Ως Γερμανός ντρέπομαι για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Στήριξη στην Ελλάδα παρείχε ο Γερμανός πρώην επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν. Μιλώντας σε εκπομπή του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου «n-tv» είπε, αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων: «Ντρέπομαι ως Γερμανός για αυτά που κάνουμε εδώ και δεκαετίες».

«Σέρναμε αυτές τις χώρες από τη μύτη και στην πραγματικότητα έχουμε αποποιηθεί τις ευθύνες μας» είπε ο Φερχόιγκεν, προσθέτοντας: «Ελπίζαμε ότι το πρόβλημα θα λυνόταν με βιολογικό τρόπο (σ.σ. δηλαδή όταν θα πέθαιναν αυτοί που διεκδικούν

τις αποζημιώσεις)».

Είπε ότι δεν είναι σοφή η σύνδεση του ζητήματος των αποζημιώσεων με το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας. Δήλωσε ότι το λιγότερο που θα έπρεπε να γίνει είναι να συσταθεί ένα ίδρυμα, το οποίο θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας προς τα θύματα.

Ο Φερχόιγκεν συμμετείχε σε ντιμπέιτ με τον Χανς Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo για την Οικονομική έρευνα. Ο Ζιν τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, λέγοντας ότι η παρούσα κατάσταση είναι σαν την παραμονή στο νοσοκομείο, όπου μπορεί κανείς να αναρρώσει, αντί να επιχειρείται -όπως είπε- το αδύνατο, δηλαδή η επίλυση του προβλήματος εντός της ευρωζώνης.

Μάλιστα, ο Ζιν κατηγόρησε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι ίσως θέλει να προκαλέσει το Grexit. «(Ο Αλέξης Τσίπρας) λέει: αν παραμείνω στο ευρώ, χρειάζομαι πολλά χρήματα -ένα τεράστιο ποσό χρημάτων. Εάν δεν τα πάρω αυτά, θα πρέπει να φύγω. Τότε μπορεί να πάει στον λαό και να πει: αν και δεν θέλαμε να φύγουμε από το ευρώ, δεν είχαμε άλλη λύση» είπε ο Ζιν, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κινητοποιήσει τον λαό συγκινησιακά και ο μόνος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι μέσω της διαμάχης με τη Γερμανία.

Ο Φερχόιγκεν απέκλεισε κατηγορηματικά το Grexit, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το ευρώ και ότι δεν μπορούν να την πετάξουν έξω από την ευρωζώνη.

Ο ίδιος είπε ότι μόνη λύση θα ήταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που όμως θα χρειαζόταν χρόνια για να γίνει. «Η Ελλάδα θα παρέμενε το προβληματικό παιδί της Ευρώπης ακόμα και μετά από ένα Grexit» είπε ο Φερχόιγκεν τονίζοντας ότι η ιδέα ότι μπορεί κανείς να ξεφορτωθεί το πρόβλημα με το να παραιτηθεί απλά, «είναι εντελώς λάθος».

Keywords
Τυχαία Θέματα