Οι προτάσεις του Φώτη Κουβέλη για την συνταγματική αναθεώρηση!

Την έναρξη διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή ζήτησε σήμερα μέσω επερώτησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ΔΗΜ.ΑΡ.

"Δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος η διαδικασία αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης από την παρούσα βουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και

θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται για απαράδεκτα πολύ χρόνο. Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, από τη στιγμή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν διαπιστώσει αδυναμίες και ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων διατάξεων, βαίνει τελικά σε βάρος της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι πέρα από το αίτημα για έναρξη της διαδικασίας η ΔΗΜ.ΑΡ στο κείμενο της ερώτησης που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος, παραθέτει τις προτάσεις της δείχνοντας ότι σε αρκετά σημεία θα μπορούσε να βρεθεί σημείο σύγκλισης με το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αναλυτικά οι προτάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ:

Ως προς τις αναθεωρητέες διατάξεις, η ΔΗΜΑΡ έχει πολλές φορές διατυπώσει τις προτάσεις του κόμματος για το ποιες συνταγματικές διατάξεις πρέπει να εισαχθούν στον προβλεπόμενο θεσμικό διάλογο στη Βουλή με σκοπό την ενδεχόμενη αναθεώρησή τους.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κυρίως:

Το εκλογικό σύστημαΗ διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτωνΗ ευθύνη των ΥπουργώνΗ βουλευτική ασυλίαΗ πλήρης διάκριση των εξουσιώνΟι αρμοδιότητες του Προέδρου της ΔημοκρατίαςΤα δημοψηφίσματαΟ έλεγχος στη λειτουργία των ΜΜΕΗ ενίσχυση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτωνΗ κατάργηση του άρθρου 86 Σ (ποινική ευθύνη μελών της Κυβέρνησης)

Επίσης τίθενται ζητήματα όπως η συνταγματική καθιέρωση αποτρεπτικών μηχανισμών για πρόωρη λήξη της τετραετίας ως χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, ο αριθμός των βουλευτών, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργικών και βουλευτικών καθηκόντων, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.

Οι επί μέρους προτάσεις της ΔΗΜΑΡ είναι συνοπτικά:

Ως προς το εκλογικό σύστημα (άρθρο 54 §1 Σ) (Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής και της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών – έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση)

Ως προς το πολιτικό χρήμα (άρθρο 29 Σ) (Έχει κατατεθεί πρόταση της ΔΗΜΑΡ)

Ως προς τη βουλευτική ασυλία (άρθρο 61 §1 Σ) (Υπάρχει πρόταση της ΔΗΜΑΡ)

Ως προς τη διάκριση των εξουσιών (άρθρο 26Σ) η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι το σχετικό άρθρο πρέπει να εμπλουτισθεί με ειδικότερες αναφορές και απαγορεύσεις.

Ως προς τις αρμοδιότητες του ΠτΔ (άρθρα 30-50 Σ) η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι συμβάλλει στην ισορροπία του πολιτεύματος η αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, καθώς το Πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα οδήγησε σε πολλές στρεβλώσεις.

Λόγω της πολιτειακής και θεσμικής σπουδαιότητας του θέματος στο σημείο αυτό απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων.

Ως προς τον έλεγχο της λειτουργίας των ΜΜΕ (άρθρα 14-15 Σ) η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αναγκαία την επανεξέταση ορισμένων διατάξεων διαφάνειας, νομιμότητας και ευθύνης υπό το πρίσμα και των νέων τεχνολογιών όπως τα social media κλπ.

Ως προς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής (άρθρο 21) η ΔΗΜΑΡ κρίνει σκόπιμη τη ρητή κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες που θα ενισχύσει το προστατευτικό πεδίο τους, ενώ ως προς τα εργασιακά δικαιώματα προτείνει τη συνταγματική θωράκιση της συλλογικής αυτονομίας.

Ως προς τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (άρθρο 110) προτείνεται να απαλειφθεί η παράγραφος 6 προκειμένου να μην απαιτείται η παρέλευση 5ετίας από την ολοκλήρωση προηγούμενης αναθεώρησης για την έναρξη νέας αναθεωρητικής πρωτοβουλίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα