ΓΓ ΟΗΕ:"Η μεγαλύτερη κρίση του κόσμου στη Συρία"

Η Συρία αποτελεί «τη μεγαλύτερη κρίση παγκοσμίως σε ανθρωπιστικό επίπεδο, στο επίπεδο της ειρήνης και της ασφάλειας» σήμερα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη συριακή κρίση, ο Μπαν ανέφερε ότι καμία πλευρά στη σύρραξη αυτή δεν δείχνει πρόθυμη να

επιδιώξει ένα συμβιβασμό.

«Καλώ εντόνως τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιδείξουν την ηγεσία, το όραμα και την ευελιξία που απαιτούνται για να τερματιστεί αυτή η σύρραξη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα ακολουθούν μια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην οποία καταγράφεται ότι η συριακή κρίση έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων παγκοσμίως, αφού έχει εξαναγκάσει το 40% του πληθυσμού της Συρίας να εγκαταλείψει τις εστίες του.

Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από 3 χρόνια, σημείωσε η UNHCR.

Πάνω από 6,5 εκατομμύρια έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της Συρίας, ενώ 2,6 εκατομμύρια έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες σε άλλες χώρες της περιοχής.

«Είναι παράδοξο το γεγονός ότι μια ανθρωπιστική καταστροφή αυτού του μεγέθους εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας χωρίς να σημειώνεται καμία σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Κάθε ημέρα 9.500 πολίτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Συρία, ανέφερε επίσης σήμερα μια διεθνής οργάνωση.

Αυτό σημαίνει ότι μια οικογένεια εκτοπίζεται κάθε λεπτό, τόνισε το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC), που συνδέεται με τη μη κυβερνητική οργάνωση Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

Ο Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο πρεσβευτής της Συρίας στα ΗΕ, απαντώντας στις δηλώσεις του Μπαν και του διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σημείωσε ότι κανένας από τους δύο δεν αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, που ο Τζααφάρι θεωρεί ότι αποτελεί τη βασική αιτία της κρίσης.

Ο Τζααφάρι απευθυνόμενος στον Μπραχίμι του είπε να «προσέχει τη συμπεριφορά του» καλώντας τον να διατηρήσει ουδέτερη στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα