Νεπάλ: Καίνε τους νεκρούς στις πλατείες

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ αναβαίνει δραματικά ώρα με την ώρα, με τους διασώστες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βρουν τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια, ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε την Τρίτη πως οι νεκροί από τα 7,9 Ρίχτερ του περασμένου Σαββάτου, μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.

Με τους νεκρούς να ανέρχονται ήδη σε 4.349 και τις ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων να εξανεμίζονται, οι πολίτες στην πρωτεύουσα Κατμαντού, που κατάφεραν να επιζήσουν από το καταστροφικό

χτύπημα του Εγκέλαδου, θρηνούν για τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων, καίγοντας τα πτώματά τους στη μέση των δρόμων ή στις άλλοτε πολυσύχναστες πλατείες της πόλης.



Σε δηλώσεις του στο Reuters την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Σουσίλ Κοϊράλα είπε πως έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και πως απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του νεπαλέζου πρωθυπουργού, ο αριθμός των νεκρών του σεισμού στο Νεπάλ θα υπερβεί τον απολογισμό του σεισμού του 1934, με 8.500 νεκρούς.

Ο Κοϊράλα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν ο σεισμός έπληξε τη χώρα του το Σάββατο, τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη από σκηνές, πολλά φάρμακα, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι κοιμούνται στα χωράφια κάτω από τη βροχή και ότι περισσότεροι από 7.000 έχουν τραυματισθεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο σεισμός του Νεπάλ έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού, στέγης.

Βίντεο από drone αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής



Έπειτα από την κινητοποίηση των αρχών, η διεθνής βοήθεια έχει αρχίζει να φθάνει, πάντως, στην χώρα.

Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής.

Η στιγμή του σεισμού



Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύχτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας.

Η αντίδραση των πουλιών την ώρα τν 7,9 Ρίχτερ



Το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα σπανίζουν. Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, γιατροί χειρουργούν σε αυτοσχέδια χειρουργεία.

Στην ύπαιθρο, στις απομακρυσμένες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταστροφή είναι ολική, οι ανάγκες τεράστιες και η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εξαιτίας του κατεστραμμένου οδικού δικτύου. Ελικόπτερα που άρχισαν χθες πτήσεις προς τις πιο απομακρυσμένες σεισμόπληκτες περιοχές μεταφέρουν προμήθειες και απομακρύνουν με αργούς ρυθμούς τραυματίες και ασθενείς.

Κατμαντού: Η πόλη... των σκηνών

Εν τω μεταξύ, η εικόνα της πρωτεύουσας Κατμαντού είναι ένα μείγμα άδειων κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές -όσων δεν έχουν γκρεμιστεί- με σκηνές στους δρόμους στις οποίες κοιμούνται οι κάτοικοι. Η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται με γυμνό μάτι: Πολλά από τα σπίτια που έχουν μείνει όρθια είναι πλέον ακατάλληλα και, ακόμη κι όταν οι μετασεισμοί σταματήσουν, η χώρα θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

Όσοι μπορούν, προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο από την πόλη. Οι δρόμοι που οδηγούν στην επαρχία είναι γεμάτοι, ενώ στο αεροδρόμιο σχηματίζονται τεράστιες ουρές.

Ο σεισμός προκάλεσε φονική χιονοστιβάδα στο Έβερεστ



Έξω από την πρωτεύουσα, αρκετές κοινότητες είναι ακόμη αποκλεισμένες και τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Νεπάλ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν έστω και για να σχηματίσουν εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων.

Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Λαμτζούνγκ, που είναι εκείνη με περισσότερες δυσπρόσιτες ορεινές κοινότητες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η πρόσβαση από το κοντινό Κατμαντού μπορεί να χρειαστεί υπό κανονικές συνθήκες ακόμη και έξι ώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα