Προσοχή: Το πλυντήριο πιάτων υπεύθυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά προβλήματα

Δυστυχώς ακόμη και τα φαινομενικά αθώα πράγματα μπορούν να αποβούν μοιραία για την υγεία μας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το... πλυντήριο των πιάτων μπορεί να βλάψει την καρδιά και τον εγκέφαλο του ανθρώπου; Κι όμως, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Fungal Biology" αποκαλύπτει την επικινδυνότητά τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες τόσο η υγρασία όσο και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για δύο είδη μυκήτων, τον exophiala dermatitidis και exophiala phaeomuriformis, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα στον οργανισμό μας.

Για

την ακρίβεια οι συγκεκριμένοι μύκητες βρέθηκαν στα λάστιχα της πόρτας του 62% των πλυντηρίων που ελέγχθηκαν και έχουν έναν μοναδικό συνδυασμό ιδιοτήτων που τους επιτρέπει να αντέχουν ακόμη και σε θερμοκρασίες 80 βαθμών Κελσίου και παρά την χρήση των πιο "δυνατών" καθαριστικών προϊόντων!

Τα συγκεκριμένα είδη μυκήτων μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο προκαλώντας δερματικά ή καρδιολογικά συμπτώματα, ενώ ειδικά ο exophiala dermatitidis μπορεί να προκαλέσει και αποστήματα στον εγκέφαλο. Επιπλέον μπορεί να "αποικίσει" στους πνεύμονες των πασχόντων από κυστική ίνωση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχει κοστίσει τη ζωή ανθρώπων που δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Πολόνα Ζαλάρ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στη Σλοβενία, δήλωσε: "Η εκτενής παρουσία των μυκήτων exophiala σε συσκευές που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια υποδηλώνει ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν εισέλθει σε μια εκπληκτική εξελικτική διαδικασία, που στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων"

Keywords
Τυχαία Θέματα