Παππάς: Να ολοκληρώσουμε γρήγορα τη συμφωνία

Την άποψη ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ThePressProject, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν περιμένουμε άλλες τρεις εβδομάδες για τη συμφωνία.

Αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι τους απασχολεί πάρα πολύ το τι θα γίνει στην Ελλάδα.

Αφιερώνουν τόσο πολλές ώρες στο ζήτημα, όταν την ίδια στιγμή, υπάρχουν τόσα προβλήματα στην Ανατολή, είπε.

Δεν είναι όλα τα κέντρα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση στο ίδιο επίπεδο συμφωνίας, ανέφερε ο Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι "μου κάνει εντύπωση ο τόνος με τον οποίο συμμετέχει το ΔΝΤ στις συζητήσεις. Δεν αφήνει περιθώρια ότι θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία".

Είναι αστεία η εκτίμηση πως είναι απολύτως διαχειρίσιμη μία κρίση, διευκρίνισε πάντως ο κ. Παππάς. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα.

Σε ερώτηση αν αποδέχεται το χαρακτηρισμό του "τσάρου", υπό την έννοια ότι έχει συγκεντρώσει πολλές αρμοδιότητες, αρνήθηκε, τονίζοντας ότι απλά συνεπικουρεί τον Πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός είπε: "Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα έρθει στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο. Προέχει να αποκατασταθεί το ΕΣΡ και η νόμιμη λειτουργία του…Υπάρχει μια ιστορική δυνατότητα να μπει μια τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο. Θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της διαπλοκής...Οι άδειες θα δοθούν από μηδενική βάση. Το νομοσχέδιο δεν θα σβήνει τα προηγούμενα. Αυτός που έχει χρέη, χρωστάει στις τράπεζες θα εξακολουθεί να χρωστάει. Υπάρχει πολιτική βάση να πληρώσουν τα κανάλια".

Για τις σχέσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τις τράπεζες ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση, αυτή η μέθοδος επιβίωσης στα ΜΜΕ τελειώνει. Οι τράπεζες θα πρέπει να συμπεριφέρονται στα ΜΜΕ, όπως και στους υπόλοιπους πελάτες τους, επισήμανε.

Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Παππάς απάντησε: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ».

«Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;», είπε ο κ. Παππάς ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς είπε πως το σενάριο να γίνει ο κ. Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.

Στην ερώτηση αν η συμφωνία θα έχει μέτρα που θα αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα γιατί έχει μεγάλη ανεργία, έχει πάρα πολύ αρνητικά δεδομένα δημογραφικά και έχει και κατεστραμμένα αποθεματικά στα ασφαλιστικά της ταμεία κυρίως λόγω του PSI.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπει ποτέ στη λογική των θεσμών που λένε “στο ασφαλιστικό σύστημα δεν με νοιάζει τι δίνει αλλά θέλω ισοσκελισμένο ταμείο. 'Αρα να αποσυρθεί το δημόσιο από τη χρηματοδότησή του για να μην διαμορφώνονται και δημοσιονομικές ανισορροπίες”».

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες. «Αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι το σύστημα έχει πρόβλημα είτε είμαστε σε συζήτηση με τους θεσμούς. Είτε πάμε στη ρήξη την περιβόητη είτε δεν πάμε». Στο ερώτημα αν θα υπάρχει μέσα στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα θέλει λύση μακροχρόνια. Αυτή τη στιγμή θα μπορούν παρεμβάσεις οι οποίες δεν θα επηρεάζουν το βιοτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, δεν είναι κακό να έχεις ένα ενιαίο ταμείο ή λίγα ταμεία ή να μην έχεις ειδικά προνόμια για ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες που ασκούσαν πολιτική πίεση. Δεν είναι κακό. Κακό είναι να πηγαίνεις σε μια διαδικασία ενοποιήσεων η οποία συμπιέζει προς τα κάτω όλα τα δικαιώματα».

Ως προς το ζήτημα του χρέους και αν για το ζήτημα αυτό θα υπάρξει πρόνοια στη συμφωνία, ο υπουργός είπε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση, μια λύση. Κάτι με το χρέος θα πρέπει να γίνει δεν μπορεί με τη δομή που έχει αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί».

Για τις δηλώσεις στελεχών ότι προτεραιότητα έχει η πληρωμή μισθών και συντάξεων και έπεται η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, ο υπουργός ανέφερε πως αυτή είναι μια πάγια αρχή την οποία έχει ακολουθήσει από την αρχή αυτή η κυβέρνηση και έχει καταστήσει σαφές ποιες είναι οι προτεραιότητές της. Κατέθεσε ωστόσο στο σημείο αυτό την αισιοδοξία του ότι «παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, η χρηματοδότηση της χώρας θα αποκατασταθεί και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα». Και αυτό, γιατί όπως ανέφερε, απασχολεί πολύ τους εταίρους μας το τι θα συμβεί και άρα είναι αστήρικτη μια άποψη ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμη μια ελληνική κρίση και η Ευρωζώνη μπορεί να την ξεπεράσει χωρίς κανένα πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα