να αποδεχθεί μια τέτοια πρόταση, αφού όμως προηγουμένως έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις που θα του το επιτρέψουν.

«Ο Φώτης είναι ηθικό στοιχείο και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσει να φανεί πως, αν αποδεχθεί αυτό, θα είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε συναλλαγής», λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. που συνομίλησε επί μακρόν αυτή την εβδομάδα με τον κ. Κουβέλη.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Τι είναι αυτό, όμως, που θα τον έπειθε -και μαζί με εκείνον το μεγαλύτερο κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ.- να κάνει το μεγάλο βήμα προς την Ηρώδου του Αττικού, για το οποίο σήμερα εμφανίζεται από διστακτικός ως και αρνητικός;
Σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης έχει διαμηνύσει μέσω τρίτου προσώπου στην κυβέρνηση πως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να αλλάξει η οικονομική πολιτική προς φιλολαϊκότερες κατευθύνσεις: Φορολογικές ελαφρύνσεις για μεγάλα κοινωνικά στρώματα, κυρίως τα οικονομικά ασθενέστερα, πολλές δόσεις για τα χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, μείωση του φόρου στα καύσιμα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια είναι μερικά μόνο από τα μέτρα αυτά που θεωρεί ότι πρέπει όχι μόνο να εξαγγελθούν, αλλά και να ενταχθούν στον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, ώστε να υπάρχει η ρητή δέσμευση πως θα πραγματοποιηθούν.

«Ενας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πολιτικό κλίμα της εποχής στην οποία θα ληφθεί η απόφαση», λέει στα «Π» ο συνομιλητής του κ. Κουβέλη. Και προσθέτει: «Οσο καλή θέληση κι αν δείξει, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί μια υποψηφιότητα για την Προεδρία, εφόσον ο λαός είναι σε διαρκείς κινητοποιήσεις στον δρόμο και η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπως θα καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, θα έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο».

Στη συνάντηση που έγινε πρόσφατα μεταξύ στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και συνομιλητή του κ. Κουβέλη, την οποία αποκάλυψαν το προηγούμενο Σάββατο τα «Π», τέθηκαν σαφώς οι προϋποθέσεις αυτές από την πλευρά του εκπροσώπου της ΔΗΜ.ΑΡ. Μία μέρα μετά, η «Καθημερινή» έκανε πρώτο θέμα την ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κουβέλη και το γεγονός γέμισε πάλι με καχυποψία τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. και το στενό επιτελείο του.

Οι εξηγήσεις που έδωσαν ήταν διαφορετικές: «Είτε επρόκειτο για ανοησία είτε κάποιοι στο Μαξίμου θέλησαν να “κάψουν” αυτό το σενάριο», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Ορισμένοι άλλοι εκτίμησαν πως ίσως στην κυβέρνηση θέλησαν να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο ενόψει των επικείμενων συζητήσεων με την τρόικα, λέγοντας πως, αν τους δώσουν μερικές «ανάσες» ευνοϊκών ρυθμίσεων, θα υπάρξει η δυνατότητα να αποτραπούν πρόωρες κάλπες μέσω της εκλογής Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση του θέματος έχει προκαλέσει αμηχανία στην Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και διαφορετικές εκτιμήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ. Ηδη, ο Γιάννης Πανούσης και η Ασημίνα Ξηροτύρη τάχθηκαν αναφανδόν εναντίον της σκέψης να προταθεί ο κ. Κουβέλης και να υπερψηφιστεί από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως προβλέπει το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο. Στο ίδιο πνεύμα κινείται σίγουρα και η Μαρία Ρεπούση, ενώ πολύ κοντά σε αυτή την άποψη βρίσκεται και η Μαρία Γιαννακάκη.

Από την άλλη πλευρά, ο Σπύρος Λυκούδης είναι θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη, όπως και η Νίκη Φούντα και ο Κώστας Τσούκαλης. Ολοι τους, όμως, υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, που τίθενται έτσι κι αλλιώς από την πλευρά του κ. Κουβέλη. Στο πλευρό του στέκονται και ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Κατερίνα Μάρκου και ο Βασίλης Οικονόμου, οι οποίοι πλέον δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αλλα δύο επιφανή στελέχη που δεν είναι κάθετα αντίθετα στην ιδέα αυτή είναι και οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θεόδωρος Μαργαρίτης. Ακόμα και ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος επιτίθεται σε κάθε ευκαιρία με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, λέει δημοσίως πως τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές που θα εφαρμόζονται την περίοδο που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο ίδιο μπλοκ ανήκει και ο μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που πολύ καιρό πριν, σε διαδοχικές του συνεντεύξεις, είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής του κ. Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδόπουλος, αν και δεν βρίσκεται πλέον στη θέση του εκπροσώπου Τύπου, και στα κομματικά όργανα παραμένει μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ. και -το σημαντικότερο- διατηρεί πάντα την άριστη επαφή του με τον κ. Κουβέλη, τον οποίο βλέπει τακτικά και συνομιλεί μαζί του για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Αισιοδοξία για τους 180

Στην κυβέρνηση, μετά και την προσθήκη ενός ακόμα βουλευτή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας (σ.σ.: ο Δημήτρης Μπριάνης από τη Φθιώτιδα κατέλαβε τη θέση του ανεξάρτητου Νίκου Σταυρογιάννη), αισιοδοξούν πως με τις κατάλληλες κινήσεις και την ανακοίνωση φοροελαφρύνσεων για μεγάλες κοινωνικές ομάδες θα στρωθεί ο δρόμος που θα οδηγήσει στην εξεύρεση της πλειοψηφίας των 180. «Ο,τι και να λένε τώρα όσοι ερωτώνται για το θέμα τόσο στη ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και στους ανεξάρτητους βουλευτές δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει τι θα κάνουν όταν μετά από μερικούς μήνες έρθει η κρίσιμη ώρα και τεθούν προ των πραγματικών διλημμάτων», είπε χαρακτηριστικά στα «Π» άνθρωπος που διαχειρίζεται το θέμα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα