Ναπολιτάνο εναντίον Μπερλουσκόνι ενώ πλησιάζει η αποπομπή από τη Γερουσία

Όχι μόνο απέρριψε εκ νέου και κατηγορηματικά το αίτημα του Μπερλουσκόνι για προεδρική χάρη ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά επιτέθηκε με τον πλέον ευθύ τρόπο στον Καβαλιέρε κατηγορώντας τον για εκφράσεις «από τις οποίες λείπει κάθε μέτρο» -ο οποίος προσπαθεί να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις του έχουν μείνει για την ψηφοφορία στη Γερουσία την Τετάρτη, καλώντας και σε συγκέντρωση εναντίον του «πραξικοπήματος».

Προσυπογράφει απολύτως η κεντροαριστερά

την καταδίκη από τον Ναπολιτάνο, «όχι» στο κάλεσμα του Καβαλιέρε λέει και ο Αλφάνο, ηγέτης του «πρώτου πόλου» της κεντροδεξιάς.

Μετά το «ναι» της επιτροπής της Γερουσίας, και η Ολομέλεια του Σώματος αποφαίνεται την Τετάρτη για την αποπομπή του Μπερλουσκόνι. Σε ύστατη προσπάθεια να το αποτρέψει, ο Μπερλουσκόνι εξαπέλυσε νέο κρεσέντο πολεμικής το Σάββατο μιλώντας στη νεολαία της «αναστημένης» Forza Italia, καταγγέλλοντας ξανά πραξικόπημα και καλώντας σε συγκέντρωση υπέρ του την ημέρα της ψηφοφορίας.

Εκτός από έκκληση σε όποιον γερουσιαστή της κεντροδεξιάς διατίθεται να του αναγνωρίσει «το ρόλο του» (ψηφίζοντας, προφανώς, κατά της αποπομπής του), ο Καβαλιέρε τόνισε ότι ο ίδιος μεν «έχει την αξιοπρέπεια να μην ζητήσει προεδρική χάρη», η οποία όμως παρ'όλα αυτά θα έπρεπε να έρθει «χωρίς δισταγμό από τον πρόεδρο», όπως σημείωσε.

Ο Ναπολιτάνο αρνήθηκε για άλλη μία φορά να δώσει την προεδρική χάρη που... «δεν ζήτησε» ο Μπερλουσκόνι και κατακεραύνωσε τα σχόλια και την στάση που επιμένει να κρατά ο Μπερλουσκόνι.

«Όχι μόνο δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για προεδρική παρέμβαση» ανέφερε η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας, «αλλά πλέον γίνονται δηλώσεις και αναφορές ακραίας βαρύτητας, χωρίς κανένα μέτρο τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ύφος» υπογράμμισε αναφορικά με τα όσα είπε ο Καβαλιέρε.

Η προεδρία απεύθυνε «ήρεμη έκκληση να μην δοθεί έδαφος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ξεπερνούν τα όρια του σεβασμού στους θεσμούς και της ομαλής και δέουσας νομιμότητας».

Το PD της κεντροαριστεράς εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένο από τη θέση του Ναπολιτάνο: Οι αναφορές του προέδρου, σημείωσε το κόμμα, «είναι ιερές και υποδειγματικές».

Αντιθέτως, τα στελέχη της Forza Italia (FI) αντέδρασαν, κρατώντας μόνο στο ελάχιστο τα προσχήματα όσον αφορά τον σεβασμό του προεδρικού θεσμου). «Μας προειδοποιεί η προεδρία να μην εκφράσουμε ειρηνικά τη δυσφορία μας για την επίθεση στον Μπερλουσκόνι; Σε μία Ιταλία που το προεδρικό μέγαρο σε άλλες περιπτώσεις προχωρά σε επαίνεση της προστασίας άλλων προσωπικοτήτων;» αναρωτήθηκε ο γερουσιαστής Μαουρίτσιο Γκασπάρι, της ομάδας της μπερλουσκονικής FI, δηλώνοντας «έκπληκτος» με την στάση του Ναπολιτάνο.

Το ότι η FI, αποσπασμένη από τον συνασπισμό της κεντροδεξιάς (PdL), είναι ό,τι έχει μείνει στον Μπερλουσκόνι, φάνηκε από τις δηλώσεις του Αντζ.Αλφάνο, αρχηγού της «Νέας Κεντροδεξιάς» και αναπληρωτή πρωθυπουργού.

«Δεν θα κατεβούμε στην πλατεία» την Τετάρτη, ξεκαθάρισε, δείχνοντας πως η έκκληση του Μπερλουσκόνι σε συγκέντρωση θα μείνει πρωτοβουλία μόνο της FI. «Εμείς έχουμε κάνει διαφορετική επιλογή, κοιτάζοντας το μέλλον της χώρας» είπε, εξηγώντας: «Καθώς πολλά μέλη του PdL θεωρούσαν ότι την αποπομπή [του Μπερλουσκόνι] έπρεπε να ακολουθήσει πτώση της κυβέρνησης, είχαμε ταχθεί εναντίον της, αλλά όχι για να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη».

Keywords
Τυχαία Θέματα