Ρόδος: Απαισιοδοξία και "όχι" στον Καλλικράτη σύμφωνα με δημοσκόπηση

Η Ρόδος δεν αποτελεί την εξαίρεση στο γενικό κλίμα απαισιοδοξίας που κυριαρχεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται από δημοσκόπηση της Metron Analysis.

Δύο στους τρεις κατοίκους-ψηφοφόρους της (66%) νιώθουν ότι τα πράγματα χειροτερεύουν κι άλλο, ενώ μόλις το 14% θωρεί ότι τα πράγματα καλυτερεύουν. Ειδικά στις περισσότερο παραγωγικές ηλικίες (από 24 έως 64) η αίσθηση της επιβάρυνσης των πραγμάτων είναι ακόμη

μεγαλύτερη, κι αυτό δείχνει ότι η πραγματική οικονομία συνεχίζει να υποφέρει.

Είναι γνωστό ότι όταν το γενικό κλίμα είναι αρνητικό, συμπαρασύρεται και η εμπιστοσύνη αλλά και η αξιολόγηση θεσμών και δημοσίων προσώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο και η βασική διαρθρωτική-διοικητική αλλαγή των τελευταίων ετών (η αλλαγή μέσω του νόμου «Καλλικράτης») δεν βρίσκει την αποδοχή των κατοίκων της Ρόδου. Μόλις ένας στους πέντε (19%) θεωρεί θετική την αλλαγή που επέφερε ο Καλλικράτης, ενώ στον αντίποδα, το 64% την αξιολογεί αρνητικά.

Ίσως βέβαια, η βασική αιτία της απόρριψης του «Καλλικράτη» να οφείλεται και στη συνένωση των δέκα Δήμων που υπήρχαν στο νησί, σε μόλις ένα. Η μεγάλη πλειοψηφία (74%) διαφωνεί με την ύπαρξη ενός μόνο Δήμου ενώ μόλις το 23% συμφωνεί.

Σε αυτές τις συνθήκες (αρνητικό γενικό κλίμα και αρνητική αξιολόγηση του πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι αναμενόμενη και χαμηλή αξιολόγηση του έργου του σημερινού Δημάρχου. Το 25% της θετικής γνώμης (και 41% μεταξύ όσων έχουν θετική γνώμη για τον Καλλικράτη), δεν είναι βέβαια ευκαταφρόνητο μέσα σε αυτές τις συνθήκες και όταν αξιολογούνται πολιτικά πρόσωπα, αλλά από την άλλη δεν είναι και επαρκές σε περίπτωση που ο νυν Δήμαρχος κ. Κουσουρνάς επιδιώξει την επανεκλογή του. Θα χρειαστεί οπωσδήποτε να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε χρονικό διάστημα που απομένει αν και επαναλαμβάνουμε ότι το γενικευμένο αρνητικό κλίμα, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις των πολιτικών στελεχών, είτε αυτά κινούνται στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι υψηλές δημοφιλίες και οι πλειοψηφικές αξιολογήσεις του έργου των πολιτικών στελεχών, έχουν παρέλθει και θα αποτελούν παρελθόν για όσο διάστημα ακόμη οι πολίτες νιώθουν αδιέξοδα στην καθημερινή τους ζωή και τον αγώνα που κάνουν για την επιβίωση τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα