Οι ψήφοι των γόνων της πολιτικής

Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Ουκ ολίγοι ήταν οι υποψήφιοι που κατέβηκαν στην εκλογική μάχη την περασμένη Κυριακή με «προίκα» το παρελθόν τους, αφού είναι γόνοι πολιτικών οικογενειών. Αλλοι κατάφεραν να πετύχουν στηριζόμενοι και στη δουλειά τους κι άλλοι απέτυχαν παταγωδώς να μπουν στη νέα Βουλή, αποδεικνύοντας πως η «κληρονομιά» από μόνη της δεν είναι αρκετή.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόρα Μπακογιάννη,

παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εκλέχθηκαν, και μάλιστα σε πολύ υψηλές θέσεις, και απέδειξαν για ακόμα μία φορά τη δυναμική τους στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης βγήκε δεύτερος στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ενώ η αδερφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών εξελέγη τρίτη στην περιφέρεια της Α' Αθηνών. Στις Σέρρες, αποδείχθηκε για άλλη μία φορά πως το όνομα «Καραμανλής» είναι συνυφασμένο με τον νομό και την ιστορία του. Η Νέα Δημοκρατία βγήκε πρώτο κόμμα και ο Κώστας Καραμανλής ο τρίτος, γιος του Αχιλλέα, βγήκε πρώτος βουλευτής, ξεπερνώντας τις 20.000 ψήφους. Τη δική του πορεία φαίνεται πως έχει αρχίσει να χαράζει στην Αιτωλοακαρνανία και ο Κώστας Καραγκούνης, γιος του πρώην υφυπουργού Ανδρέα Καραγκούνη, ο οποίος ήταν στέλεχος της ΕΡΕ και μετέπειτα της Νέας Δημοκρατίας.
Από τους γόνους που εξελέγησαν πανηγυρικά είναι και ο Σίμος Κεδίκογλου στην Εύβοια. Παιδί του Βασίλη Κεδίκογλου, πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, βγήκε πρώτος βουλευτής του νομού με τη Νέα Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς με τη γενέτειρά του.
Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και ο Χρίστος Δήμας στην Κόρινθο. Ο μόλις 33 ετών βουλευτής κατάφερε να βγει πρώτος στον νομό, αν και είχε απέναντί του τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Ο Χρίστος Δήμας είναι γιος του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρου Δήμα.
Στο Ρέθυμνο εξελέγη ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, προερχόμενος από μία οικογένεια με βαθιές πολιτικές ρίζες στην Κρήτη. Στα Τρίκαλα εξελέγη ο Κώστας Σκρέκας, που είναι γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Σκρέκα, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον Κώστα Καραμανλή πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ.

ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, παρά το γεγονός ότι προέρχονται από πολιτικά «τζάκια». Πρώτος τη τάξει, φυσικά, ο Γιώργος Παπανδρέου, που το νεοσύστατο κόμμα του δεν μπήκε στη Βουλή, με αποτέλεσμα το ελληνικό Κοινοβούλιο να μην έχει Παπανδρέου μετά από 92 χρόνια. Ηχηρή ήταν η αποτυχία και για τη Μίκα Ιατρίδη, που μετά την επανένταξή της στη Ν.Δ., με λίγο άγαρμπο τρόπο, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, δεν κατάφερε να εκλεγεί και έμεινε στην τέταρτη θέση. Εκτός Βουλής έμεινε και ο υποψήφιος με το «Ποτάμι» Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, ο οποίος ήταν υποψήφιος στην Α' Πειραιά. Ούτε ο Θάνος Πλεύρης κατάφερε να εκλεγεί στην Α' Αθηνών, αν και κατέγραψε πολύ ισχυρή δύναμη, καθώς ήρθε έκτος, με 18.000 ψήφους. Ο Θάνος Πλεύρης είναι γιος του Κώστα Πλεύρη, εκφραστή κατά πολλούς του ελληνικού εθνικισμού τις τελευταίες δεκαετίες. Ηχηρή ήταν και η αποτυχία της κόρης της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, Ντόρας, που ήταν υποψήφια στην Β 'Αθήνας και έλαβε την 19η θέση. Στα Γιάννενα, δεν κατάφερε να εκλεγεί ο Σταύρος Καλογιάννης, που προέρχεται από μια μεγάλη πολιτική οικογένεια, με μακρά παράδοση. Ιδια περίπτωση και στην Καρδίτσα, όπου ο Σπύρος Ταλιαδούρος και ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, αμφότεροι παιδιά πρώην πολιτικών του νομού, δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Ο πατέρας του πρώτου, Θανάσης Ταλιαδούρος, υπήρξε γιος πολιτικού, ενώ εξελέγη βουλευτής Καρδίτσας το 1946. Επανεξελέγη με το κόμμα της ΕΡΕ το 1954, το 1961 και το 1974 με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ανέλαβε χαρτοφυλάκια σε πολλές κυβερνήσεις. Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος είναι γιος πρώην υπουργού της Ν.Δ. «Βατερλώ» υπέστη στη Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ηλίας Λιβάνης, γιος του Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος κατετάγη στην 33η θέση. Ο πατέρας του, Αντώνης Λιβάνης, ήταν ο δημιουργός του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, μίας από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων, ενώ, ως πολιτικός, υπήρξε ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Πολύ ηχηρή ήταν τέλος και η αποτυχία της Εύης Τατούλη στην Αρκαδία, που παρά το γεγονός ότι ο πατέρας της είναι εν ενεργεία περιφερειάρχης και κινητοποίησε τον μηχανισμό, οι πολίτες της Αρκαδίας δεν την προτίμησαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα