Πανούσης: "Ανακάλεσα την απόφαση για τους μετανάστες. Ζητήθηκαν παραιτήσεις"

Μέγα αλαλούμ προκλήθηκε από χθες το βράδυ μετά από ανακοίνωση της ΕΛΑΣ με την οποία γίνονταν γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης να μην συλλαμβάνει του παράνομους μετανάστες όταν αυτοί περνούν τα ελληνικά σύνορα. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, η απόφαση αυτή έχει ήδη ανακληθεί από τον ίδιο, ο οποίος όπως σημείωσε πληροφορήθηκε την ανακοίνωση-απόφαση από τα media. Χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης ανέφερε "έμεινα με το στόμα ανοιχτό

όταν το άκουσα στην τηλεόραση".

Ο κ. Πανούσης δήλωσε άγνοια για την ανακοίνωση, υπογράμμισε τον αιφνιδιασμό του και ανέφερε ότι ζήτησε ΕΔΕ, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ζήτησε παραιτήσεις για το αλαλούμ που προκάλεσε η συγκεκριμένη διαρροή-ανακοίνωση. Ο υπουργός Προστασίας επίσης αντέδρασε έντονα για τα περί ανοίγματος των κέντρων κράτησης. Επισήμανε, μάλιστα ότι αυτοαποκεφαλίστηκε ο αξιωματικός που υπέγραψε την εντολή.

Η ανακοίνωση

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα, όσοι θα έρχονται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, δεν θα συλλαμβάνονται. αλλά θα καταγράφονται και θα τους δίδεται, μέσω «φύλλου πορείας», η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε. Ωστόσο, αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρας, θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων έξι μηνών, προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα. Το επίμαχο έγγραφο υπογράφει ο υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Σε αυτό περιγράφεται τόσο η διαδικασία απελευθέρωσης των παράνομων μεταναστών από τα κέντρα κράτησης, ενώ υπάρχει και η οδηγία να μην γίνονται συλλήψεις όσων εισέρχονται παρανόμως στη χώρα.

Παρεμβάσεις Σακελλαρίδη-Βούτση

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε ότι το επίμαχο έγγραφο εστάλη με πρωτοβουλία υπηρεσιακού παράγοντα και ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν ήταν ενήμερος γι' αυτό. Ερωτηθείς γιατί δεν πήρε θέση ο κ. Πανούσης αμέσως μόλις του κοινοποιήθηκε το έγγραφο, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι δεν έπεσε στα χέρια του για να το σχολιάσει ή να το διαψεύσει. Ο ίδιος σημείωσε ότι «κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν θα υπαγορεύσει στην κυβέρνηση τον τρόπο και τον χρόνο που θα εφαρμόσει την όποια πολιτική για αυτό το θέμα», προσθέτοντας ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί για το πώς λειτούργησε η υπηρεσία χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο.

Την ύπαρξη της εγκυκλίου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

Ο κ . Βούτσης σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ διευκρίνισε σε δήλωσή του ότι η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχουν σχέση με την έκδοση της εγκυκλίου. Την ευθύνη έχει όποιος υπογράφει την εγκύκλιο τόνισε, και «άρα υπάρχει θέμα».

Άμεση αντίδραση από τον Αντώνη Σαμαρά

Άμεση ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και τον Αντώνη Σαμαρά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην συλλαμβάνονται οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς με ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική» και υποστηρίζει ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα.

«Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη» τονίζει ο κ. Σαμαράς και καλεί την κυβέρνηση να άρει την απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του προέδρου της ΝΔ:

«Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ανοίγουν αύριο όλα τα κέντρα κράτησης και αφήνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελεύθεροι, να κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων. Επίσης, σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης όποιος παράνομος μετανάστης πλέον έρχεται στη χώρα μας, δεν θα κρατείται και θα του δίνεται 6μηνη άδεια παραμονής!

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη.

Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται.

Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση».

Keywords
Αναζητήσεις
αρχειο 4 μαριιυ 2015 πανουσης ανακαλεσα τη διαταγη για μεταναστες
Τυχαία Θέματα