Ο Κατρούγκαλος υπερασπιζόταν εφοριακούς εναντίον του ταμείου τους

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την επαγγελματική του δεινότητα αναδεικνύει για μία ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Οπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ως δικηγόρος είχε αναλάβει να υπερασπιστεί τους εφοριακούς στη διεκδίκηση παλαιών οφειλομένων από το ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων), τα οποία αργότερα

πήραν, σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών. Για τις υπηρεσίες του, σε συνεννόηση με το συνδικαλιστικό τους όργανο, την ΠΟΕ-ΔΟΥ, προεισέπραξε 45 ευρώ από τον κάθε εργαζόμενο, χωρίς να τους τα επιστρέψει, όπως λένε. Νόμιμο μεν, από τη στιγμή που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Πόσο ηθικό είναι όμως όταν οι περισσότεροι αποδέχθηκαν τελικά τους όρους της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και έλαβαν μεγάλο μέρος των αναλογούντων ποσών (σ.σ.: περί το 55%) που θα διεκδικούσαν δικαστικά με τον κ. Κατρούγκαλο; Αθροιστικά, τα «45άρια» που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ, αν υπολογίσει κανείς τον αριθμό των 9.000 υπηρετούντων στις ΔΟΥ, πέραν αυτών που έλαβε από τους συνταξιούχους.

Η ομοσπονδία των εφοριακών με ανακοίνωση στις 10/12/2013 υποδείκνυε τα εξής: «Ο λογαριασμός που ισχύει είναι της Alpha Bank, 103 00 2002… Δικαιούχοι: Ιωάννης Καρούζος-Γεώργιος Κατρούγκαλος, ποσό κατάθεσης: 45 ευρώ»! Το δε ιδιωτικό συμφωνητικό με τους συνδικαλιστές υπεγράφη ανήμερα των Χριστουγέννων του 2013 (!) και, μεταξύ άλλων, επισημαινόταν ότι δεν είχαν οποιαδήποτε αξίωση «σε ποσοστό που τυχόν επιδικαστεί στον καθένα από τους προσφεύγοντες», χωρίς να αναφέρεται τι θα συμβεί αν στο μεταξύ οι προσφεύγοντες συμφωνήσουν για την επιστροφή των εισφορών τους. Οπερ και εγένετο 10 μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2014. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνει στα «Π» τα εξής: «Συμφωνήσαμε με τους εργαζομένους, όχι με τους δικηγόρους τους, να τους επιστραφεί μέρος του ποσού από το ΤΕΑΔΥ. Εκδόθηκε σχετική υπουργική απόφαση και η απαίτησή τους ικανοποιήθηκε στο πλαίσιο του δυνατού». Ο κ. Σταϊκούρας διευκρινίζει ότι δεν μεσολάβησε «κανένας κ. Κατρούγκαλος και κανένα δικηγορικό γραφείο» στις συνομιλίες με την ΠΟΕ-ΔΟΥ. Θεσμικά, άλλωστε, δεν νοείται εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Ετσι, λοιπόν, εκδόθηκε υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 2/77786/Α0024/03.10.2014), που όριζε μεταξύ άλλων ότι: «στις περιπτώσεις που οι εν ενεργεία υπάλληλοι ή οι ήδη μερισματούχοι δηλώσουν πως δεν συμφωνούν με τους όρους επιστροφής της πρόσθετης εισφοράς, τα ποσά που τους αναλογούν επιστρέφονται στον λογαριασμό διαχείρισης». Επιπλέον: «Οι δικαιούχοι που τυχόν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα υποχρεώνονται να προσκομίσουν αμετάκλητη βεβαίωση περί της παραίτησής τους από αυτά εντός μηνός από την ηλεκτρονική δήλωση επιστροφής της πρόσθετης εισφοράς». Οι περισσότεροι το έκαναν υπογράφοντας τη σχετική υπεύθυνη δήλωση και εισέπραξαν τα χρήματα, όπως λέει ο κ. Σταϊκούρας.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Τον Μάρτιο του 2013 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (αρ. απ. 1058/2013) απέρριψε προσφυγή δικαιούχου του ΤΕΑΔΥ, που διεκδικούσε επιστροφή 2.498 ευρώ, επικαλούμενο τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (άρ. 92, παρ. 2) και της σχετικής νομολογίας (Ν. 3659/2008, άρ. 10, παρ. 1), βάσει των οποίων: «...προκειμένου για απαιτήσεις για κάθε είδους αποδοχές του Δημοσίου, το όριο ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ», ενώ το αντικείμενο της διαφοράς προσδιορίζεται «από το ποσό το οποίο καθορίζεται με την πρωτόδικη απόφαση». Δεδομένου ότι τα επίδικα ποσά ενός εκάστου των εφοριακών ανέρχονταν κατά μέσο όρο στις 10.000-12.000 ευρώ, άρα μετά την εφετειακή απόφαση θα περιορίζονταν τουλάχιστον κατά 3.000 ευρώ, οι περισσότεροι αποδέχτηκαν τη συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος στο υπόμνημά του προς την ΠΟΕ-ΔΟΥ στις 4 Δεκεμβρίου 2013 ανέφερε πως για το ζήτημα της παραγραφής των αξιώσεων «έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου». Ζητούσε δε 45 ευρώ από τον κάθε εφοριακό για να επανεξεταστεί το αίτημα παράτασης της παραγραφής από τη διετία στην πενταετία «υπό το φως της νομολογίας του Στρασβούργου»! Πάρ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το.


Ο ρόλος των συνδικαλιστών στην υπόθεση

Τον Μάρτιο η ΠΟΕ-ΔΟΥ ξεκίνησε κύκλο επαφών με τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ως αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, διάδοχο του κ. Σταϊκούρα. Στον μεν δικηγόρο τους (συνάντηση στις 9/3), νυν κυβερνητικό παράγοντα, οι εφοριακοί έθεσαν θέματα μισθολογικού ενδιαφέροντος, του τύπου: «Ζητάμε μισθολόγιο οικονομικών υπαλλήλων στα πρότυπα των Ευρωπαίων συναδέλφων μας» και «δεν θα δεχθούμε καμία περαιτέρω μείωση των απολαβών μας», χωρίς να αναφέρουν το παραμικρό για την… ταμπακιέρα, δηλαδή τα οφειλόμενα από το ΤΕΑΔΥ. Από τον κ. Μάρδα (συνάντηση στις 18/3) απέσπασαν την αόριστη υπόσχεση για μελλοντική εξέταση του ζητήματός τους. Το έγραψαν και οι ίδιοι άλλωστε στην ανακοίνωσή τους: «Οταν ο υπουργός ενημερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η ΠΟΕ-ΔΟΥ εμμένει στη συνδικαλιστική διεκδίκηση μέρους των κρατήσεων που δεν αποδόθηκαν στους συναδέλφους, ο κ. Μάρδας δήλωσε ότι είναι κάτι που αφορά το απώτερο μέλλον». Πώς; Η δικαστική διεκδίκηση που υποσχόταν ο κ. Κατρούγκαλος παίρνοντας το «45άρι» από τον κάθε εργαζόμενο μετατράπηκε σε… συνδικαλιστική;
Σημειώνεται ότι πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ είναι σήμερα η προερχόμενη από τη ΔΑΚΕ Ρεβέκκα Μπασματζίδου, η οποία ως γενική γραμματέας του οργάνου με πρόεδρο τον εκ της ΠΑΣΚΕ «ορμώμενο» Χρήστο Νικολακόπουλο υπέγραψαν τη συμφωνία με τον κ. Κατρούγκαλο και μετέπειτα καλούσαν τους συναδέλφους τους να βάλουν λεφτά στον λογαριασμό. «Πού είναι το σκάνδαλο;» θα αναρωτηθεί για μία ακόμη φορά ο υπουργός, όπως έκανε πρόσφατα, όταν τα «Π» αποκάλυψαν ότι διόρισε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους συνεργάτες του δικηγορικού του γραφείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα