Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου

Στα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, με το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ακόμα και την υπέρβαση του ετήσιου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Την ίδια ώρα, η πτωτική πορεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων

του Δημοσίου προς τους προμηθευτές ανακόπηκε και παρέμενει στα ίδια επίπεδα του επτάμηνου Ιανουαρίου – Ιουλίου.

«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του στόχου (1,5% του ΑΕΠ) για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, όπως θα αποτυπωθεί και στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015», ανέφερε σε ανακοίνωση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας. Πρόσθεσε, δε, πως «η κυβέρνηση, έτσι, δημιουργεί, μεθοδικά και συστηματικά, διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας ώστε να προχωρήσει, σταδιακά, στη συνολική μείωση της φορολογίας και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής».

Πάντως, η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης αποδίδεται στη σημαντική βελτίωση της πορείας του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς τα πλεονάσματα των ΟΤΑ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί η σημαντική συρρίκνωση των εσόδων των ΟΚΑ από τα 26,4 δισ ευρώ πέρυσι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, στα 22,6 δισ ευρώ φέτος στο ίδιο διάστημα. Εξέλιξη που αναδεικνύει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνολικά (μαζί με τις επιστροφές φόρων) ανήλθαν στο οκτάμηνο στα 4,7 δισ ευρώ. Ποσό το οποίο είναι σχεδόν το ίδιο με τις οφειλές του επτάμηνου του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα