Νίκος Φίλης: "Κινούμενη άμμος η διαπραγμάτευση"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη.

Για την ενδεχόμενη συμφωνία τύπου τελεσιγράφου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι καταρχήν να δούμε το περιεχόμενο αυτής της συμφωνία που θα μας προταθεί. Δεν γνωρίζω που έχει κάτσει αυτή η συμφωνία γιατί μοιάζει με κινούμενη άμμος όλη η διαπραγμάτευση τόσο καιρό ακόμη και τις τελευταίες μέρες. Και μάλιστα υπάρχει

μια επικοινωνιακή διαχείριση εκ μέρους των δανειστών… εμείς δεν έχουμε να πούμε, κάτι εμείς λέμε τις θέσεις μας, λέμε τι επιδιώκουμε για να κριθούμε από τον ελληνικό λαό δεν λέμε κάτι ότι το έχουμε πετύχει ή το έχουμε επιβάλει. Η βάση της επικοινωνίας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια και όχι μια προσπάθεια να κοροϊδέψουμε τον κόσμο.

Επίσης, ο κ. Φίλης τόνισε ότι "Εμείς θα κριθούμε από τα εξής θέματα, πρώτον η μείωση μισθών και συντάξεων σήμερα και τονίζω το σήμερα γιατί το θέμα της ευρύτερης συζήτησης για το ασφαλιστικό της μεγάλης συμφωνίας είναι άλλη συζήτηση, αλλά οι σημερινοί μισθοί και συντάξεις αν θα μειωθούν. Εμείς λέμε όχι. Δεύτερον ραγδαία πτώση των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον την πρώτη τριετία. Αυτό έχει να κάνει και με την ηπιότερη λιτότητα και δεύτερον έχει να κάνει με την προσημείωση για το θέμα του χρέους. Τρίτον πολιτική δέσμευση ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα μπούμε στην ρύθμιση και μείωση του χρέους και τέταρτον ανάπτυξη. Αναπτυξιακός ορίζοντας και χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Αυτά είναι τα τέσσερα θέματα που πρέπει να περιλαμβάνονται στην συμφωνία. Υπάρχουν και δύο που δεν πρέπει να περιλαμβάνονται το ένα είναι το ευρύτερο συνταξιοδοτικό, αυτό θα το δούμε αμέσως μετά γιατί έχει να κάνει με την ανάπτυξη. Και δεύτερο θέμα τα εργασιακά που είναι δικό μας θέμα να νομοθετήσουμε, θα επαναφέρουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις και σταδιακά από φέτος, αυτός είναι ο στόχος μας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 σε δύο δόσεις.
Τα εργασιακά έχουν ανοίξει και έχουν κλείσει για εμάς, θα νομοθετηθούν. Είναι δικό μας θέμα αυτό, δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό κόστος και το εφεύρημα ότι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα είναι λανθασμένο εφεύρημα και εκ του πονηρού. Επίσης δεν πρόκειται να υπάρξουν ομαδικές απολύσεις".

Στην ερώτηση αν όλα τα παραπάνω νομοθετηθούν τώρα ή μπουν σε ένα ορίζοντα χρόνου ο κ. Φίλης τόνισε ότι μετά την συμφωνία θα υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα πάντως από φέτος, τέλος του χρόνου αυτή είναι η πρόθεσή μας θα αρχίσει η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ερωτηθείς αν οι εταίροι επιμείνουν στα εργασιακά η κυβέρνηση θα απορρίψει το σύνολο του πακέτου των εργασιακών ο κ. Φίλης τόνισε ότι δεν είναι θέμα να επιμείνουν ή όχι το θέμα των εργασιακών είναι θέμα δικής μας νομοθεσίας, δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό κόστος το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα εργασιακά. Επίσης έχουμε και την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Εργασίας που συμφωνεί στα βασικά θέματα που έχουμε θέσει ότι πρέπει να αποκατασταθούν τα εργασιακά στην Ελλάδα.

Για το ΦΠΑ ο κ. Φίλης σημείωσε ότι "η προσπάθειά μας είναι να υπάρξει και στο ΦΠΑ μια κοινωνική αναδιανομή. Δηλαδή τρόφιμα να πάνε στους χαμηλούς συντελεστές, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ να μην εκτιναχθούν και τα υπόλοιπα να πάνε σε μια κλίμακα υψηλή αυτή που υπάρχει. Μιλάμε για τρεις κλίμακες στο ΦΠΑ μπορούν να γίνουν και τέσσερις, δύο δεν θα γίνουν, δεν βγαίνουν.

Για το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα νησιά ξεκαθάρισε ότι "στα ξενοδοχεία θα αυξηθεί. Τα ξενοδοχεία είναι μία υπέρ-κερδοφόρα «βιομηχανία» η οποία θέλουμε να αναπτυχθεί και άλλο, δεν θα πληγεί από την αύξηση της φορολογίας άμα θα γίνει τον κατάλληλο χρόνο. Πιστεύω ότι η «βιομηχανία» αυτή κυρίως των μεγάλων ξενοδοχείων στηρίζεται πάνω σε μια μορφή υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, ανασφάλιστη και σκληρή εργασία".

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση για τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ο κ. Φίλης δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια εξαίρεση των μικρότερων ξενοδοχειακών μονάδων δεν το ξέρω αυτό αλλά αυτή η συζήτηση γίνεται.
Το ΦΠΑ στα νησιά θα υπάρξει το πανελλαδικό καθεστώς αλλά υπάρχει μια σκέψη επιστροφής φόρου, αυτό συζητάμε τώρα. Είναι θέμα τεχνικών λεπτομερειών και θα καθοριστούν.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Φίλης είπε ότι είναι ένα θέμα που δεν είναι θέμα κάποιας ιδεολογικής δικής μας προσκόλλησης. Δεν μιλάμε με όρους ιδεολογικούς, μιλάμε με όρους πολιτικούς αυτή τη στιγμή και λέμε ότι οι υποδομές όπως είναι η ενέργεια και το νερό δεν συζητιούνται επ’ ουδενί λόγο να υπάρξει εκχώρηση αυτών των υποδομών. Δεν είναι ιδεολογικό θέμα, είναι θέμα αντίληψη για την ανάπτυξη δεν μπορεί οι φυσικοί πόροι όπως είναι το νερό να δίνεται σε ιδιώτες. Αυτό είναι και μια τάση στην Ευρώπη, έγινε δημοψήφισμα για παράδειγμα στην Ιταλία έχουμε άποψη πως έπεσε η ποιότητα του νερού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν γίνανε ιδιωτικά.

Και δεύτερο θέμα η Μικρή ΔΕΗ που είχε δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση της δεν θα γίνει. Συζητούμε, εκ λόγων ανάγκης, πρώτον το θέμα των αεροδρομίων, η σύμβαση είναι πολύ προχωρημένη ως προς το νομικό πλαίσιο και οποιαδήποτε οπισθοχώρηση αν δεν γίνει με συναινετικό τρόπο μπορεί να δημιουργήσει θέματα ποινικών ρητρών για την ελληνική περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε στα αεροδρόμια να είναι παρόν με ισχυρή συμμετοχή στο κεφάλαιο το ελληνικό δημόσιο και όχι 100% εκχώρηση.

Για την καθυστέρηση πραγματοποίησης της συμφωνίας

Ν.ΦΙΛΗΣ: Οι εταίροι είχαν διιστάμενες στρατηγικές, δεν συμφωνούσαν οι εταίροι.

ΔΗΜ.: Εμείς δεν είχαμε πρόβλημα αποδοχής στο εσωτερικό της χώρας;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εμείς ήμασταν έτοιμοι να πάμε σε συμφωνία από τον Φεβρουάριο αλλά στη βάση συγκεκριμένων πραγμάτων.

ΔΗΜ: Αυτά που λέμε τώρα ήταν η συμφωνία του Φεβρουαρίου

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν τα δεχτήκανε αντιθέτως θέλαν να μας πνίξουν χρηματοδοτικά για να πάμε σε επώδυνα χειρότερα μέτρα. Δεν το πετύχανε αυτό.

Για την δόση προς το ΔΝΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι "αν δεν έχουμε τα χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και νοσοκομεία κατά προτεραιότητα δεν θα δώσουμε τα χρήματα αυτά. Αν τα έχουμε θα τα δώσουμε… Όλα αυτά πέρα από την ουσία είναι και θέματα διαπραγμάτευσης εάν δηλαδή ήμαστε μπροστά σε μια ρήξη δηλαδή οι δανειστές δεν θέλουν να πάμε σε έναν επώδυνο μεν αλλά αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό είναι προφανές ότι θα υπάρξει μια δυσκολία καταβολής των χρημάτων αυτών διότι θέλουμε να προβλέπουμε για το άμεσο μέλλον δεν μπορούμε να αδειάσουμε τα ταμεία μας".

Τέλος δήλωσε ότι στην Βουλή η κυβέρνηση θα φέρει μια συμφωνία η οποία α ανταποκρίνεται στον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα τα εφαρμόζει όλα, δεν θα τα ικανοποιεί όλα σε τέσσερις μήνες αλλά ο πυρήνας που είναι ο απεγκλωβισμός της ελληνικής οικονομίας από την σκληρή λιτότητα, την ανεργία και την ύφεση και η είσοδός της σταδιακά σε μια προοπτική ανάπτυξης θα υπάρχουν. Αν δεν υπάρχουν αυτά δεν θα έρθει η συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα