Νίκος Ορφανός - Άννα Βαγενά: Δύο βουλευτές μαζί στη σκηνή

Ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός ετοιμάζεται μετά το Πάσχα να ανέβει ξανά στο θεατρικό σανίδι, αν και πριν από δύο μήνες ορκίστηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το Ποτάμι.

Ο γνωστός καλλιτέχνης που αποφάσισε φέτος να αφήσει για λίγο το βασικό του επάγγελμα και να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει οριστικά το θέατρο και την τηλεόραση.

Θα τον δούμε σε λίγες μέρες στη σκηνή του θεάτρου "Μεταξουργείο" μαζί με την επίσης βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά. Από τη μια θεωρεί μεγάλη τιμή του να εκλεγεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και όπως λέει είναι έτοιμος να τιμήσει κι αυτός τους θεσμούς της Δημοκρατίας, αλλά από την άλλη θα προσπαθήσει να συνδυάσει το κοινοβουλευτικό του έργο με την υποκριτική.

Μιλώντας στο parapolitika.gr εξηγεί ποια είναι τα νέα του σχέδια.

Συνέντευξη στη Μαριάνθη Κουνιά - mfkounia@hotmail.com

Πριν δύο περίπου μήνες οι πολίτες σας ανέδειξαν για πρώτη φορά βουλευτή και μάλιστα με ένα κόμμα που κι αυτό μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, το Ποτάμι. Πως είναι για εσάς οι νέες αυτές αρμοδιότητες και ποια η πρώτη σας εντύπωση από τη συμμετοχή σας στις εργασίες της Βουλής;

Θεωρώ μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα πολίτη να αξιωθεί να εκλεγεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τιμώ τους θεσμούς της αστικής Δημοκρατίας και ποτέ, παρόλο που συχνά λειτούργησαν λάθος, δεν τους απαξίωσα στη συνείδησή μου. Η ιδιότητα του βουλευτή, από την άλλη, όπως και η ενεργή ενασχόληση με την πολιτική, δεν ήταν κάτι που ανέκαθεν επιδίωκα. Προέκυψε, όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε το Ποτάμι, υπήρξα ιδρυτικό του μέλος και ακολούθησα την κίνησή αυτή, χωρίς να υπολογίσω τυχόν αλλαγές στη ζωή μου, οι οποίες είναι και καλές αλλά και δύσκολες. Πέρα όμως από την ανατροπή που φέρνει στη ζωή κάποιου, που δεν είναι εξοικειωμένος για χρόνια με κομματική ενασχόληση και άλλα παρόμοια, η ιδιότητα του βουλευτή συνεπάγεται πολλή μελέτη, διάβασμα, άσκηση στο χειρισμό του λόγου δημοσίως και μια καθημερινότητα στο μικροσκόπιο. Η τωρινή Βουλή αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, η κοινωνία δεν έχει άλλη αντοχή και κάθε βουλευτής υφίσταται πίεση αλλά και προσμονή για δουλειά και ενέργειες που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, ώστε να γίνει ένα νέο καλύτερο ξεκίνημα στην κοινωνία μας.

Με ποια θέματα θα καταπιαστείτε κυρίως ως βουλευτής;

Είμαι στην επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων, που καταπιάνεται κυρίως με θέματα Παιδείας & Πολιτισμού, ιδίως το δεύτερο το γνωρίζω πολύ καλά, σε όλες του τις εκφάνσεις. Αλλά ταυτόχρονα, θα ασχοληθώ με κάθε πρόβλημα που δυσχεραίνει τη ζωή μας και με κάθε ζήτημα που η Πολιτεία ολιγωρεί, ξεχνάει ή φέρεται με διακρίσεις και αδικία. Από την αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού, μέχρι τα προβλήματα της μητρότητας στις αναπληρώτριες καθηγήτριες.

Τι σημαίνει για εσάς το «Ποτάμι» και τι καινούριο φέρνει στην ελληνική κοινωνία αυτό το κόμμα;

Το Ποτάμι είναι η ίδια η κοινωνία των πολιτών που ενεργοποιείται για να λύσει τα προβλήματά της. Είναι ένα κόμμα που θέλει να συνθέσει διαφορετικές ιδεολογίες, ώστε να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο κράτος με δικαιοσύνη, παιδεία και σεβασμό στην εργασία. Αλλά και να αρθρώσει έναν άλλο πολιτικό λόγο, χωρίς στερεότυπα, ξύλινες λέξεις και αυτοκρατορικές συμπεριφορές. Το Ποτάμι λέει ότι πρέπει να μιλάμε σταράτα και συγκεκριμένα και διακηρύττει ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι για κάθε σκεπτόμενο πολίτη, ασχέτως κομματικού του παρελθόντος και όχι μόνο για τους ισόβιους κομματικούς που στελεχώνουν τα μεγάλα κόμματα και δεν παρουσιάζουν μια κανονική εργασία στο βιογραφικό τους.

Ποιες είναι οι πρώτες οδηγίες που έχει δώσει στους βουλευτές του ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Θεοδωράκης;

Να είμαστε μετρημένοι και εμπεριστατωμένοι σε κάθε μας τοποθέτηση. Και να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας σαν ομάδα, βουλευτές και συνεργάτες. Και συνεχή επαφή με τον κόσμο για ανάδειξη προβλημάτων.

Θα αφήσετε το θέατρο και την τηλεόραση ή θα συνεχίσετε να δραστηριοποιήστε με αυτά παράλληλα με την πολιτική;

Αντιλαμβάνεστε ότι για να εργαστείς με επιμέλεια, δεν είναι δυνατόν να έχεις και δεύτερη δουλειά. Από την άλλη, η ιδιότητα του βουλευτή, είναι κάτι πολύ παροδικό, ανά πάσα στιγμή πρέπει να είσαι έτοιμος να επιστρέψεις στην εργασία σου, δε μπορεί να καθίστασαι ανεπάγγελτος. Θα κάνω λίγα πράγματα ως ηθοποιός, στοχευμένα και ελεγχόμενου βεληνεκούς, για να μη με αποσπούν από το φόρτο της πολιτικής μου ιδιότητας.

Ετοιμάζετε κάποια νέα παράσταση το προσοχές μέλλον;

Θα ανεβάσουμε δύο μονόλογους του εξαίρετου Βασίλη Κατσικονούρη, σε ενιαία παράσταση, με την Άννα Βαγενά, στο θέατρό της στο Μεταξουργείο, για πέντε σαββατοκύριακα μετά το Πάσχα. Πρόκειται για συμφωνηθείσα πριν από τις εκλογές δουλειά, όταν δεν γνώριζα ότι και η Άννα θα ήταν υποψήφια με το Σύριζα. Θα κάνουμε δηλαδή θεατρική συγκυβέρνηση ένα πράγμα (γέλια). Γιατί μπορεί να μας χωρίζει η πολιτική, αλλά το Θέατρο πάντα θα μας ενώνει.

Το πρωί θα είστε στα βουλευτικά έδρανα και το βράδυ στο θεατρικό σανίδι; Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, αλλά θα είναι εύκολο να τα συνδυάσετε;

Θα είναι μόνο για λίγα Σαββατοκύριακα, που συνήθως η Βουλή δε συνεδριάζει. Κάθε Σάββατο & Κυριακή. Και επειδή είμαστε και οι δύο πλέον βουλευτές , αν δημιουργηθεί εμπόδιο σε σχέση με κάποια συνεδρίαση, θα το διευθετούμε αμοιβαία. Δε θα μας αποσπάσει καθόλου από τα κοινοβουλευτικά μας καθήκοντα.

Τι σας έλεγαν οι θεατές στο τέλος μιας παράστασης στα καμαρίνια και τι σας λένε τώρα οι ψηφοφόροι σας; Οι συζητήσεις στις δύο αυτές περιπτώσεις έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά;

Μου μιλούν πάντα με ευγένεια και χαμόγελο. Άλλωστε δεν έχω αλλάξει. Παραμένω ένας καθημερινός άνθρωπος που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του όσο το δυνατόν καλύτερα. Είναι δύσκολο, γιατί δεν έχω εργαστεί ποτέ μέχρι τώρα σε δημόσια θέση και ίσως λόγω τοποθέτησης, να γίνομαι αντιπαθής σε κάποιους, αλλά όπως στο καμαρίνι μου εξέφραζαν τη χαρά τους, έτσι τώρα αφουγκράζομαι με την ίδια προσοχή και την αγωνία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα