Οι Financial Times εξηγούν την προεδρική εκλογή στην Ελλάδα

Mε τη μέθοδο των ερωταπαντήσεων επιχειρούν οι Financial Times να εξηγήσουν στους αναγνώστες τους την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα.

Γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός επέσπευσε την προεδρική εκλογή;

Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και που εκτόξευσε τα spread

των ομολόγων και μπλοκάρει την Αθήνα από την έξοδο στις αγορές. Ο κ. Σαμαράς ποντάρει στο ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές να υπερψηφίσουν τον υποψήφιό του, κάτι που θα του δώσει ακόμα ένα χρόνο στην κυβέρνηση το λιγότερο, ώστε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις.

Θα πάρει η κυβέρνηση 180 ψήφους;

Τα κόμματα της κυβέρνησης συγκεντρώνουν μαζί 155 ψήφους, άρα οι υπόλοιποι θα αναζητηθούν από τους ανεξάρτητους βουλευτές, τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και την Δημοκρατική Αριστερά, που έως πέρυσι ήταν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τι σημαίνει αυτό για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας;

Η Ελλάδα πήρε δύο μήνες παράταση για το πρόγραμμα. Μια επιτυχής προεδρική εκλογή θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπου πιθανότατα θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα διακόψουν τις σχέσεις με τους διεθνείς δανειστές, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν μια νέα κυβέρνηση στην οποία θα ηγούνται πολιτικοί αντίθετοι στο μνημόνιο.

Είναι αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο τρομακτικός όσο λέει η κυβέρνηση;

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του κόμματος, προσπαθεί σκληρά να μην τρομάξει τους αναποφάσιστους Έλληνες ψηφοφόρους. Τα ποσοστά δημοφιλίας του πλησιάζουν εκείνα του κ. Σαμαρά, ενώ αναπτύσσει την αντιμνημονιακή ρητορική του και διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι τα χρήματά τους θα είναι ασφαλή με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Υπόσχεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 50%, να παρέχει δωρεάν θέρμανση και ηλεκτρικό στους αδύναμους Έλληνες και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Όλα αυτά έχουν δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα προβάδισμα 4-9 ποσοστιαίων μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, πολλοί Έλληνες ανησυχούν ότι οι απειλές του κ. Τσίπρα να σταματήσει τις πληρωμές για το χρέος, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντιπαράθεση με τους δανειστές προκαλώντας ένα «bank run» και, ίσως, μια κατάσταση ανάλογη της Κύπρου, όπου οι καταθέτες μπορεί να χάσουν μέρος των καταθέσεών τους.

Μπορεί η Ελλάδα να επιβιώσει χωρίς πρόγραμμα διάσωσης;

Όχι για πολύ. Η κυβέρνηση έχει οικονομικό απόθεμα για την κάλυψη της αποπληρωμής του χρέους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά θα δυσκολευτεί να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες εσωτερικές ανάγκες, αν υπάρξει ολοκληρωτική ρήξη με την τρόικα. Οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αύξηση των spreads των ομολόγων αφού ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε το σχέδιό του να τερματίσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, κατέστησε σαφές πόσο η Ελλάδα θα χρειαστεί την υποστήριξη των διεθνών δανειστών για το εγγύς μέλλον.

Ήταν κίνηση πολιτικής ευφυϊας από τον κ. Σαμαρά ή απόγνωσης;

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται όλο και περισσότερο απογοητευμένος από αυτό που αποκαλεί «τον τρόπο που η τρόικα αλλάζει τα "τέρματα"» στις διαπραγματεύσεις. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο και το ισχυρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έκτοτε έχει βάλει το δικό του κόμμα στην άμυνα. Αν το στοίχημα του κ. Σαμαρά με την προεδρική εκλογή αποδώσει, τότε η κυβέρνηση θα μπορέσει να σφραγίσει μια νέα συμφωνία με τους δανειστές και να κρατήσει το ΣΥΡΙΖΑ σε αναμονή για ακόμα ένα χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα