Ψάχνουν και τη ΜΚΟ της Μαργαρίτας Παπανδρέου

Φως επιχειρεί να ρίξει η εφημερίδα «Έθνος» στην περίπτωση της οργάνωσης ΚΕΔΕ (Κέντρο Ερευνας και Δράσης) που ιδρύθηκε το 1988, αλλά έδρασε κυρίως το 1999, όταν ήταν Υπ.Εξ. ο Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για οργάνωση που εμπνεύστηκε και δημιούργησε η Μαργαρίτα Παπανδρέου.

Η οργάνωση άλλαξε νομική μορφή και έγινε γυναικείο σωματείο, ενώ είχε αναπτύξει, ήδη, δράσεις

με κορυφαία δραστηριότητα τη Winpeace, που αποτέλεσε την ειρηνευτική πρωτοβουλία γυναικών της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Στο τιμόνι της ΚΕΔΕ, που στην περίοδο 2001-2004 συμμετείχε σε προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν μόνο από την ΥΔΑΣ με 1.050.000 ευρώ, ήταν η Θεοδώρα Κόκλα, ενώ στα μέλη του ΔΣ συμμετείχε και η Αμαλία Σκέπερς. Η κ. Κόκλα, μετά τις εκλογές του 2009, διορίζεται περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η κ. Σκέπερς διευθύντρια του Νοσοκομείου Κορίνθου. Αυτό καθόλου δεν εμποδίζει την ΚΕΔΕ να χρηματοδοτείται και να εκτελεί έργα χρηματοδοτούμενα από δημόσιους φορείς.

Η ΚΕΔΕ, εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών, κερδίζει προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Απασχόλησης, το υπουργείο Υγείας και τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης χρηματοδοτούνται δράσεις από τον ΟΠΑΠ και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι το 2011 ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (την περίοδο για την οποία ελέγχεται η διοίκησή του) που χρηματοδότησε δράση της.

Πάντως, ενδεικτικό της δυσκολίας έλεγχου της ολοκλήρωσης προγραμμάτων που αναλάμβαναν οι ΜΚΟ, είναι ο απολογισμός της ΚΕΔΕ (http://www.kede.org-Προφίλ) που περιγράφεται ακριβώς αυτό το ασαφές και μη μετρήσιμο αντικείμενο των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Να επανελεγχθούν τα προγράμματα τα οποία έχουν ήδη κλείσει

H εφημερίδα καταλήγει ότι η Winpeace επικεντρώθηκε κυρίως σε δράσεις που αφορούσαν, απλώς και μόνο, τη διοργάνωση κάποιων συναντήσεων στην Τουρκία και στην Ελλάδα μικρών ομάδων γυναικών από τις δύο χώρες. Οργανώτρια αυτών των συναντήσεων ήταν η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Κατόπιν τούτων, σημειώνει η εφημερίδα, θα πρέπει για να διαλυθούν οι παρεξηγήσεις, να επανελεγχθούν αυτά τα προγράμματα τα οποία έχουν ήδη κλείσει και συγχρόνως να δημοσιοποιηθεί το συνολικό ποσό που έλαβε η συγκεκριμένη ΜΚΟ, από οποιονδήποτε κρατικό φορέα

Keywords
Τυχαία Θέματα