Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου Κόκκαλη για τη λοταρία

Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης είχε χρόνια να μιλήσει στον Τύπο για τα επιχειρηματικά του ομίλου που διοικεί. Το έκανε με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της Intralot. Αφού αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τη δημιουργία μιας νέας Εθνικής Λοταρίας, στη συνέχεια προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Τόνισε, δηλαδή, ότι «η αντιμετώπιση της Intralot από την πλευρά ορισμένων από τους σημερινούς μετόχους του ΟΠΑΠ δεν ήταν καθόλου κόσμια και ευγενική κατά την περίοδο που πραγματοποιούνταν ο σχετικός διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ».

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «MoneyPro» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, προ μηνών σε μια κρίσιμη σύσκεψη του επιτελείου της Intralot με τον Σωκράτη Κόκκαλη στην Παιανία ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου είχε μια ιδέα. Να δημιουργηθεί μια Εθνική Λοταρία με αποκλειστικό μέτοχο το κράτος. Δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ είχε πουληθεί στους Τσέχους της Emma Delta και το Δημόσιο δεν έχει καμία μετοχή πλέον, έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει μια δεύτερη λοταρία. Βέβαια, επειδή ο ΟΠΑΠ έχει μια περίοδο αποκλειστικότητας για μερικά χρόνια ακόμα, υπάρχει το ενδεχόμενο αντιδικίας. «Τα λεφτά θα τα πληρώσει όποιος ιδιώτης αναλάβει το management της Λοταρίας», φέρεται να είπε ο 76χρονος επιχειρηματίας. Οι παρόντες, μεταξύ άλλων οι κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης και Αντώνης Κεραστάρης, αποφάσισαν να υλοποιήσουν αυτή την ιδέα με μια εμπεριστατωμένη πρόταση προς το ελληνικό Δημόσιο.

ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Ο σχετικός φάκελος καταρτίστηκε με μεγάλη ακρίβεια και πριν κατατεθεί στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη παρουσιάστηκε και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρχει η επίσημη άποψη της Ε.Ε. Η δημιουργία Εθνικής Λοταρίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Intralot, θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για το κράτος, καθώς θα στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

Αποκλειστικός μέτοχος της εταιρείας που θα αποκτήσει τη νέα άδεια θα είναι το Δημόσιο ή, εναλλακτικά, τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας (συμπεριλαμβανομένων των πρακτορείων).Το management θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, με εγγυημένο, πολυετές συμβόλαιο (π.χ. για 10-20 χρόνια).Το Δημόσιο ή τα Ταμεία μπορούν να εισπράξουν, μόλις κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός, εφάπαξ από 100 έως 200 εκατ. ευρώ, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα λαμβάνονται μερίσματα από τα κέρδη της εταιρείας. Τα εκτιμώμενα ετήσια έσοδα για το κράτος μπορεί να ανέλθουν σε 500-600 εκατ. ευρώ.Το κόστος ανάπτυξης της νέας εταιρείας και της ενδεχόμενης αντιδικίας σχετικά με αξιώσεις του ιδιωτικού μονοπωλίου (ΟΠΑΠ), κατόπιν της σύστασης της Εθνικής Λοταρίας, προτείνεται να το επωμιστεί η εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση της Λοταρίας.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Οπως τονίζεται στην πρόταση που κατέθεσε η Intralot στον Γιάνη Βαρουφάκη και αποκαλύπτει το «Moneypro» της εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, η αγορά των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα. Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ σε ιδιώτες είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Να σημειωθεί ότι η παράνομη αγορά κυρίως στο Ιντερνετ, σε call centers και παιγνιο-μηχανήματα (VLTs-slots) είναι σημαντική και αποτελεί το 50% του συνόλου. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ από την προηγούμενη κυβέρνηση, πέραν της προφανούς μεθόδευσης υπέρ του μοναδικού υποψηφίου, οδήγησε στο αδιαμφισβήτητο γεγονός της απώλειας σημαντικών ετήσιων εσόδων για το κράτος. Επιπλέον της απώλειας των εσόδων, ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ, με το μεγάλο διαφημιστικό και χορηγικό budget, επηρεάζει τα ΜΜΕ και τον αθλητισμό, τομείς με ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική σημασία για τη χώρα.

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Oπως επισημαίνεται στον φάκελο της εταιρείας, «είναι νομικά ισχυρή η άποψη ότι ο ΟΠΑΠ δεν έχει μονοπώλιο σε όλα τα είδη αριθμολαχείων, αλλά σε συγκεκριμένη γκάμα. Επίσης, το δικαίωμα προτίμησης που έχει ο ΟΠΑΠ σε κάθε νέο παιχνίδι μπορεί να ξεπεραστεί, διότι αφορά ανάθεση σε άλλους ιδιωτικούς φορείς. Συνεπώς, είναι δυνατή η δημιουργία νέας δημόσιας λοταρίας, στην οποία θα παραχωρηθούν από το Δημόσιο παιχνίδια αριθμολαχείων (τύπου Lotto, Joker, Kino, Στοίχημα κ.λπ.). Το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο Στοίχημα αφορά τη διοργάνωσή του στα πρακτορεία, ενώ αμφισβητείται έντονα (και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) η επέκτασή του στο Ιντερνετ. Σε κάθε περίπτωση, η πιθανή ποινολόγηση (penalties ) που θα δικαιούνται οι ΟΠΑΠ/Εmma Delta από το σπάσιμο του μονοπωλίου στο Στοίχημα εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ, ποσό μικρό σε σχέση με τα αναμενόμενα έσοδα από το άνοιγμα της αγοράς σε αυτό το δημοφιλές παιχνίδι».

Οπως σημείωσε ο κ. Κόκκαλης κατά τη διάρκεια παρουσίασης της πρότασης αυτή την εβδομάδα, «η δημιουργία της λοταρίας αυτής θα οδηγήσει σε απελευθέρωση της αγοράς, όπως επιθυμούν και οι Βρυξέλλες, ενώ θα έχει ετήσιο τζίρο κοντά στα 3-4 δισ. ευρώ, με σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα