Νεφέλη Στουρνάρα: Εθελόντρια σε ψυχιατρείο

Του Σωτήρη Πίκουλα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μια ιδιαίτερη προσωπικότητα με ιδιαίτερες ευαισθησίες είναι η μεγαλύτερη κόρη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Μακριά από τους αριθμούς, τα οικονομικά μοντέλα και τα τραπεζικά συστήματα -τα εργαλεία του καπιταλισμού-, η Νεφέλη Στουρνάρα, την οποία έχει βαφτίσει ο πρώην υπουργός και φίλος του κ. Στουρνάρα, Γιάννος Παπαντωνίου, χαράσσει τη

δική της πορεία.
Το τελευταίο διάστημα, εργάζεται στην ψυχιατρική κλινική Artis-Betriebe, στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, και κάνει την πρακτική της αφιλοκερδώς ως κοινωνική λειτουργός σε μετανάστριες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, έχουν μείνει για πολύ καιρό εκτός εργασίας, ζουν με επιδόματα και καταλήγουν να πέφτουν θύματα trafficking.


Η ίδια επιμελείται καθημερινά τα ερωτηματολόγια που απευθύνονται σε μετανάστριες που εργάζονται ως καθαρίστριες (η πλέον εύκολη δουλειά που βρίσκουν), συγκεντρώνοντας παράλληλα δεδομένα για το διδακτορικό της, με σκοπό να κατανοήσει τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους οι ανυπεράσπιστες γυναίκες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και βίας.
Για τα ίδια θέματα, μάλιστα, θα δώσει σχετικές ομιλίες και θα παρουσιάσει τις έρευνές της σε δύο συνέδρια το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, στις 5 Ιουνίου στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου και στις 24-26 Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει για πρώτη φορά ενώπιον επιστημονικού κοινού, αναπτύσσοντας το ζήτημα της σεξουαλικής βίας σε ένα περιβάλλον κρίσης, αναφερόμενη κυρίως στο παράδειγμα των μεταναστριών από τη Ρωσία στην Ελλάδα.
Η Νεφέλη Στουρνάρα είχε άλλα σχέδια από αυτά που θα περίμενε κάποιος από την κόρη του Γιάννη Στουρνάρα. Σπούδασε το 2006 Κοινωνιολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Sussex και το 2009 έκανε το μάστερ της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία, με ειδίκευση στη Μετανάστευση και τη Διασπορά. Το 2007, ενώ ήταν ακόμα φοιτήτρια, δίδαξε σε ελληνόφωνο σχολείο στο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας. Στη συνέχεια, το 2013 αποφάσισε να ξεκινήσει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Μiddlesex, στο Λονδίνο, σε θέματα κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ανθρωπολογίας, με ειδίκευση στη βία κατά των γυναικών, ειδικά των μεταναστριών. Επειδή, όμως, το διδακτορικό της δεν χρειάζεται πάντα την παρουσία της, παράλληλα με αυτό κάνει την πρακτική της εξάσκηση στην προαναφερθείσα κλινική στο Ινσμπρουκ, όπου και εγκαταστάθηκε, καθώς παντρεύτηκε.

ΕΝΕΡΓΟ ΡΟΛΟ

Πριν από τις σπουδές της, η κόρη του νυν διοικητή της ΤτΕ είχε ενεργό ρόλο στις εθελοντικές οργανώσεις μέσω της Σχολής Μωραΐτη (συμμαθήτριά της ήταν η κόρη ενός άλλου τραπεζίτη, του Τάκη Αράπογλου) στην οποία ήταν μαθήτρια. Μεταξύ άλλων, προσέφερε υπηρεσίες στην εθελοντική οργάνωση «Δρόμοι ζωής», η οποία ειδικεύεται στην υποστήριξη κοινωνικά αποκλεισμένων παιδιών και οικογενειών. Εκεί απασχολήθηκε ως καθηγήτρια ελληνικών σε παιδιά μουσουλμάνων. Σε άλλα παιδιά μάθαινε γερμανικά, τα οποία γνωρίζει άπταιστα από μικρή ηλικία. Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, μάλιστα, εντυπωσιάστηκαν από τον ζήλο που επέδειξε. Η ίδια έχει ταξιδέψει και στην Ινδία, στην πόλη Κεράλα, στο εθελοντικό σχολείο Mitraniketan, για να διδάξει γερμανικά και αγγλικά σε άπορα παιδιά. Επίσης για έξι μήνες πρόσφερε εθελοντικές υπηρεσίες στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.
Για την κοινωνική προσφορά της κόρης του ο κ. Στουρνάρας, το Νο 1 αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία, είναι περήφανος. «Η Νεφέλη είναι ένα αξιόλογο παιδί, με συναισθηματική ευφυΐα 20 χρόνια μπροστά», λέει σε φίλους και γνωστούς.
Με τους γονείς της, αλλά και την αδελφή της, Μυρτώ, έχει ιδιαίτερα καλή σχέση. Ως γνωστόν, η μητέρα της, Λίνα Νικολοπούλου, βιολόγος, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια τη δική της επιχείρηση, τη Mindwork Business Solutions, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας και στην οποία για μία περίοδο το 2010 είχε εργαστεί και η Νεφέλη.

Γιατί δεν της... αγόρασε σπίτι

Το 2012, έγινε γνωστό από τις παραπολιτικές στήλες των ελληνικών εφημερίδων ότι η Νεφέλη Στουρνάρα ζήτησε από τον πατέρα της να της δώσει χρήματα για να αγοράσει ένα σπίτι στο Ινσμπρουκ. Ο πατέρας της αρνήθηκε και την προέτρεψε να μείνει στο ενοίκιο. Οπως γράφτηκε, ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν ήθελε να προκαλέσει σχόλια ή να δώσει λαβές για να πουν οι άσπονδοι εχθροί του ότι βγάζει χρήματα από την Ελλάδα την εποχή που η λέξη χρεοκοπία «έπαιζε» καθημερινά. Το φιλικό του περιβάλλον, όμως, παρουσίασε και μια πιο ανθρώπινη πλευρά του. Λένε ότι αρνήθηκε καθώς θέλει κάποια στιγμή να επανέλθει η κόρη του στην Ελλάδα…

`

Keywords
Τυχαία Θέματα