Ολόκληρη η δημοσκόπηση της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μένουν μόλις 16 ημέρες για τις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το εκλογικό του προβάδισμα με διαφορά της τάξεως των 4 ποσοστιαίων μονάδων, την οποία κατέγραφε δημοσκοπικά και πριν από την ανεπιτυχή διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με εκτίμηση ψήφου στο 34,1%.

Με τρόπο εντυπωσιακό επέτυχε να επιβάλει τις πολιτικές εξελίξεις χωρίς να υποστεί φθορά. Αντίθετα, συνεχίζει την ανοδική του πορεία, έστω και με αργούς ρυθμούς. Η εκτίμηση των εδρών

του κινείται πλέον στις 144 και λίγο απέχει από την επίτευξη αυτοδυναμίας.
Η Ν.Δ. καταφέρνει να παρακολουθεί την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ (για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η εκτίμηση της ψήφου της φτάνει στο 30%) και να διατηρεί μια απόσταση που -υπό προϋποθέσεις- την κρατά στην εκλογική μάχη. Μπορεί ακόμη να υπολείπεται σαφώς του ΣΥΡΙΖΑ, όμως οι δεξαμενές στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί παραμένουν σημαντικές, γιατί η Ν.Δ. συνεχίζει να αποτελεί τον βασικό πολιτικό εκφραστή του φιλοευρωπαϊκού ρεύματος, το οποίο είναι κυρίαρχο στη χώρα.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο νέος «δικομματισμός», ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., θα ξεπεράσει στην κάλπη το 65%. Θα κινηθεί δηλαδή τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το άθροισμα των δύο κομμάτων στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αποψιλώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου και των παρυφών του (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., ΑΝ.ΕΛ.).

Το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝ.ΕΛ. δίνουν μάχη εκλογικής επιβίωσης και περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι ΑΝ.ΕΛ. δείχνουν μέχρι τώρα να επιτυγχάνουν τον στόχο της εισόδου τους στη Βουλή.

Το «Ποτάμι» διατηρεί με άνεση την τρίτη θέση (εκτίμηση ψήφου 8,4%), αλλά μένει να δούμε στη συνέχεια πόσο ανθεκτική θα φανεί η επιρροή του.

Η Χ.Α. και το ΚΚΕ δεν φαίνεται να απειλούνται ιδιαίτερα από τον προεκλογικό διπολισμό και με τα σημερινά δεδομένα θα είναι και στην επόμενη Βουλή, έστω και με ποσοστά της τάξεως του 5%-6%.

Μεγάλο ερωτηματικό είναι το Κίνημα (ΚΙΔΗΣΟ) του κ. Γ. Παπανδρέου, το οποίο μέχρι στιγμής δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το όριο του 3%, αλλά, με δεδομένο ότι έχει ζωή μόλις μερικών ημερών, θα πρέπει να περιμένουμε προτού εξαγάγουμε συμπεράσματα ως προς την τελική εκλογική δυναμική του. Εξάλλου, βρίσκεται λίγο κάτω από το κατώφλι της εισόδου στη Βουλή, με εκτίμηση 2,8%.

Σίγουρα είναι νωρίς για να προδιαγράψουμε τους τελικούς συσχετισμούς σε αυτή την τόσο σύντομη και απρόσμενη προεκλογική εκστρατεία. Πέραν όλων των άλλων, υπάρχουν στοιχεία που την καθιστούν μοναδική, ιστορική για τη χώρα μας.
Ομως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού μιας ισχυρής κυβέρνησης μετεκλογικά.

Το σενάριο μιας «ισχνής» κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας φαντάζει σήμερα ως το πιθανότερο και είναι γνωστό από την πρόσφατη εμπειρία μας ότι μια τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία θα έχει συγκροτηθεί με όρους εκλογικού συστήματος και δεν θα ανταποκρίνεται σε ανάλογη κοινωνική πλειοψηφία, θα βάζει φρένο στις κυβερνητικές επιλογές, όποιες και αν είναι αυτές, και θα αναπαράγει τα πολιτικά αδιέξοδα. Αν οι συσχετισμοί δεν τροποποιηθούν δραστικά μέσα στις επόμενες, λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι την 25η Ιανουαρίου, καλό θα ήταν οι πολιτικές ηγεσίες να προετοιμαστούν για μια ευρύτερη συνεννόηση και τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής, που θα διαθέτει όσο το δυνατόν ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και ουσιαστική στήριξη.
Γιατί τίποτα δεν θα είναι εύκολο και αυτονόητο αμέσως μετά την κάλπη, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.


Στο 4,1% βρίσκεται η «ψαλίδα»

Προβάδισμα 3,3% του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκεντρώνει 27,1% και ακολουθούν Ν.Δ. με 23,8%, «Ποτάμι» με 6,7%, Χρυσή Αυγή με 4,5%, ΚΚΕ με 4,2%, ΠΑΣΟΚ με 3,2%, Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,8%, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου με 2,2% και ΛΑΟΣ με 1,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 11,9%. Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά βρίσκεται στο 4,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 34,1% και τη Ν.Δ. 30%. Τρίτο κόμμα είναι το «Ποτάμι» με 8,4% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,6%, ΚΚΕ με 5,3%, ΠΑΣΟΚ με 4,1%, ΑΝ.ΕΛ. με 3,5%, ΚΙΔΗΣΟ με 2,8%, και ΛΑΟΣ με 1,4%, ενώ η επιλογή «άλλο κόμμα» καταγράφει 4,8%. Στην εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 144, η Ν.Δ. 82, το «Ποτάμι» 23, το ΚΚΕ 15, η Χρυσή Αυγή 15, το ΠΑΣΟΚ 11 και οι ΑΝ.ΕΛ. 10. Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα καταγράφοντας 68%, έναντι 23% της Ν.Δ. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Α. Σαμαράς έχει προβάδισμα με 35%, ενώ ακολουθεί ο Α. Τσίπρας με 23%. Στο δίλημμα κυβερνησιμότητας οι πολίτες τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας με 65%, έναντι 34% των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Παράλληλα, σχετικά με το με ποια κυβέρνηση θα μπορούσε η χώρα να τα πάει καλύτερα όσοι επιλέγουν μια κυβέρνηση Σαμαρά καταγράφονται στο 26% και 25% προκρίνουν μια κυβέρνηση Τσίπρα. Επίσης, τη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ επιθυμεί το 80%, έναντι 14% που θέλει επιστροφή στη δραχμή. Σχετικά με το πώς βλέπουν οι πολίτες την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το 40% θεωρεί θετική αυτή την εξέλιξη, ενώ το 56% αρνητική. «Π»


Ενισχύθηκε η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα

Σημαντική ενίσχυση των ποσοστών δημοφιλίας του σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε αυτή τη μέτρηση. Συγκεκριμένα, οι θετικές γνώμες για τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφονται στο 43%, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών. Δεύτερος σε δημοφιλία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, με 39% και ακολουθούν ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης με 38% θετικές γνώμες, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 26%, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με 23%, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επίσης με 23%, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με 20%, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, με 10% και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, με 9%. Ο τελευταίος δεν αποτελεί πλέον τον πιο αντιδημοφιλή πολιτικό αρχηγό, καθώς αυτόν τον τίτλο «κερδίζει» ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με 89% αρνητικές γνώμες, έναντι 87% του κ. Μιχαλολιάκου. Επόμενος αυτής της κατηγορίας είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με 76%, όπως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης με 76%, και ακολουθούν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με 73%, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, με 60%, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με 57% και ο Σταύρος Θεοδωράκης με 54%.

Keywords
Τυχαία Θέματα