Ντράγκι: Δεν εξετάζουμε ελληνική χρεοκοπία

"Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης" βρίσκονται τα όρια για την έκτακτη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η οποία έχει φτάσει πλέον τα 110 δισ. ευρώ μέσω του ELA -το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη- τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ. Ο Ιταλός διοικητής της τράπεζας ανέφερε επίσης ότι δεν εξετάζεται ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας ειδικά από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάτι

τέτοιο.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε. Αλλά στο μέλλον η στήριξη θα εξαρτηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά. «Η ΕΚΤ θα επεκτείνει τον ELA όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και παρέχουν τα κατάλληλα ενέχυρα», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού εξελίσσεται ομαλά, με όγκους σύμφωνα με το ανακοινωθέν ποσό των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα. Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι αποτελεσματικά. Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές βελτιώνονται και το κόστος της εξωτερικής χρηματοδότησης για τον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ενώ όσον αφορά το μέλλον, όπως ανέφερε ο Ντράγκι, αναμένει η οικονομική ανάκαμψη να διευρυνθεί και να ενισχυθεί σταδιακά. Η εγχώρια ζήτηση θα υποστηριχθεί περαιτέρω από τη συνεχή βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, καθώς και από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, το χαμηλότερο επίπεδο της τιμής του πετρελαίου θα συνεχίσει να στηρίζει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την εταιρική κερδοφορία και, ως εκ τούτου, την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις.

Η δυναμική των δανείων έχει επίσης βελτιωθεί περαιτέρω, ωστόσο, η δυναμική των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παραμένει υποτονική καθώς συνεχίζει να αντικατοπτρίζει τον ετεροχρονισμένο επιχειρηματικό κύκλο, τον πιστωτικό κίνδυνο, τους παράγοντες προσφοράς πιστώσεων και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή των επιχειρηματικών ισολογισμών.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι, οι καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν, αν και ελαφρώς έχουν ισορροπήσει, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής, της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της χαμηλότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

Η συνέντευξη μάλιστα αποδείχθηκε επεισοδιακή αφού διεκόπη για λίγη ώρα μετά την εισβολή διαδηλώτριας η οποία επιτέθηκε στον διοικητή της τράπεζας πετώντας του χαρτιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα